Pravilno pranje automobila (upustvo )

Pravilno pranje automobila (upustvo )

Član
Koliko god gornji naslov zvucao smijesno, kod nas rijetko ko pere auto po propisima (iako vecina sigurno pere cesto:)). Kad to kazem, ne mislim na pravilno pranje sa strane odstranjivanja necistoca, nego sa strane sto boljeg odrzavanja farbe na nasim ljubimcima.
Mogu da se kladim, da vecina vas, kada pere auto to radi po svima nama vec poznatom scenariju, tako sto sipa tecnost za pranje u kofu, napuni vodom, uzme sundjer i dalje je vec poznata procedura... To je mozda nama najpoznatiji nacin pranja, sto ne mora da znaci da je najbolji i najbezbjedniji po farbu.
Na nasu veliku zalost, isti tretman dobijamo i u auto praovama (bar u onima u kojima sam ja prao auto). Naravno da takvim pranjem dobijamo cist auto, ali time se steti farba i dobijaju se sitne ogrebotine po cijelom automobilu, takozvane “paukova mreza” i tzv “hologrami”:

Uploaded with ImageShack.us

Glavni krivac za ogrebotine je prije svega sundjer!
Ukoliko zelite da nakon poliranja kola zadrzite onaj “ogledalo” izgled, auto ne treba da perete sundjerom, nikako.

Zasto ne sundjer?

Zamislite uvecano, cestice prasine, pjeska, zemlje, koji su na vasem automobilu. Prilikom pranja sundjerom, te cestice bivaju zarobljene izmedju sundjera i povrsine koju perete. Struktura sundjera je takva da je manje vise tvrd, i te cestice ne mogu da udju u njega. Samim tim, povlaceci sundjer naprijed-nazad po povrsini, grebete istu tim cesticama koje su se nasle izmedlju sundjera i vaseg ljubimca. Na taj nacin nastaju one sitne ogrebotine, koje se najbolje vide na suncu ili kada se uperi svetlo u kola.
Da bi se to izbjeglo, koriste se rukavice za pranje kola, kojih ima u razlicitim izdanjima. Najbolje su rukavice od jagnjece dlake (lambswool), takodje su odlicne od ovcije dlake (sheepskin), a nisu lose ni one mikrofiber

Ako pogledate te rukavice, vidjet cete da se njihova struktura razlikuje dosta od sundjera. Mekane su, tako da imaju tu neku “dubinu” materijala. Zahvaljujuci tome, cestice prljavstine ne bivaju zarobljene izmedju rukavice i povrsine kola, vec “upadnu” u njenu strukturu i samim tim se lakse odstrane sa kola, ne ostecujuci farbu pri tome. Na taj nacin se izbegava grebanje povrsine, i savjetuje se pranje tim rukavicama, kako bi se ocuvao savrsen izgled automobila.

Ali, to ne bi bilo sve.
Kako bi se jos vise smanjila mogucnost ostecenja farbe, pranje kola se izvodi metodom dvije kofe. Ta metoda je izmisljena, kako bi se iz rukavice za pranje, odstranjivale cestice peska i prljavstine, koje su pokupljene za povrsine kola.

Metoda 2 kofe?

To je pranje, koje se sastoji kao sto naziv kaze, iz dvije kofe. U jednoj kofi je sampon za pranje kola, a u drugoj kofi je cista voda. Pranje se vrsi tako sto se automobil pre svega pokvasi, zatim se rukavica natopi u kofi sa samponom, opere se dio automobila i nakon toga se rukavica ispere u kofi sa cistom vodom. Na taj nacin se skupljene cestice prljavstine ispreru iz rukavice, u zasebnu kofu, sto ostavlja cistu rukavicu i cistu vodu u kofi sa samponom. Ta procedura se ponavlja dok se ne opere ceo automobil.

Da bi se osiguralo sto sigurnije odstranjivanje cestica iz rukavice, prilikom ispiranja, postoje mrezice koje se stavljaju na dno obije kofe. Prilikom ispiranja, rukavicom se predje preko mreze, tako da cestice ispadnu iz rukavice, i samim tim ostaju na dnu kofe, a mrezica onemogucuje da se slucajno cestice pokupe nazad u rukavicu, prilikom potapanja iste u kofu.

'Susenje' automobila je najbolje raditi peskirima namjenjenim za to. Mikrofiber krpe su odlicne, ali male, pa zato prave peskire koji su dizajnirani da upiju sto vise vode. Odlican primjer je Meguiar's Water Magnet Towel.
Najbolja tehnika je da se peskir polozi na povrsinu, da upije vodu, i zatim skloni, bez pretjeranog trljanja.

Sampon za auto?

