Change background image

SASIJA - OVJES

Rasprava u 'Tuning Ovjesa' pokrenuta od nismo, 25. Siječanj 2007..

Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
 1. nismo

  nismo Administrator

  Pridružen(a):
  2. Siječanj 2007.
  Poruka:
  2,640
  Lajkova:
  45
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  a8, 200sx
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Šasija - Ovjes
  [​IMG]
  Da bi unaprijedili izgled i superiornost vašeg automobila, potrebno je promijeniti njegov ovjes (vozilo je potrebno spustiti - vozilo koje je niže ima kraći put kočenja i povećanu stabilnost u zavojima). Što treba napraviti?
  Postoje tri mogućnosti: ugraditi kraće i tvrđe opruge na standardne amortizere (vaši amortizeri neće dugo izdržati ako opruge spuste auto više od nekih 40 mm), ugradnja kompleta kraćih opruga s sportskim amortizerima (daleko najbolja varijanta), te ako vam skupoća ne smeta, tu su amortizeri sa navojima (moguće je podešavati visinu vozila, čime sami određujete tvrdoću i udobnost). Sve ovo nudi više sigurnosti i poboljšane karakteristike vozila (odlična upravljivost i veća brzina u zavojima).
   
 2. nismo

  nismo Administrator

  Pridružen(a):
  2. Siječanj 2007.
  Poruka:
  2,640
  Lajkova:
  45
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  a8, 200sx
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Opruge i amortizeri

  Osnovna funkcija opruga ovjesa bez obzira na vrstu i tip je da drži karoseriju vozila na predviđenoj udaljenosti od podloge te da omogućava oscilacije ovjesa u svrhu ublažavanja dinamičkih sila i komfora vožnje. Za to nam služe, uz poprečna ramena i spone, prvenstveno opruge i amortizeri

  OPRUGE se dijele na:

  Spiralne opruge: ovaj tip opruga je najčešće u primjeni na osobnim automobilima, koriste se za zadnji i prednji ovjes. Na prednjem ili zadnjem ovjesu mogu biti smještene na samom amortizeru s kojim čini jednu cjelinu ali može biti smještena između donje i gornje vilice ili između donje vilice i adekvatnog dosjeda na karoseriji. Dimenzija opruge ovisi o težini vozila, nosivosti, vrsti ovjesa, dinamičkom opterećenju i radnom hodu ovjesa.


  Većina automobila u ovjesu koristi spiralne opruge, samostalno ili u kombinaciji s amortizerom

  Lisnate opruge: koriste se uglavnom kod težih i terenskih vozila koji imaju izveden ovjes preko krute osovine ( prednji ili zadnji most ). Lisnate opruge imaju fiksno prednje hvatište dok je zadnje hvatište pomično ( fleksibilno ) radi promjene dužine lisnate opruge u momentu većeg ili manjeg progiba. Lisnata opruga sastoji se od više elemenata ( listova ) a broj listova ovisi o težini vozila i prostoru u koji se mora ugraditi sama opruga.


  Lisnate opruge koriste teška vozila i terenci, a do 70-ih koristili su ih i automobili

  Torzijska opruga: ovaj tip opruge ima veliku primjenu radi jednostavnosti izvedbe i malog prostora u koji se može ugraditi. Upotrebljava se za stražnji i prednji ovjes. Karakteristično za ovu oprugu je da jedan kraj mora biti fleksibilan (upet) u fiksnom dosjedu dok je drugi kraj povezan s ovjesom. Ovjes svojim radom prenosi pravocrtno oscilirajuće gibanje na torzionu oprugu . Može se reći da se pravocrtno oscilirajuće gibanje ovjesa transformira u rotaciono izmjenično gibanje torzione opruge. Na ovu oprugu djeluje torziono naprezanje kao što i samo ime govori.


  Princip rada torzijske opruge, koja se nekada koristila kao osnovni element ovjesa, a danas uglavnom kao stabilizator

  Zajedničko za sve spomenute opruge je velika trajnost, pouzdanost i ne zahtijevaju posebnu brigu u smislu održavanja. Najčešći kvarovi su: lom ili puknuće te oslabljenost opruge, sabijenost, smanjena elastičnost. Lom ili puknuće najčešće nastaje radi ekstremnog naprezanja (udarne rupe), dugotrajne vožnje s lošim amortizerima, često preopterećenje vozila (veliki teret). Oslabljenost opruge nastaje zamorom materijala radi čestog djelovanja prevelikog statičkog opterećenja.

  AMORTIZERI - glavna uloga im je ublažavanje oscilacija ovjesa. Svojim radom amortizeri bitno pridonose stabilnosti vozila, smanjenju zaustavnog puta pri kočenju i komforu vožnje. Kotač uz koji se nalazi neispravan amortizer dolaskom na neravnu podlogu odbija se od podloge i povremeno je u zraku što je vrlo loše za pneumatik, jer se isti ponovnim dodirom s kolnikom jako troši (brusi), a vožnja postaje jako nesigurna.

  Kompletno vozilo postaje teško upravljivo i nestabilno jer kotač gubi često kontakt s kolnikom. Prilikom kočenja zaustavni put je puno duži a može doći i do zanošenja vozila. Uz takvu vožnju potrošnja guma je ekstremno velika a nove gume se na taj način mogu potrošiti za 200 km vožnje. Neispravni amortizeri jako opterećuju i opruge ovjesa koje tada imaju povećani radni hod i znatno veći broj oscilacija u jedinici vremena.


  Amortizer prigušuje dinamičke udare kotača o podlogu i najzaslužniji je za dobro prianjanje gume na cestu. To je važno radi stabilnosti i skraćenja zaustavnog puta

  Prema radnom mediju postoje uljni i plinski amortizeri a prema načinu rada to su obični ili jedno-radni amortizeri koji obavljaju aktivnu funkciju samo u jednom smjeru ( prilikom izvlačenja glavnog klipa), dok dvoradni amortizeri obavljaju funkciju u oba smjera (prilikom izvlačenja i uvlačenja glavnog klipa ).

  KAKO PREPOZNATI NEISPRAVAN AMORTIZER?
  · osjećajem na probnoj vožnji
  · slušanjem (amortizer nekada može i lupati)
  · vizualno, kada je evidentno da iz amortizera curi ulje, ima zračnost na radijalnom ležaju klipa, kada postoji deformacija kućišta ili osovine klipa
  · ispitivanjem na test uređaju za amortizere

  Amortizer je bitan faktor aktivne sigurnosti vožnje te se vožnja neispravnim amortizerom, amortizerima ne isplati. jer je cijena posljedica na vozilu znatno veća nego što je cijena investicije u nove amortizere.
   
Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Podijelite ovu stranicu