Redoslijed paljenja

Redoslijed paljenja

Početnik
Imam problem sa tackom paljenja motora... u pitanju je audi-jev motor 2.0 TD, model 100... da li neko od clanova sa sigurnoscu zna koji je redoslijed paljenja na bregastoj osovini i na Bosch pumpi... imaju oznacene sve tacke i po njima su postavljeni zupcasti remenovi ali nesto ne stima sa paljenjem... vodio sam se logikom da je prvi klip na mrtvoj tacki ali opet nesto ne stima... da li moze neko dati savjet ili uputstvo kako podesiti bregastu osovinu i tacku paljenja... motor je sa 5 cilindara... pozzzz

Početnik
pa u pravu si 1.klip rtreba bit u GMT pri tome svi ventili moraju bit zatvoreni,a bosh pumpa da ubrizga gorivo..kad nastimas klip i ventile tj bregastu..fino otkopcaj cijev sa 1. dizne i okreci polako remenicu na bosh pumpi,kad krene gorivo na nju (cijev) malo vrati remenicu na pumpi i uzubi sve zajedno..ovo ti govorim iz iskustva jer sam tako radio na T4 transporteru,kad su se oznake bile pojebale ;)

Član
1. Jel nece nikako da upali iako alnasuje ?

2. Da li upali ali radi jako nemirno pa se ugasi?

3. Da li si provjeravao zazore izmedju ventila i bregaste ?

4. Da li si provjerio da li ti dizne brizgaju, da dovod goriva nije zacepljen ?

5. Da li ti lupka u motoru kad ga pokusavas upaliti, onako kao neko malo metalno kuckanje ?

Molim te napisi koji su simptomi prilikom pokusavanja paljenja i/ili rada motora ? ;)