Sigurno mnogi od vas koriste fairy i njemu slicne za pranje. Necu da gresim dusu da kazem da to isto koriste u praonama, posto ne znam sta ko koristi. Fairy je jak odmascivac. Drzite ruke malo duze u rastvoru vode i Fairy-ja i vidite kakva ce vam koza posle toga biti....suha. Isto tako ce da deluje i na vas automobil. U principu, nece mu skoditi, ali hoce vosku, ako ste voskirali/zastitili auto.
Postoji tehnika pranja bez dodira, koja se zove Snow Foam. Profesionalci cesto koriste univerzalna sredstva za ciscenje koja su slicna fairy-ju, odmascivaci bas u toj fazi (Snow Foam), da bi skinuli ostatke starih voskova sa kola. Jedan od tih proizvoda je Meguiars All Purpose Cleaner (APC), koji je odlican za sve vrste ciscenja (pod krilima, motor, spojevi vrata...)
Ali, ukoliko ste sredili auto, oprali ga, ispolirali i zastitili, takvo sredstvo ce vam razbiti strukturu voska i skinuti zastitu, ili dio nje. Da bi se to izbejglo, automobil je najbolje prati samponom za kola, koji je PH neutralan. Vecina njih je takva, i oni su bezbjedni po vas vosak.
Takodje, sampon koji dobro pjeni ne znaci dobar sampon. On prije svega treba da bude dobar lubrikant, kako bi pranje bilo glatko i lako. Na taj nacin ce se lakse oprati zeljena povrsina i odstraniti necistoca. Stavise, neki od odlicnih sampona za kola ne pjene mnogo, pa ih to ne svrstava medju losije. Mnogo je vaznije to kakav je lubrikant, nego koliko pjeni, imajte to na umu.

Snow Foam???

Profesionalci, kada dobiju automobil na korekciju/poliranje/zastitu, skoro uvijek pre pranja metodom 2 kofe, koriste metodu pranja bez dodira zvanu Snezna Pena (Snow Foam).
Postoje snow foam samponi, koji se koriste za to. Na perac pod pritiskom se dodaje cijev sa bocom koja sadrzi sampon u sebi. Taj sampon moze da se mjesa sa resimo APC-om, da bi se automobil bolje oprao. Kada se pusti voda, pod pritiskom, ona se u cijevi mesa sa samponom i pravi mlaz od pjene. Na taj nacin se ceo auto poprska, ostavi oko 5min da pena odradi svoj posao i spere. Zatim slijedi metoda dve kofe, kojom se na vec poznat nacin opere auto.
Brzo je i jednostavno.:cool:

Sistem je uzasno jednostavan, ali nevjerovatno djelotvoran.
Ljudi koji se bave “detailing”-om su svoje musterije nakon poliranja savjetovale da koriste gore navedene metode pranja, i kazu da su musterije koje su se pridrzavale toga postizale odlicne rezultate u odrzavanju povrsine nakon poliranja. Broj ogrebotina bi se smanjio drasticno, i desavalo se da ako ima nekih ogrebotina, obicno su uzrok neceg drugog.

Nadam se da vam je tekst bar malo pomogao, i objasnio kako najbolje da odrzavate svoje ljubimce.;)

Član
bravo majstore.....kad bi imao nov auto samo bi ga ja prao.....
evo u MD ima lik to pranje pjenom,neka roza ***** li je....ali sta mu vrijedi kad on nakon sto naprska pjenom uzme onu cetku za ribanje stalskog poda i kao malo ''protrlja'' da se ''bolje digne prljavastina''......
inace su mene dok sam bio mali naucili sistemu kanta sa pjenom + ispiranje spuzve na slaufu i posebna spuzva za do lajsne a posebna za ispod lajsne.....i spuzve one sa malo rupica,one tvrde guste.....
svak cast za tekst.....

vecina praona kod nas i koristi ovaj sistem. ovom pjenom se naprska auto, odstoji malo i onda se samo ispere vodom, i posle posusi jelenskom krpom i to je to. nema trljanja bespotrebnih, niti grebanja.
najbolji nacin ;)

Član
imam pjenu imam rukavice imam krpe od mikrofibre i svasta nesto :) uglavnom cca 200 eura potrepstina za odrzavanje vaseg ljubimca cistim tokom cijele godine iznutra i izvana naravno uz redovno voskarenje i poliranje svako 5-6 mjeseci :)

Član
a ne perem ja na praoni uopce auto, jesam mozda jedno ili dva puta ukupno gofa, brava ne:)...
kuci, kanta, auto sampon, sundjer, jelenska krapa, 'polir' krapa i laganica..
najprije zavrsim stakla koja moraju biti 'bistra' i gornji dio (iznad lajsni) automobila, zatim donji koji obicno i jest bas prljav...
neke praone jos koriste 'stari sistem', a i brate vecina ga zamrlja...
ostavim dosta vremena ali auto se sija i stvarno je detaljno oprano...
navedene tehnike su zasta extra, posebno ko ima noviji lak i auto ;)
tnx;)

p.s. tako treba scaneru :)

Član
Ocu mu hebat mamicu sa tim kerefekama kad odem u grad i seljacina zavari svoja vrata u moju desnu stranu...pored izubijanih vrata i otucenog laka od takvih seljacina, te mikro-ogrebotine nemaju dosta finog laka da se na njima pokazu....

al netko ko drzi svog ljubimca u garazi i vozi jednom tjedno po suncu extra, meni en pase posto je moja kenja radni konj koji se vozi cijele godine, svaki dan, u svim uslovima i nije bila garazirana ukupno 3 dana u svom osmogodisnjem zivotu...

