Član

Dugo, zapravo predugo sam čekao, da se uhvatim u koštac sa jednom od najpoznatijih, a po mišljenju mnogih i najzahtevnijom krivinom na svetu. Ko nije čuo za Eau Rouge, krivinu na legendarnoj pisti Spa Francorchamps u belgijskim Ardenima, krivinu, čije ime su ljubitelji Formule 1 i ostalih trkačkih serija upotrebili za naziv kombinacije dve krivine, primarnog Eau Rougea i onog zahtevnijeg Raidillona.

Iako sam godinama birao datume, kada staza Spa Francorchamps otvara vrata za svakodnevne vozače, kada organizatori priređuju takozvani „Public Driving Experience“, nikada nisam doneo konačnu odluku. Ovog puta se sve desilo spontano, u trenutku. Kada sam počeo da razmišljam, gde da probam šta sve može poslednja, najnovija „limited“ verzija Meganea RS RB8, dakle, verzija koja će biti u prodaji samo do kraja septembra ove godine i koja je napravljena povodom obeležavanja prošlogodišnje pobede Red Bull Racinga u šampionatu konstruktora Formule 1, dileme više nije bilo: Pravac Belgija!

Posle izlaza iz krivine La Source, tamo gde se neposredno posle starta vozači Formule 1 „zgužvaju“ i jedva svi prođu bez ogrebotina i slomljenih delova na bolidima, stisnuo sam gas do kraja. Meganeom RS RB8 sam nepopustljivo ubrzavao iz brzine u brzinu. Vidno polje mi se sve više punilo pistom, koja se posle blage leve krivine okrene udesno i odlučno usmeri u vis. Kao zid, koji želiš da probiješ sa punom brzinom, ali umesto proboja, pista vodi ka gore, nebu pod oblake. Red Bull Megane RS broj osam na vrući asfalt je sa velikom lakoćom prenosio svu snagu i moć glasnog dvolitarskog četvorocilindraša sa turbo punjačem. Motor pri 5500 obrtaja u minuti postiže najveću snagu od 195 kW (265 KS), a između 3000 i 5000 obrtaja u minuti i najviši obrtni moment od 360 Nm. „Pi-pi-pi, pi-pi-pi,“ elektronika me je upozoravala na pravi trenutak „šaltanja“ u višu brzinu. Sa oficijelnim nalepnicama konstruktorskog pobednika Formule 1 za prošlu godinu, na zadnjim bočnim prozorima, činilo mi se, da imam posebno pravo, da punom brzinom uletim u legendarnu krivinu.

Najverovatnije sam prošao pored ograde sa udaljenošću od jednog metra, ali mi se u ključnom trenutku ulaska u Eau Rouge činilo, da sam sa retrovizorima prošao na milimetre blizu nje. Kratak prelet preko rebrastog ruba i dela izlizane trake na njegovom unutrašnjem rubu i već sam opet bio na asfaltu sa sva četiri točka, na stazi, koja je u najvećoj meri položena na nekadašnje lokalne puteve. Na sedam kilometara i četiri metra dugom asfaltnom krugu, na kojem se održavaju savremene trkačke serije, i trke Formule 1, vožnja još uvek nije postala predvidiva kompjuterska igrica.

Krivina Eau Rouge je ustvari tek početak kombinacije, koju ljudi globalno, paušalno nazivaju Eau Rouge. U Eau Rougeu najzahtevniji deo je zapravo izlazak iz krivine Raidillon. Taj deo je usmeren u vis, što znači da je Raidillon onaj koji skriva svoj kraj na vrhu. Završetak Raidillona je naime, do poslednjeg trenutka skriven od vozača. Kad ga vidiš, već je više ili manje kasno za bilo šta. Samo još pustiš automobil da preleti njegov uzdignut unutrašnji deo i šta se desi - desi se. Za pravilan izlazak sa punim gasom sve je potrebno odraditi u ulazu u Eau Rouge i Raidillon. Preterana korekcija na volanu ili čak kočenje na izlasku iz kombinacije vodi isključivo u katastrofu.
Na izlasku iz Raidillona, odnosno Eau Rougea, kako većina govori, Meganeom sam jurio 170 km/h. Nikako nisam uspeo ostvariti to, čemu teže vozači Formule 1, da prođem legendarnu kombinaciju krivina punim gasom. Formulom 1 to vozači naprave pri brzini od 300 km/h. Možda nisam imao mu… za tako nešto ili serijskim automobilom i sa serijskim gumama to prosto ne može uraditi. Nakratko sam kočio pri ulasku u Eau Rouge, da bih dobio pravi osećaj na volanu i popustio sam za trenutak gas pre ulaska u Raidillon.

Iz kruga u krug, Megane RS RB8 se pokazao izvanrednim na celoj stazi. Verzija „Red Bull Racing osam“ bogatija je od ostalih za telemetrijski sistem, sa kojim se meri vreme iz kruga u krug, sabiraju razne druge informacije, koje je moguće na kraju prebaciti na USB i kod kuće detaljno analizirati vožnju. Renault Megane RS RB8 se nije istakao u vožnji kao vanserijski sportski automobil samo u krivini Eau Rouge. Bio je izvanredan i ulivao veliku sigurnost i samopouzdanje u vožnji i u krivini Double Gauche, u kojoj sam ulazio u blokadu u četvrtoj i iz njenog drugog dela izlazio u petoj. Sjajan je bio i u krivini Blanchiamont, u kojoj sam uz izvanredan osećaj na volanu postizao brzine i veće od 200 km/h. Očekivao sam, da ću imati problema sa kočnicama, ali su one na pisti četiri puta po 25 minuta bez posustajanja obavile očekivani posao. Međutim, kasnije su otišle na reviziju. Ipak, bez toga se posle „Track Daya“ i onako ne može. Takođe je bilo potrebno da se zamene i prednji pneumatici.
Kombinacija staze Spa Francorchamps i Renault Meganea RS RB8 pokazala se kao izuzetna. Uz njoj se naime, može doživeti sve ono što doživljavaju vozači vrhunskog automobilskog sporta. Sa verzijom RB8 i još više, uz ono što doživljavaju vozači pobedničkog tima Formule 1, Sebastian Vetell i Mark Webber.