Šta je novo?
BHTuning.com - Tuning & Styling

Dobrodošli na jedinstveni forum na našim prostorima sa tradicijom preko 10 godina, 80 000+ tema, preko 1 milion postova i 45 000+ članova ... Tuning & Styling na jendom mjestu sve za vašeg limenog ljubimca!

Pranje motora

Carbon.

Član
Dihtung dekla je popustio, napravio haos i uprljao sve zivo. Dihtung je promijenjen, ali su ostale naslage ulja. A i bez njega je motorni prostor bio vrlo zapusten.037 (4).JPG
036 (4).JPG
Posto se radi o starom benzincu na karburator, nisam nista zastitio prilikom pranja, a nema ni potrebe. Pri pranju samog auta ili voznji po kisi kompletan motor se pokvasi kroz masku. Pokvasio sam sve, bobinu, razvodnik, alternator, i upalio je bez problema.

Naoruzao sam se obicnim slaufom, kuhinjskom spuzvom i starom cetkicom za zube. Od hemije sam koristio deterdzent za sudje i Arf Grill:
Arf-Grill.gif
Napomenut' cu da je ovaj Arf izuzetno jak, nagriza kozu (obavezno stavite rukavice ukoliko imate rane ili ogrebotine na rukama), a ako se ostavi predugo nagrize svu boju do metala. Koristio sam ranije Permetal, i osjetno je slabiji od Arfa. Jace naslage nije mogao nikako skinuti, a Arf je to uradio bez problema.

Skinuo sam dijelove koji su mi smetali, naspricao Arf, sacekao nekih 5 minuta i isprao. Bolje je vise puta naspricati i isprati, nego oguliti boju. Meni je ipak nagrizao boju na poklopcu zupcastog, a sve sto je bilo od metala u dodiru sa Arfom je lagano matiralo. Dok Arf nagriza blok mozete spuzvom i deterdzentom ribati ostatak motornog prostora (pozarni zid, krakove, boce, crijeva...). Kada se skinula vecina naslaga ulja, cetkicom sam uklonio ostatak. Poslije sam sve oribao spuzvom i obicnim deterdzentom za sudje da potpuno skinem Arf.
001.JPG

Poslije temeljitog ispiranja vodom sam vratio plastiku filtera, upalio motor, par puta turirao, i ostavio motor da radi 5 minuta. Pozeljno je motor izloziti suncu radi brzeg susenja. Mislim da rezultat govori sam za sebe:
032.JPG
031.JPG
034.JPG
 

VWTDI

Član
Odlicno izgleda, prao sam ja na svojoj dvici i super je izgledalo, samo sto sam ja koristio sredstvo za pranje motora ono belif i ja sam zadovoljan kako opere, samo sam ja prao toplom vodom sa masinom za pranje auta :)
 


i opet upali, svakako sam planirao pred zimu promjenit bobinu, kablove, razvodnu kapu, nisam ga zalio :D ....
Jos da je naci set ovih svih crijeva sve zamjenit,
 

rslaven

Član
Svaka cast ljudi, lijepo se da oprati samo bi vam preporucio da izbacite te agresivne kiseline iz upotrebe na svojim autima pogotovo na novijim autima gdje ima dosta plastike na motoru. Te kiseline mogu isusiti plastike i crijeva pa nakon nekog vremena dodje do pucanja crijeva i plastika i izblijede plastike. Ako vec koristite te kiseline potrudite se da nakon pranja zastitite nekim dressingom motorni prostor a najvise crijeva i plastike.

Evo i od mene nedavno sto sam jednog BMW-a uredio pod haubom, znaci detaljno opran i zasticen: 

Zeran

Član
Evo i od moje Astre:

Iskljucivo koristena voda, malo DAX-a, i onda sprej za instrument tablu za zastitu.

Nisam radio Wapom, niti šlauhom. Samo navlazio krpu. I DAX nisam spricao direktno, nego na krpu...

Ovako je mozda vise posla, ali sigurnije i njeznije za materijale.

Moracu i sa Volvom isti postupak kad bude vrijeme dozvoljavalo.

uploadfromtaptalk1441564075672.jpeg