Pravljenje daylighta sa prekidacem od maglenka gofla2 ??

Pravljenje daylighta sa prekidacem od maglenka gofla2 ??

Član
E ovako raja , hocu da uzmem SMD h3 sijalice i da ih ubacim u male farove i da to sve spojim na prekidac od maglenka tj od prednjih jer ih svakako nemam , taj prekidac se moze dva puta pritisnuti kao i prekdiac od farova pa bih na prvu nivou prednje farove a na drugom da mi budu i rpednje i zadnje(maglenka je zadnja).
Kako i gdje su zice od prednjih maglenka provedene i jesu li uopste i ako nisu kako cu to spojiti onda?

bc7dmzixhyqqz1syiio.jpg
bc7dmzixhyqqz1syiio.jpg
[/URL]
[/IMG]
bc7dmzixhyqqz1syiio.jpg
uq0i0wn9mprbh2fhszeq.jpg
[/URL][/IMG]

To je ovaj prvi prekidac u gornjem dijelu kada idete sa desna na lijevo ;)

Član
I hocu li onda moci voziti na pozicijama i ovim malim farovima ili cu morati opet svijetla paliti ?

Član
Napisao sam u nekoj temi kako bi prikljucio maglenke da ih mozes paliti i gasiti zasebno bez svijetala, evo kopiracu ti txt i prepraviti ga na tvoje to sto hoces ;)

Trebas naci relej od svijetala sa nekog auta na otpadu od dugog ili kratkog svijetla. Kad nabavis relej onda kupis nekih 5-6m kabla i metar kabla druge boje za masu, najbolje bi bilo 2 kvadrata i kupis stopice i prekidac. Onda na releju imas 4 konektora (dolazni glavni plus sa akumulatora, odlazni glavni plus, pobuda i masa) najcesce je sema na releju nacirtana i imas ispod oznake koji je koji, onda plus sa akumulatora dovedes na dolazni plus na releju (odmah kod akumulatora stavi osigurac 10-20A) onda sa odlaznog plusa sa releja povuci na sijalicu ili maglenke su i kod tebe jedan kabl, a onda sa te maglenke kablom opet odes na drugu maglenku, mase sa sijalica na maglenkama povuces na sasiju jer je ona masa. Onda uzmes drugu boju kabla i masu sa releja spojis na masu, hoces na sasiju negdje ili na akumulator to je do tebe :) Onda pobudu sa releja povuces u auto i postavis na taj prekidac svoj originalni, i onda tu pobudu dovuces na taj prekidac i stavis, a na drugi kraj prekidaca dovedes plus sa dolaznog plusa sto dolazi sa akumulatora na releju, tako kad uklopis prekidac struja sa akumulatora ce otici na pobudu na releju sto ce naravno dovesti da relej uklopi i onda provede struju prema maglenkama. I tako ce ti raditi maglenke neovisno o tvojim svijetlima na autu. Ovako opisao izgleda jako spetljano ali je ustvari jako jednostavno za uraditi ;) ako te sta jos zanima ili da nije jasno moze se objasniti :D

Sad skines taj svoj prekidac uzmes unimer i vidis na koji ti provodi kad je na prvom polozaju a onda na drugom ce isto provoditi. Ako hoces onda na drugom polozaju da ti svijetli i nazad, ja mislim da ti je tu vec provucena instalacija i tako da ce ti i one raditi, a ako nemas instalacije onda ces je morati provuci do zadnjih svijetala za maglu.

Sto se tice toga da vozis preko dana sa tim svijetlima tj. maglenkama cisto sumnjam da ce proci kod policije, mozda kod nekih hoce ali u zakonu fino stoji da preko dana i noci uvijek moraju da rade prednja kratka svijetla (ne daylight) i zadnja poziciona svijetla, to su standradna zadnja svijetla koje svijetle kad upalis kratka svijetla. Tako i kad te zaustavi sa tim svijetlima moze ti kaznu napisati mada kod nasih svasta prolazi :D

Eto to ti je opis kako mozes uraditi, ako ti nije jasno nacrtacu ti shemu pa postaviti :D

Član
Napisao sam u nekoj temi kako bi prikljucio maglenke da ih mozes paliti i gasiti zasebno bez svijetala, evo kopiracu ti txt i prepraviti ga na tvoje to sto hoces ;)

Jedan momak mi je rekao da u gofla2 fabricki ima ostavljeno za maglenke pa cu to da vidim sutra da nadjem i ako moze da rade maglenke sa pozicijama bio bi zadovoljan znaci samo dviej zice i gotovo do sijalica..to cu sutar da vidim pa javim se ;)..Hvala velika svakako , ekstra objasnjeno ;)

Član
E ovako nasao sam dzek vec sve provedeno u golfa , ma ekstra samo je bezveze sto moram upaliti svejtla da bi radile maglenke kako cu to rijesiti da mi se maglenke pale odmah bez svjetala ili jos bolje sa pozicijama ako ne moze bez ono prekidaca tj.pobude sa prekidaca od svjetala ????..

