Problem potrosnja se nastavlja

Problem potrosnja se nastavlja

Ovo postaje nepodnosivo 12-15 litara u prosjeku mi uzima.

Hajmo ideje sta bi moglo biti

-Lambda sonda
-senzor temperature
-......???????
Sutra cu na dijagnostiku, al vise puta nista ne urade, a naplate.

koji god senzor zakaze potrosnja ide gore poprilicno, nemora znaciti da je skroz crkao al jel mjeri pogresno odmah nevalja, mada je to najcesce ili sonda ili maf..

Svjecice sam mjenjao prosle godine, razvodnu kapu cistio prije mjesec dana i kablove, al ovaj problem se javio kako sam zadnji lonac stavio onaj veliki protocniji, kontam da nije sonda ocitala neka glupa mjerenja i to ostalo zapamceno kao greska u kompjuteru.

Član
rale_cazin je napisao(la):
Svjecice sam mjenjao prosle godine, razvodnu kapu cistio prije mjesec dana i kablove, al ovaj problem se javio kako sam zadnji lonac stavio onaj veliki protocniji, kontam da nije sonda ocitala neka glupa mjerenja i to ostalo zapamceno kao greska u kompjuteru.
Iskopcaj sondu pa vidi,procesor ce uzimati srednju vrijednost!

Dejan 16v je napisao(la):
rale_cazin je napisao(la):
Iskopcaj sondu pa vidi,procesor ce uzimati srednju vrijednost!

Da iskopcam i probam tako voziti pa vidjeti razliku ili...?

Da ja imam pod haubom 150 konja nek on trosi ovoliko, al ovaj motor u prosjeku ne uzima preko 8--- litara, da mi je znati 100% da je lambda kupio bi ja drugu.

Član
Ako si stavio protocni lonac, morat ces najverovatnije na valjke da se to kvalitetno reprogramira... jer sad lambda ocitava skroz druge vrijednosti od fabrickih zahvaljujuci protocnom loncu, jer vrlo vjerovatno nemas povratnih gasova ili onih koji se zadrze u izduvnoj grani nego ti sve izadje van...
Stavio si neki aftermarket lonac ne odgovarajuci za taj auto,tj univrzalni pa ti se javljaju ti problemi.

Imas dvije solucije, ako vozit na valjke da reprogramiras elektroniku sa novim izduvnim sistemom ili da vratis stari lonac, tj fabricki...

Ili cak moze bit nesto drugo, mada tolika odstupanja u potrosnji zbog promjene lonca ne bi trebale biti...

Nelle_G je napisao(la):
Ako si stavio protocni lonac, morat ces najverovatnije na valjke da se to kvalitetno reprogramira... jer sad lambda ocitava skroz druge vrijednosti od fabrickih zahvaljujuci protocnom loncu, jer vrlo vjerovatno nemas povratnih gasova ili onih koji se zadrze u izduvnoj grani nego ti sve izadje van...
Stavio si neki aftermarket lonac ne odgovarajuci za taj auto,tj univrzalni pa ti se javljaju ti problemi.

Imas dvije solucije, ako vozit na valjke da reprogramiras elektroniku sa novim izduvnim sistemom ili da vratis stari lonac, tj fabricki...

Ili cak moze bit nesto drugo, mada tolika odstupanja u potrosnji zbog promjene lonca ne bi trebale biti...

Ja sam vratio tvornicki lonac al dzaba, poremetila se potrosnja i ne vraca se

Član
mislim da to nema veze sa loncem, sondi samo igra ulogu katalizator, koji prigusi gasove, a kod mene je 1.8 1vkr, prepravljen na elekrotnca, izduvna 4-2-1 ima dobre snage nazad protocni od inoxa i opet max uzme 14 litara kad mu dusu vadis, lagane voznje oko 10l pricam o voznji po gradu!

Član
Evo ti primjer,ja kad sam na Punta stavio protocni... zajebo sam se malo, jer sad lambda ocitava druge parametre... ali,imas onaj prigusivac pa koliko toliko ogranicis izlaz izduvnim gasovima,tako i reduciras buku... pa sam napravio neki kompromis i sad je sve ok..
No ovo mi je lekcija za ubuduce, za neko drugo auto abd... kad se bude radio izduv obavezno posle na chip..

PS: za mog Punta je ne isplativo chip radit,tako da sam odustao od toga...slab motor

Član
Ja sam imao golfa 3 1.6 benzin. Stavio sam mu protočni zadnji lonac. Potrošnja se kretala od 6 do 8 litara.

Sonda nije na zadnjem loncu koliko se sjećam...Možeš nabaviti polovnu za 30-40 km...Probaj.

Danas sam zvao mehanicara i ne radi petkom... onda sam iskopcao lambda sondu i upalio auto.
Zanimljivo je sto iza auta kroz auspuh se osjeti miris benzina kao da zivo gorivo izlazi iz auspuha, to mi se nije svidjelo pa sam vratio steker sonde i sutra na dijagnostiku lagano.

Danas sam isao na dijagnostiku i sve je ok i lambda sonda i senzor temperature.
Javlja gresku na usisnoj klapni, to cu ici mjenjati ovih dana.
Mehanicar mi je rekao da moram vratiti katalizator i da onda tek dodjem pa ce mi ustimati sve.