Restauracija hromiranih felgi

Restauracija hromiranih felgi

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Danas su u moj posed stigle celicne felge u hrom izvedbi brenda Mangels. Prilicno poznat model, 6J ET13, i ne znam iz kojeg razloga, felge su prefarbane u belu boju obicnim auto lakom u spreju. Naravno, boja je pocela da se ljusti a ispod se nazire oksidirani hrom. Prijasnji vlasnik je jednu felgu dao na peskarenje i farba je potpuno zguljena ali se mogu primetiti ostecenja na hromu... a i primetio sam tragove korozije na habajucim mestima oko rupa sarafa.
Mene sada zanima kako mogu ispolirati felgu, odnosno da li ikako mogu vratiti stari sjaj hromu, zao mi je da prefarbam takav model felge a ne isplati mi se da ih ponovo hromiram...
Ima li nade da ovo zablista ponovo u hromu?
slike su preuzete sa oglasa...
[attachment=28451][attachment=28453]

Član
uh j*o te tezak zadatak :icon_question: cime god da budes skido farbu tipa hemikalija nagrisce ti krom ispod a ne znas u kakvom je on stanju. Ja bih probao let lampom spaliti farbu, ti rece da se guli - znaci ne treba joj puno...
ps ozbiljan sam;) A poslije ako upali spuzvu za sudje i arf - ce budu ko nove;)

Član
anes golf je napisao(la):
ako su celicne ima kod nas firma radi niklovanje felgi i branika i t.d.

da da cuo sam za tu firmu iz Konjica, samo ne znam koliko mi je isplativo to da radim jer je prilicno skup postupak i za firmu a ne za mene kao krajnjeg korisnika.... u svakom slucaju hvala na informaciji....

A ovo sto niksa rece, dobra je ideja... pokusacu to sutra...;)

mada cu malo za tu let-lampu da vidim, ko bi je mogao imati :icon_question:....

BHT Ovisnik
Sloj boje i laka skinut standardnim postupkom nanošenja DESOLA na felgu,te rucnog smirglanja.
ides od granulacije 400 ako nisu bile previse ostecene,te nastavljas dalje gradacijom 800,1200,1500,2000

sve se radi sa vodom,znaci vodobrusni papir po završetku smirglanja felge prebrisati sa nitro razređivačem,te posuli zivim vapnom ili krečom da izvuku svu nečistoću..
za sjaj koristiti krede za poliranje ili PUROL pastu

evo kakva ispane RH CUP nakon poliranja,a u mojoj garazi mozes vidjeti kakva je obicna
08042009773.jpg

nisu bile kromirane,al valjda je isti postupak

Član
fazon je sto si ti ispolirao aluminijum od koje je pravljena felga kao homogena celina, a kod mene je celicna felga (neka legura) preko kojih se nalazi sloj hroma, ako bih trljao koliko i ti, samo bih uklonio hrom... mada cu da se bacim na jedan deo ove tvoje procedure..;)

uf bre covece, ove tvoje neverovatno izgledaju, svaka ti cast

Član
mislim da se tu tesko moze spasiti taj sloj hroma bez ostecenja al nadam se da ces me demantovati;)

Član
ja mislim da si definitivno u pravu!
evo u ovako sitne sate sam uzeo felgu u krilo i gledam je, dobar deo sloja hroma je unsiten peskarenjem, nema njima spasa... izgleda da ipak ovo ide u belu boju...:icon_sad:
koji sam ja pacijent, prebrisao sam je mokrom krpom kako bih mogao da je uzmem blize sebi da se isprljam...:D

Član
E pazi sad ti mozes tu farbu da skines sa aparatom za pranje vozila koji ima toplu vodu ako se pocelo samo guliti
a poslje toga potrazi na forumu neko je nudio tecni hrom tj u spreju pa pogledaj ne kosta te nista prije nego osvanu u bjelom

Član
muris je napisao(la):
E pazi sad ti mozes tu farbu da skines sa aparatom za pranje vozila koji ima toplu vodu ako se pocelo samo guliti
a poslje toga potrazi na forumu neko je nudio tecni hrom tj u spreju pa pogledaj ne kosta te nista prije nego osvanu u bjelom

Pa ni to nije lose :cool: , tecni hrom kazes... hajde da jos tu opciju vidim, stvarno je steta "ubiti" originalni sjaj.
Mislim, imam ja interesantne planove i za belu varijantu, kvalitetno bih pripremio podlogu i nakon bele baze naneo bih lak sa primesom perle kako bih malo istakao dubinu falca, ne bi bilo ni to lose... al eto kada su originalno osmisljene kao hromirane voleo bih da pokusam da ih odrzim i kao takve...
Hvala na savetu!

Legend
ja ih bas htio uzet za zime :icon_smile:
ne znam ,celicne felge polirat, tesko..
mislim da bi najbolje bilo da ides farbati.. skines sve do metala pa lagano..

prelijepe su felge, koje gume idu na njih ? kad su na kolima ?

Član
Ma evo, danas sam se raspitivao za sve moguce alternative i dosao sam do zakljucka da cu ih ipak lakirati, bas cu se potruditi oko njih, prejeftine su bile, a primetio sam do ovo nije ni cista celicna felga... ovo je cak limitirana edicija Mangelsa koja se radila po narudzbi, neslavno je zavrsila ali opet nasla utociste kod mene :D...
ici ce u kombinaciji sa 175/60 R13, imam te gume skoro nove... pocecu da ih radim ovih dana, treba da se prosire centralne rupe na Renaultovu meru (60,08), a onda ide detaljno sredjivanje, imam i cepove za njih... felge cu ako Bog da montirati na auto pocetkom toplije sezone, ne bih ranije nista stavljao... to ako budem mogao da izdrzim :D

Član
ja sam se raspitivo za svoje felge jer znam ljude tamo. oni mi kazu da moze zeljezo i sl a alminiske felge ne mogu. mogu oni samo se to ne isplati nakon nekog vremena pocne spadati i sl. fino ti pripremis felge i snjima se dogovoris da samo nabace jer to ide masinski. barem sam ja tako rore niklovo i manje uzimaju kesa......

Član
pa ne znam da ti predlozim onaj sprej chrom effect al to opet i nije nesto ,,al lijepo izgleda,,,da s njim predes koji put pa onda sjajni bezbojni,,,to ti je nejjeftinija varijanta

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.