Član
Ako se ne varam ovako bi to trebalo biti prikljuceno

gnn2.png

eh sad ti trebas vidjeti na prekidacu svjetala koji ti je taj plus za releje svijetala kad je prekidac na poziciji da svijetla rade, onda imas tu plus koji vodi dalje do prekidaca maglenki, znaci kad je prekidac svjetala upaljen, imas onda i plus na prekidacu maglenki(pobuda, to je mala amperaza samo da pobudi relej). Onda nadjes tu zicu na glavnom prekidacu svjetala, taj sto vodi do prekidaca maglenki, skines je sa prekidaca glavnom i onda mozes staviti sebi direktno na akumulator i tako da mozes ta svijetla paliti neovisno o kontaktu ili prekidacu svjetala. druga opcija je, mozes taj kabl sto ide na prekidac maglenki opet skinuti sa tog prekidaca glavnog i staviti ga na poziciju, znaci plus koji je kada je samo pozicija upaljena, znaci kad je pocija onda ces imati i plus na prekidacu maglenki i kad pritisnes prekidac maglenki on ce taj plus od pozicija (to je pobuda) dati na relej maglenki koji ce uklopiti i dati struju na maglenke ;) ja mislim da ti je to najprostije objasnjeno :D

Ja mislim da nisam promasio ovo sa slikom, ako jesam neka me neko ispravi. ;)

Član
Ako se ne varam ovako bi to trebalo biti prikljuceno

eh sad ti trebas vidjeti na prekidacu svjetala koji ti je taj plus za releje svijetala kad je prekidac na poziciji da svijetla rade, onda imas tu plus koji vodi dalje do prekidaca maglenki, znaci kad je prekidac svjetala upaljen, imas onda i plus na prekidacu maglenki(pobuda, to je mala amperaza samo da pobudi relej). Onda nadjes tu zicu na glavnom prekidacu svjetala, taj sto vodi do prekidaca maglenki, skines je sa prekidaca glavnom i onda mozes staviti sebi direktno na akumulator i tako da mozes ta svijetla paliti neovisno o kontaktu ili prekidacu svjetala. druga opcija je, mozes taj kabl sto ide na prekidac maglenki opet skinuti sa tog prekidaca glavnog i staviti ga na poziciju, znaci plus koji je kada je samo pozicija upaljena, znaci kad je pocija onda ces imati i plus na prekidacu maglenki i kad pritisnes prekidac maglenki on ce taj plus od pozicija (to je pobuda) dati na relej maglenki koji ce uklopiti i dati struju na maglenke ;) ja mislim da ti je to najprostije objasnjeno :D

Ja mislim da nisam promasio ovo sa slikom, ako jesam neka me neko ispravi. ;)

Znaci taj kabal bi trebao biti spojen sa glavnim prekdiacom i prekidacom od maglenka , i da ulazi tj.da se spaja sa plusom od svjetala samo ga spojim sa plusom od pozicija i to bi trebalo biti ??.Ako dobro skontao ?

Član
Kad pritisnes poziciju, na prekidacu maglenki ne dolazi plus, kad stisnes da upalis svijetla, tada dobijes plus na prekidac maglenki. skines klenu sa akumilatora, uzmes unimes i stavis ga na otpor i izbavis oba prekidaca i nadjes gdje ti je taj kabl sto ide sa prekidaca maglenki na prekidac svjetala. Kad ga nadjes, taj kabl prebacis na mjesto na kojem ti je pozicija. Onda kad pritisnes prekidac na poziciju on ce dati taj plus na prekidac maglenki i onda mozes paliti maglenke, dobro pogledaj da li tvoje maglenke imaju relej, ako nemaju onda ga moras ubaciti inace izgori instalacija ;)

Član
Kad pritisnes poziciju, na prekidacu maglenki ne dolazi plus, kad stisnes da upalis svijetla, tada dobijes plus na prekidac maglenki. skines klenu sa akumilatora, uzmes unimes i stavis ga na otpor i izbavis oba prekidaca i nadjes gdje ti je taj kabl sto ide sa prekidaca maglenki na prekidac svjetala. Kad ga nadjes, taj kabl prebacis na mjesto na kojem ti je pozicija. Onda kad pritisnes prekidac na poziciju on ce dati taj plus na prekidac maglenki i onda mozes paliti maglenke, dobro pogledaj da li tvoje maglenke imaju relej, ako nemaju onda ga moras ubaciti inace izgori instalacija ;)

To je to ,tako sam i mislio , hvala ti velika , a kako cu znati da li maglenke imaju relej ?..Kada upalim zadnje rade uvijek i iz fabrike , trebale bi onda da imaju i relej ??..Koji je relej broj ili slicno , da ne idem radi releja elektricaru ?

Član
to ne znam koji je relej broj, jednostavno das kontakt, nadjes gdje su releji, i onda stavis prst na jedan relej upalis i ugasis maglenke i gledas hoces osjetiti "klik" na releju :D i tako redom i nadjes i onda ga izvadis i vidis je li rade maglenke, ako ne rade onda si ga nasao ;)

Član
to ne znam koji je relej broj, jednostavno das kontakt, nadjes gdje su releji, i onda stavis prst na jedan relej upalis i ugasis maglenke i gledas hoces osjetiti "klik" na releju :D i tako redom i nadjes i onda ga izvadis i vidis je li rade maglenke, ako ne rade onda si ga nasao ;)

Ok hvala drug..