Problemi sa motorom i kvacilom

Problemi sa motorom i kvacilom

Član
U pitanju je audi a3, u mojoj garazi predstavljen... Odavno imam problema kad prebacujem u rikverc, "naostri zubce" i to se dobro cuje. Znaci stanem, nisam u pokretu i opet zgrelja, medjutim vremenom sam skontao da skrooooz polahko moram prebaciti i onda se ko i ne cuje, ali sad mi se pocelo desavati da i u voznji nekada kvacilo izbaci mi iz brzine i izgrelja i onaj zvuk od kojeg mi se srce slomi :icon_sad:

Takodjer sam primjetio nekada kad upalim auto, cujem da skroz ruzno starta auto, bas cujem kao da je prebacen u prvu i bez pritiska kvacila upalim, nakon cega izbaci bas veliki oblak crnog dima...to me zabrinjava... Svi neke svoje ideje prosipaju, ali me najvise brine plutajuci zamajac, koji se cuje kada kvacilo odvaja.

Ono sto me natjeralo da napisem na forum i da zatrazim neki strucan savjet sta da provjerim jeste jucerasnji dogadjaj. Krecem sa autom, lagano popustam kvacilo, krenuo mozda 5 metara i taman sto sam pustio kvacilo nesto eksplodira ispod haube i naglo zakoci auto, ugasi se iste sekunde i samo cujem skripu guma koliko je naglo zakocilo... Tada me srce presjeklo, i prvo sto sam uradio je gledao na sve retrovizore ko me i gdje uradio jer sam se isfurao koliko je puklo... dosao kuci u garazu, pregledao sve, sve ok...

Izvinjavam se zbog dugog teksta, ali relatvino je novo auto i zabrinjava me ovo, pa trazim neki strucan savjet gdje i kod koga da pregledam i sta, bio bih jako zahvalan. ;)

Druze, vidis i sam da ti je set kvacila dotrajao.. mijenjaj ga pod hitno ;)

sto se tice ove druge situacije, jesi li ga poslije toga mogao opet upaliti i voziti... mozes li malo opisati tu situaciju "eksplodira" :icon_question:

Član
corradoM je napisao(la):
U pitanju je audi a3, u mojoj garazi predstavljen... Odavno imam problema kad prebacujem u rikverc, "naostri zubce" i to se dobro cuje. Znaci stanem, nisam u pokretu i opet zgrelja, medjutim vremenom sam skontao da skrooooz polahko moram prebaciti i onda se ko i ne cuje, ali sad mi se pocelo desavati da i u voznji nekada kvacilo izbaci mi iz brzine i izgrelja i onaj zvuk od kojeg mi se srce slomi :icon_sad:

Takodjer sam primjetio nekada kad upalim auto, cujem da skroz ruzno starta auto, bas cujem kao da je prebacen u prvu i bez pritiska kvacila upalim, nakon cega izbaci bas veliki oblak crnog dima...to me zabrinjava... Svi neke svoje ideje prosipaju, ali me najvise brine plutajuci zamajac, koji se cuje kada kvacilo odvaja.

Ono sto me natjeralo da napisem na forum i da zatrazim neki strucan savjet sta da provjerim jeste jucerasnji dogadjaj. Krecem sa autom, lagano popustam kvacilo, krenuo mozda 5 metara i taman sto sam pustio kvacilo nesto eksplodira ispod haube i naglo zakoci auto, ugasi se iste sekunde i samo cujem skripu guma koliko je naglo zakocilo... Tada me srce presjeklo, i prvo sto sam uradio je gledao na sve retrovizore ko me i gdje uradio jer sam se isfurao koliko je puklo... dosao kuci u garazu, pregledao sve, sve ok...

Izvinjavam se zbog dugog teksta, ali relatvino je novo auto i zabrinjava me ovo, pa trazim neki strucan savjet gdje i kod koga da pregledam i sta, bio bih jako zahvalan. ;)

Jesi li mu već jebo mamu :icon_question:

U ponedeljak prvac prvi majstor na kojeg naiđeš, moja preporuka je da odeš do Simanica da ti pogledaju šta se dešava,

Moj auto ima 3x kilometražu tvog auta, ali ja nemam tih problema ;)

Ipak je do šofera nije do auta :icon_smile:

Član
FirellesMonster je napisao(la):
Druze, vidis i sam da ti je set kvacila dotrajao.. mijenjaj ga pod hitno ;)

sto se tice ove druge situacije, jesi li ga poslije toga mogao opet upaliti i voziti... mozes li malo opisati tu situaciju "eksplodira" :icon_question:

Bio sam vec kod jednog majstora za ovaj zvuk kad zvacilo odvaja da se cuje nekakvo struganje, rekao mi je da je on otisao i zamjenio plutajuci zamajac prosle godine u ASI stvaljen NOV potpuno, da je ovo sto se cuje normalno i da ima kod 50% auta i da mi se ne isplati dati 1000KM za nov zamajac jer ce se nakon nekog vremena opet cuti....sto se mene tice na novim autima ovaj plutajuci je najveci ku*** koji su izmislili bez potrebe, samo da izletis bruku para...:icon_question:

A ta situacija... stojim na raskrsnici gledam ima li auta, lagano krecem prvom, dajem malo gasa pustim kvacilo skroz i nakon 1-2 sekunde samo puce nesto pod haubom, ne mogu da opisem, kao da me neko udario koliko je jako puklo. nakon sto je to puklo auto se ugasilo i posto je ostalo u prvoj brzini pocelo je naglo kociti, toliko da sam cuo skripu guma... svi u okolini od 50 metara su se okrenuli i gledali sta se desilo...a ja sam mislio da me neko udario...nakon toga sam morao ponovo upaliti auto, sve je startalo normalno... nista mi nije jasno?

@ bajro... upravu si da je do vozaca drug, ne kazem, ali cuje se kvacilo od kako imam auto, tako da sam od pocetka znao da cu kad tad morati kao svoj otac izletiti hiljadarku za kvacilo...

Cudna situacija fkt.. ma sigurno je nesto oko seta kvacila, blokirao ili nesto drugo :icon_question: dosta njih umjesto plivajuceg stave klasicni zamajac, sad neznam sta dobiju ili izgube tih postupkom ali sigurno je puno jeftinije za zamjenuti... pa se malo informisi o tome, mozda se i ovde neko javi ko je to uradio... moja preporuka ti je da sto manje vozis auto u takvom stanju dok to ne popravis jer mozes napraviti jos veci kvar ;)

Član
Raspitivao sam se vec da stavim fiksni zamajac na njega, ali nema nacina da se to uradi... jednostavno ne moze. Da moze, sad bih isao da ga stavim :smajli25: