savjet za bmw e46 318i 2002/3 !!!

savjet za bmw e46 318i 2002/3 !!!

BHT Ovisnik
pozdrav,maloprije sam otvarao temu,pa obrisao,al evo ipak mi treba,dogovorio sam vec auto u Sloveniji,sutra vecer odoh po njega,u pitanju je bmw e46 318i 2002/3 redizajn,143ks,190 000 presao,manuelni mjenjac... sta trebam da pogledam,auto je kaze sve ured,kaze ne bih te zezao da dođes u sloveniju iz mostara da ne valja,nema nikakvog ulaganja,servis urađen prije 7000km,veliki treba na 240 000,dal ima nekih mana,na sto da obratim paznju ?
ovaj je u pitanju
1.jpg

hvala

Član
na e46-icama je bio prblem da im je "otpadao" zadnji most, otkine se od sasije, nisam siguran zbog cega... pogledaj ga malo bolje tamo gdje se veze za zadnji most
za to ja znam, nisam siguran jesu li to redizajnom popravili...uglavnom, nije viska pogledati
sto se tice motora, bmw nije imao belaja sa benzincima koliko znam, bar ne vecih, ono standardno pogledaj kakav je... ovo bi trebao biti cetvrtak ventilas
ne izgleda mi da je bio kod nekog rejsera, da ga je ubijao i slicno:D

Član
Kao sto ti kaze,Opruge amortizere,lafete,to im je galvna mana ovih benzinaca.
Ovi 318i imaju remen do sestaci imaju drugi mehanizam ;)
Klimu,kvacilo,mijenjac,mijenajc mora biti precizan..Vidi kako radi,cuje li se ista,ventili se u njih lahko zafrkaju i to je to u globalu :cool:

Član
Nema ni jedna 46-ica zupčasti , sve imaju lanac ;)

Genealno nemaju neku izraženu manu ,obrati pažnju na trapove , ali uopšteno treba auto pogledat kao i svako drugo polovno auto.

BHT Ovisnik
aha,hvala na savjetima,ako jos sta znate pisite
to oko trapova sam nesto davno nacuo,kako da to najbolje provjerim ?

Član
Pogledaj i kad je radjen veliki servis, to ti dodje oko 600 KM. Ovjes pregledaj, straznje opruge cesto pucaju, poslusaj da se koja kugla ne cuje - jer se mjenja sa lafetom skupa, a lafeta 540 KM nova. Provjeri jer radi sve u kokpitu, posebno od ventilacije dugmici i sl, jer to zna otkazati. Bilo je vec tema o E46-ici, ja sam vec jedno 2 puta sve detaljno pisao, ako ti se da to potrazi. Ne pise mi se opet vala...

Član
edo valjda od karoserije nema taj auto sasije;)
ako znas njemacki evo legenda sve objasnila nema bolje
http://www.youtube.com/watch?v=vPxw9b9_obM

BHT Ovisnik
hvala vam na savjetima,boki citao sam bas 2-3 puta temu,mislim da si i za e39 stavljao,ovdje me zanima konkretno za ovaj jer su vecinom sestaci,sutra vecer odoh po njega,ispitat cu ga koliko mogu,daj Boze da bude ured da ne odem bezvze:icon_biggrin:

Član
Boki jesu to cijene u ovlaštenom servisu?
Jer ja sam skoro zetu uzimao Febijeva ramena , 414KM za obe strane.
Doduše postoji još jeftinija varijanta , ali ja to ne bih radio , bolje ne bi vozio BMW , stavljaju ljudi kugle od E36-ice , jer njih možeš uzeti posebno.
Set PK remena 197KM (remen ,rolna , španer i remenica alternatora sa kvačilom sve Febijevo+Dayco remen)
76KM svi filteri (Bosch) i 91KM BMW-ovo ulje 5LIT 5w30 , tako da auto nije uopšte bezobrazno skupo za održavati.

BHT Ovisnik
pa onda i nije toliko skupo,jer meni je na volvu u ovlastenom jos skuplji servis,nadam se da ce proci dobro:cool:

zna li netko koliko kostaju slovenske colke ?

Član
Dok je moglo na 5 dana osiguranje ja sam plaćao oko 50 evra , ali sad ne možeš ispod 15 dana tako da je malo skuplje.

Član
uf sta se sve lupa ovde...

Problem sa zadnjim mostom su imali e46 1998-2001 osim 330i
taj model kojeg si naveo nema zupcasti, to je N43 nasljednik m43 najslavnije i najpouzdanije 4zill masine ikad!
svi dijelovi za sva auta su skupi u ovlastenom servisu, i neznam zasto se uopste navode cijene iz ovlastenih servisa....
za e46 sad postoje ramena sa izmjenjivim kuglama, znaci kupis jednom i poslije mijenjas jednu po jednu kuglu
taj auto je prakticno peri-deri i ko nije ovisan o nekoj snazi i performansama to je win win kombinacija.

LP

BHT Ovisnik
e hvala vam,valjda onda nije preko 150-200€...

hvala vam puno,suki obradova me pravo,auto ide starom tako da neka bas brzina nije bitna,samo da nije preslab,njemu treba da moze par puta godisnje otic negdje na put i to je to,isao bi u njega plin vjerovatno,za performanse ja imam svog karavancica sa 200ks,sluzi me:D

Član
Proslu sedmicu ja isao na more i sto se tice potrosnje plina evo ti info iz prve ruke.
Rodjak isao sa Scenikom 1.9 dci 74kw.
Ja potrosio 110 km plina(u zenici 1.25 litar,a u crnoj gori 1.55 km)izadje oko 75l sve sto sam sipao.
On potrosio 169 km nafte.
Ukupno presli 1174 km.