Pomoć pri izboru foto aparata

Pomoć pri izboru foto aparata

Član
Želim već neko vrijeme da kupim neki dslr aparat... i često sam zagledao, mada nisam nikad bio dobro upoznat sa aparatima, i sad bih zamolio nekoga ko je stručan oko toga da mi pojasni, šta je zapravo dslr šta slr, na šta trebam paziti, koji uzeti i tako to.
Namjene će biti čisto onako rekreativno, ništa za profesionalnu upotrebu. Ono što mi je uvijek igralo prvu ulogu kad gledam aparat, jeste fokus. Odnosno manuelno fokusiranje na objektivu. Koji to objektivi imaju, koji nemaju? Koji će mi objektiv biti dovoljan...ne znam ni kako se to sortira ni po čemu, pa bih zamolio za jedno fino objašnjenje, bio bih jako zahvalan. ;)

Legend
SLR je skracenica od Single Lens Reflect uglavnom su filmasi, a DSLR Digital Single Lens Reflect koji pretpostavljam da i trazis. Sto se tice dslr-ova dvije marke bi preporucio da gledas canon ili nikon, sve zavisi sta vise preferiras, a za pocetak mozes gledati Canon 1100D ili Nikon D3100, oba su sto se tice cjene veoma prihvatljiivi i odlicni za pocetnike, oba imaju manualni focus i hd snimanje, pa kasnije kad se ustelis poslije uzmes bolji aparat i igras sa objektivima i opremom...

Član
oko 500 KM... ofrlje, tek sljedeci mjesec cu znati koliko se mogu ispruziti...
Gledam ovaj EOS 400D...dobar je, samo sto bi NEKAD pored njega trebao kupiti objektiv sa manuelnim fokusiranjem, mislim da bi to bio pun pogodak...

Član
corradoM je napisao(la):
oko 500 KM... ofrlje, tek sljedeci mjesec cu znati koliko se mogu ispruziti...
Gledam ovaj EOS 400D...dobar je, samo sto bi NEKAD pored njega trebao kupiti objektiv sa manuelnim fokusiranjem, mislim da bi to bio pun pogodak...

Ako se odlucis na ovaj aparat, pogledaj koliko ima okidanja, posto je stariji model aparata, a sto se tice manuelnog focusiranja, vecina objektiva ima prekidac koji prebacujes sa manuelnog na automatski focus i obrnuto! Ali mislim da ces ti ipak koristiti automatski focus, ali to ces vidjeti tek kada uzmes aparat u ruke i kada vidis kakve sve mogucnosti ima u odnosu na one male kompaktne aparate, vidjet ces da su ti aparati "smece"! Sretno u pronalasku DSLR.-a!