savjet-kocnice

savjet-kocnice

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
raja jel mi moze neko od vas dati neki savjet vezano za kocnice

naime pocelo mi se desavat da nakon sto nekoliko puta pritisnem kocnicu ona postane tvrda,,,dam malo gasa i ponovo je ok
provjerio sam osigurac od abs-a kad sam ga skinuo odmah je izbacio gresku na tabli i pistao je abs,,znaci to je ok
ulja ima dovoljno,, sta moze bit:icon_question:

Član
Nelle_G je napisao(la):
Jesi mozda prozracio kocnice i promjenio ulje???;)

nisam to radio,,otvorio sam bocu sa uljem i ima sasvim dovoljno ulja, nikad to nisam radio,, neki dan kad sam isao u tz i krenuo da se spustam u banovice, na leru sam isao, i malo da prikocim kad postade tvrda,,,ubacim u brzinu i nastavim da se krecem kocnica dobra,,,sada se to opet desava konstantno

Član
Ako nisi ama bas nikad mjenjao, uzmi novo ulje i prozraci kocnice.
Preporucuje se svake 3 do 4 godine da se ulje u kocnicama promjeni.;)

Član
Nelle_G je napisao(la):
Ako nisi ama bas nikad mjenjao, uzmi novo ulje i prozraci kocnice.
Preporucuje se svake 3 do 4 godine da se ulje u kocnicama promjeni.;)

ne znam ja kad je mijenjano, ja sam kupio auto prije godinu tako da to nisam nista dirao
kontrolisao jesam ali nisam mijenjao

jel moze biti problem u nekom vakuumu il tako nesto
kad sam skoro radio oko motora skidali su mi ono crijevo sa onog bubnja,, nisam primjetio da je spalo, ali da li to moze biti uzrok

Član
Uvijek koči motorom, u takvom režimu štediš kočnice i gorivo. Potrošnja goriva iznosi točno 0,0:icon_biggrin:

Pri normalnoj otvorenoj vožnji se trudim da nikako ne koristim kočnice. U dosta putovanja su mi trebale samo onda kada se potpuno zaustavljam.

Član
ZELA GTI je napisao(la):
Uvijek koči motorom, u takvom režimu štediš kočnice i gorivo. Potrošnja goriva iznosi točno 0,0:icon_biggrin:

Pri normalnoj otvorenoj vožnji se trudim da nikako ne koristim kočnice. U dosta putovanja su mi trebale samo onda kada se potpuno zaustavljam.

meni je nesto postala navika da vozim u leru,,,eto cesto idem za tuzlu, i popnem na ono brdo prije banovica i onda do grada sidjem sve na leru,,nekad kad treba prikocit ubacim u brzinu pa kocim i motorom i kocnicom, rijetko kad kocim samo kocnicom, jedino ako se sporo krecem

kako sam nasao na netu moze mi sad bit problem u vakuumu,,a znam da mi je onaj decko skidao crijevo sa servo pumpe, ja mu fino govorio da ne dira, kaze nema veze, i skinuo ga je
znaci servo radi normalno, kad je kocnica mekana koci sasvim ok, abs se pali

Član
FirellesMonster je napisao(la):
Je li ti ispravna vakum pumpa :icon_question:

kako to da znam,,,laik sam oko kocnica,,, znam da treba bit ulja u sistemu, da ne smije bit zraka,,ostalo je za mene nepoznanica

Član
:icon_eek:

Jadan ne bio, koči motorom i nećeš imati nikakvih problema. Spavaš na kočnici i onda ti čudno što postane tvrda. Istopit ćeš pločice, iskrivit diskove i na kraju ostati bez kočnica.

Član
ZELA GTI je napisao(la):
:icon_eek:

Jadan ne bio, koči motorom i nećeš imati nikakvih problema. Spavaš na kočnici i onda ti čudno što postane tvrda. Istopit ćeš pločice, iskrivit diskove i na kraju ostati bez kočnica.

ma ne spavam vala, nismo se razumjeli,, kada se spustam nizbrdo cesto pustim auto da se krece bez motora, znaci u leru, ali nikad u takvim situacijama ne kocim kocnicom, uvijek saltam brzinu i kocim motorom pa se tek onda pripomazem kocnicom,,,daleko od toga da spavam na kocnici,,ne ne,,,znam da to nije ok

ArminM je napisao(la):
FirellesMonster je napisao(la):
Je li ti ispravna vakum pumpa :icon_question:

kako to da znam,,,laik sam oko kocnica,,, znam da treba bit ulja u sistemu, da ne smije bit zraka,,ostalo je za mene nepoznanica

Sad neznam da li bi ti smjeo skidati crijevo koje ide na bubanj kod novijih auta, ali kod starijih auta VW/Audi slobodno se moze skinuti to crijevo koje ide na bubanj i stavis prst, ako pravi vakum onda je pumpa ispravna.. trazis problem dalje.. ali ako ti je samo problem u tvrdoj kocnici, onda je do vakuma... jel ti uvijek tvrda ili samo nekad :icon_question:

Član
sad mi je mrak vec, a sumnjam na ono crijevo sto ide na onaj servo bubanj,, kocnica je dobra dok je nekoliko puta ne stisnem, onda otvrdne, dam malo gasa i opet je ok
citao sam na netu maloprije da kad se da gas stvara se vakum,,, kod mene vjerovatno ima zraka

jbg koristio sam malo google,,, nema G2 1.3b da mi on to odradi:D:lol::lol::lol:

Član
ArminM je napisao(la):
Nelle_G je napisao(la):
Jesi mozda prozracio kocnice i promjenio ulje???;)

nisam to radio,,otvorio sam bocu sa uljem i ima sasvim dovoljno ulja, nikad to nisam radio,, neki dan kad sam isao u tz i krenuo da se spustam u banovice, na leru sam isao, i malo da prikocim kad postade tvrda,,,ubacim u brzinu i nastavim da se krecem kocnica dobra,,,sada se to opet desava konstantno

Kao sto sam ti vec napisao problem je u vakumu, a to spustanje u leru nizastranu je isto koda ga spustas sa pritisnutim kvacilo rezultat toga je vece koristenje kocinice uvjek nizastranu koci motorom jos u tebe je dizel ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.