Inace takvo pranje gledam samo na njemackim autoemisijima, sve sto si naveo bas je tako i ja to znam, kad sam vidio kako se auto opere na taj nacin, vise nisam nikad licno uzeo spuzvu, uzeo sam jednu krpu slicna toj rukavicvi i napravio ko djep i stavis na ruku :D nazalost kad odes negdje oprat auto jer nisi uvijek u mogucnosti da operes sam i po svom pricipu spuzva ti ne gine jer svi na taj nacin peru, izuzetci su oni koji operu auto sa samponom koji ide u bocu kojoj kompresor daje pritisak, ima onih koji tako peru auto da ne saperu prvljavstinu feroperom i stave tako sapunicu i saperu i kasnije samo muzge ostane bez da se voda odstranjujew krpom zamislite koliko to steti lak, jednom sam tako oprao auto i nikad vise kao da ga nisam ni oprao takvi su rezultati, i najvece grske su skidanje vode jelenskim krpama jer oni samo krpe cijede i ne ispiraju je dok ne uzmu sljedece auto na pranje ili nemaju neki redosljed brisu krov vrata pa pragove i vide da ima negdje curaka i opet nazodim primjer predju krov sa nezapranom krpom koja sigurno ima cestica koa ce isparat auto.

Da zivim u kuci sto nijeslucaj ne bi nikad oprao na praonici, ali i auto mi nije toliko vrijedno da se sikiram da je nov pa obracao bi paznju gdje bi ga prao.

Jedno vrijeme sam radio na praonici i bas one pricipe koje sam vidio da nisu stetni sam primjenjivao, da ne navodim dva puta isto sve sto sam gore napisao sto se meni nije svidjalo sam radio da se sto vise izbjegnu ogrebotine, jedino sto sam radio ali je i nephodno u uslovima je trljanje spuzvom po limariji, pragove i dijelove koji ce cesto najlakse uprljaju sam cistio uvijek razlicitim krpama da ne bi bilo ogrebotina na autu tipa vrata i krova i naravno cesto izapiranje jelenske krpe mijenjanje vode i pranje krpi feroperom.

Član
Da, ali kod nas praonice, bar kod mene sve vise prelaze na tu snow foam koja sadrzi po prilicno agresivne sampone ili sta vec tako da nije rijedak slucaj da nakon par pranja brisaci pocnu da mrljaju i preskacu. Da li se tu pojede grafitni premaz koji proizvodjaci kazu da ima na brisacima ili se pojede sama guma ili sta se desi ne znam ali sam svjedok dva tri takva slucaja. Kao i kromirani dijelovi tipa rucke retrovizori ... pocnu da rdjaju, tu rdju pjena opet skine, ali prije pjene nisu rdjali.

Dok uobicajenim pranjem rukom i samponom brisaci obicno ostaju citavi a znakovi i retrovizori sjajni, ali normalno ako ljudi ne paze izgrebu lak.

Pa se sad postavlja pitanje da li skinuti brisace kad se pere pjenom, ili da li uopste voziti u praonicu ili prati sam.

Sad ce se neko javiti da kaze da je sto puta prao sa pjenom u praonici i da su mu brisaci ok sto nije cudno jer ima milion vrsta brisaca, ali eto konkretno se desavalo sa Bosch i Valeo brisacima. A sa kineskim od par maraka nije, oni prezive i pjenu :)

Firma koju navodis Meguiar's je bas specijalizovana oko auto kozmetike odnosno sredstava za ciscenje ili pranje i poliranje, ali njihove proizvode nisam vidjao, ni u prodavnicama a pogotovo ne u praonicama.

Ako neko zna da ima negdje bilo bi lijepo da to podjeli sa nama.

MTR

Član
Andele , sve sto si naveo nemaju ni neke bolje opremljene praonice :D, za to sve ti je potrebno cca 600 km , plus ako koristis pjenu za to ti treba jos oko minimum 250 KM , ja sam kupio od Wurtha to za pranje pjenom , nisam impresioniran , probao sam i drugu kojom se peru kamioni ali ona je dosta agresivna po automobil.

A ovom procedurom kako je navedeno ja perem skuplja auta koja mi dodju na poliranje , i ta janjeca vuna nije to u doslovnom smislu vec malo drugaciji materijal , kada bi to koristio isparao bi auto od do , bufer od janjece vune u kombinaciji sa polir pastom uklanja parnice sa auta a sam ih pravi .

Sve je super objasnjeno .... samo sto to vazi za neka druga mjesta , za BiH ne , peri ti njega brate kako god hoces opet ces napravit parnice osim na novim lakovima koji su u nanostrukturi , ovi se cak ne daju polirat vec sam morao narucit pastu posebno za njih ( Mercedes najvise )

Mikrofiber krpe su zakon , samo sto ove od nas mogu trajat 2-3 pranja i gube integritet nakon pranja u masini ili na ruke . 3 M- ov peskir kosta 40 KM :D