Savjet... prebacivanje motora...

Savjet... prebacivanje motora...

Član
Prijateljica ima VW Golf cabrio 1... i kad smo razgovarali, htjela je da ga osvjezi u svakom mogucem aspektu. Ne zeli neku posebnu snagu na autu, to joj je every day car pa tako da je i potrosnja jedan od bitnih faktora.
Moj savjet je bio da ubaci sve sto treba iz Golfa 4 1.6 FSI 110KS u tog Cabria. Mislim da bi to bila neka mjera za njega i da bi jako fino isao (bolje od trenutnog 1.8 barburatora uz manju i potrosnju).

Koliko bi to sad izaslo para? Jel najbolja solucija da nadje takvu jednu cvrku razlupanu,pa da sastavlja polako djelove??
Koliko bi kostao motor,mjenjac i instalacije?? Da li treba mjenjat pumpu od goriva itd itd... Hoce i servo isto da prebaci..pa et..dosta tih nekih djelova ima koje bi trebalo stavit...
Znaci svaki savjet je dobro dosao...

PS> nemojte spominjat druge motore, jer je ne interesuju jaci znaci samo ovaj i sta je sve potrebno zamjenit da bi se kvalitetno uradila transplatacija...

Član
Previse to para izadje da to uradi onaj ko nije istinski zaljubljenik u golfa mk1 toliko para da moze kupit golfa mk3 kabrio ;)

Član
Anes_mo je napisao(la):
Previse to para izadje da to uradi onaj ko nije istinski zaljubljenik u golfa mk1 toliko para da moze kupit golfa mk3 kabrio ;)

ima djevojka pare,radi i voli pravo svoje auto...Ne zeli 3 Cabria nego 1...
Hoce da ga osvjezi od motora,podvozja do unutrasnjosti...

Ako je neko imao slican projekat nek ostavi misljenje;)

Član
Fsi motori su osjetljivi na naše gorivo.

Bolji izbor bi bio 1.8 gti (digifant) iz golfa dvice. Troši manje od svih benzinskih motora u kecu i dvici, ima ih dosta...

IGY

Član
ako hoce da spakuje nesto fino, da ide i malo trosi, tu je i TDI da se ubaciti, fino ide, malo trosi itd

Član
ZELA GTI je napisao(la):
Fsi motori su osjetljivi na naše gorivo.

Bolji izbor bi bio 1.8 gti (digifant) iz golfa dvice. Troši manje od svih benzinskih motora u kecu i dvici, ima ih dosta...

Mislis 1.8 8v (Golf2 GTi motor) ???
Kolika je gradska, otvorena... ??

Boljke,kvarovi...??

IGY je napisao(la):
ako hoce da spakuje nesto fino, da ide i malo trosi, tu je i TDI da se ubaciti, fino ide, malo trosi itd

Ipak cabrio feeling vise ide na benz. Nemam nista protiv TDI motora,al' prvenstveno iz VW programa benz motori, za every day car... koji se moze upakovat u Golf 1 Cabrio...

Znao sam da su osjetljivi TFSI al' nisam znao da je FSI isto tako... prvi put cujem...

Jel ima neko od korisnika za 1.6 FSI motorom na forumu da prenese iskustva i misljenja?

Član
Da, to je motor sa elektroničkim sustavom ubrizgavanja. Dolazio je mislim poslije 87 godine. 107 ks, odlično vuče. Potrošnja ide od 7 do 9 litara. Manje troši od karburator motora mnogo manje snage.

Nema nekih specijalnih boljki, osim što vjerovatno nije bio mažen i pažen. Moj motor je imao 250 000 km na satu, nikada nikakvih problema, malo je trošio, dobro išao, nije uzimao ulje. Nema nikakvih prepravki, čak se može i njen 1.8 prepakovati na gti.

IGY

Član
ako joj nije bitna brzina neka strasna
mislim da bi se usrecila i sa 1.4 8v iz ibzie kao sto je moja
gradska cca 8 u normalnim uslovima voznje i na normalnom setup-u, meni trenutno oko 10 trosi, ali trosila je 8 kad sam je tek kupio
otvoreena sad 6 kad sam je tek kupio nije 5 prelazila

lagan motor za odrzavati, a i na otpadu nije skup, mal je lako ce se ubaciti u golfa

Član
@ ZELA
Zanimljiva preporuka, mislim da bi bilo i manje prepravki kad bi se taj motor ubacio u Golfa 1. Sta je s nosacima motora? Mjenjac?? Pumpa goriva?? Trapovi.. jel i to treba uzeti da bi se to uradilo kako treba...
Nazad su joj trombli, a hoce na diskove da predje.. Jesu i na tom GTI-u diskovi pozadi, pa da prebaci komplet zadnji most...

@IGY
Voli malo brze da ide i da jurca ponekad, mislim da bi joj vise odgovarao ovaj motor sto Zela preporucuje. Samo me zanima sto sve treba prepravit da to bude kvalitetno uradjeno.
Hvala na savjetu,svakako...;)

Član
Takav motor starije generacije je i dolazio u golfa 1 cabrio gti (k-jetronic).

Potrebna ti je cijela instalacija, gti motori imaju 2 pumpe goriva, golf 2 gti ima zadnje diskove. Većinom su ujebani pa će ih biti problem naći. Također, zbog lake guzice na keca nije preporučljivo stavljati diskove pozadi, a nije ni potrebno. Ako nisu ventilirajući naprijed, prebaci njih. Biti će i više nego dovoljno.

Koliko znam nosači pašu, trapove ne trebaš dirati, mijenjač isto paše...

Član
Znaci samo motor nac i instalaciju kompletnu, pumpe za gorivo i to je to??? Hoce li bit problem da se povese sa tablom naprijed od GTI-a. Ne znam ni dal odgovara tabla sa Golf 2 GTI u 1 ...
I da potreban joj je servo al' pravo:D:D

Član
Yebo tablu, valjda se može spojiti od keca gti. Ima iste funkcije kao na dvici. Putni kompjuter i te gluposti.

Član
Ok... hvala na odgovorima...

Koliko bi to otprilike doslo para sve???

Motor,instalacija,pumpe za gorivo i servo ???

IGY

Član
pa ako hoces sve kvalitetno, i da sjedne u auto upali i ode gdje pozeli bez razmisljanja par hiljada ce biti potrebno

Član
Kvalitetno naravno, hoce da radi unutrasnjost sjedista od nekih modela GTI-a da ubaci, presvlacenje krova platnenog, na kraju i ova transplatacija.
Ako budem u mogucnosti,pratit cu projekat pa cu postavit fotke ovde...