hmmm... pa eto kad smo vec poceli secirat vistu, da i ja nesto kazem o tome.
Naime vistu koristim vec godinu dana, odnosno onaj dan kada je vista dosla na trziste odmah sam je dobio i install. Naravno prije svega, skino sam piratsku verziju sa torrenta i to Home premium. Takodjer imam 2Gb kingmaxovog 800MHz ddr2 rama, sa kojim sam prezadovoljan i na kojem se vista vrti bez problema i nikada nije iskoristila vise od 1,5Gb memorije ni sa prilicno zahtjevnim igrama(Crisys), to znam jer sam sebi install prog Memorymeter koji konstantno u desnom donjem uglu pokazuje iskoristivost rama. Sto znaci da je suludo imati ista vise od 2Gb rama, ali napominjem preko 800MHz, jer svaki sporiji vista puno vise "žvače". Dalje, imao sam stvarno dosta problema sa driverima, cak sam neke komponente i mjenjao ako bih komp prilagodio vista-i. Napokon kad sam sve sastavio, dosli su na red update-i, al šipak, piratska kopija i nista od toga. Medjutim vista pravi milion problema bez updatea i raznih sigurnosnih zakrpa. Onda dobijem verziju Home Basic, sa kojom nisam bio odvise fasciniran, samo okrljaštena vista, do duse funkcionalnost je ostala. Brzo sam kupio Ultimate verziju i install, sve radilo fantastično, i predivan Aero efekat koji je u potpunosti beskoristan i nefunkcionalan, kao i famozni 3D efekat, bezze. Nakon nekog vremena vista pocinje praviti probleme, sve neke sitnice, nista vazno, al ipak mi smeta.
Nesto sam radio u jednoj firmi u Sarajevu i pošto nisu imali love za isplatu, kao kompenzaciju dobijem Original Vista Ultimate 64bit. Odmah sam je install, sve radi fantasticno, odmah uradio aktivaciju i update i sad nedavno SP1. Sve radi bez greske. Nemojte me krivo shvatiit, al ne mozete kritikovati software na osnovu piratske kopije. Znaci nemate pravo ni na podršku, ni na update si čime Vista nije u kompletu. Lično sam se toliko navikao na Vista da se jednostavno ne bih mogao vratiti na XP, previše je korisnih sitnica koje su XP očajno falile. Takodjer moram pohvaliti ljude iz Microsofta koji su nevjerovatno ažurni, logujem se na site, uradim provjeru kopije vista-e, postavim pitanje i u roku 24h 100% dobijam riješenje, što me je jako prijatno iznenadilo.
Znam, svjestan sam da je za naše podneblje Vista preskupa, ja sam svoju "platio" 349KM, ali vjerujte mi da se isplati. Sve u svemu, znam da je kod nas gotovo nemoguće živjeti bez pirata, al ljudi vjerujte mi, piratske kopije su jedno veliko smeće koje vam u životu može samo probleme izazvat. Govorim iz iskustva.
Iako pored Vista-e imam install i LinuX Mandriva 2008.0 koji je fantastican operativni sistem koji bolesno pati od nekompatibilnosti i radi po principu "sam se snalazi", al ja sam entuzijasta i volim takve stvari.
Ali za ugodan i prije svega efektivan i efikasan rad je neophodan Windows.
Nadam se da nisam previše zabrijo sa ovim tekstom i molim vas nemojte zajedljivih komentara, i ja koristim pirate, al samo kad moram, al veliki sam zagovornik orginalnog software-a.