pomoc oko porta..:S

pomoc oko porta..:S

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
e ljudi...reko sam vam da sam napravio bass reflex kutiju,,i sad sam slucajno izvadio port,,i primijetio da mi je bass dublji i jaci posto...hmm..pa vas pitam sta vi mislite o tome.. dal mu je mozda port bio predug ( 28,5 cm ) ..?
i sta da radim,,dal da ostavim tako bez porta ili sta...? thx

Član
SoundLunatic je napisao(la):
definiraj "dublji" jer bez porta moze djelovat glasnije tek mozda na 70Hz+ a da ide dublje cisto sumnjam..

hmm..nezz ni ja..sad kad vratim port skroz slabije djeluje nego bez...:(

IGY

Član
mozda si fulio duzinu i sirinu porta
a koliko se sjecam sa slike ti si stavio obicnu cijev, koja nije zakrivljena na krajevima tako da je i to sranje veliko, jer dobijas veliko zvizdanje iz porta

Član
IGY je napisao(la):
mozda si fulio duzinu i sirinu porta
a koliko se sjecam sa slike ti si stavio obicnu cijev, koja nije zakrivljena na krajevima tako da je i to sranje veliko, jer dobijas veliko zvizdanje iz porta

jbg sirina je 10 cm,,a duzina 28,5...
a nije meni problem popravit cijev na kraju..samo et nezz sto mi ne daje neku dubinu sa portom...ti si koliko vidim najbolji strucnjak sto se tice muzike,zato pomagaj..heh..:))

Početnik
vjerovatno je kutija nisko tunirana a woofer koji imas nije bas sretan kad svira na niskim frekvencijama...

generalno napravio si visociji tuning... ispod 20cm porta.. nema fajde port stavljati...

Član
muha je napisao(la):
vjerovatno je kutija nisko tunirana a woofer koji imas nije bas sretan kad svira na niskim frekvencijama...

generalno napravio si visociji tuning... ispod 20cm porta.. nema fajde port stavljati...

e to sam htio cut...znaci ja cu ga skratit na nekih 20cm,pa cu vidjet...javim vam kako je... a evo maloprije sam ubacio kutiju u gepek,al nazalost nemam pojacala,pa svira preko player-a,,al opet fino udara,,barem za skromnijeg slusanja...al ovih dana uzimam i pojacalo,pa cemo vidjet dalje,,,,) sve u svemu hvala vam..:) drago mi je sto se imam kome obratit za pomoc..:)

Član
eddo je napisao(la):
Alen-dB je napisao(la):
muha je napisao(la):

e to sam htio cut...znaci ja cu ga skratit na nekih 20cm,pa cu vidjet...javim vam kako je... a evo maloprije sam ubacio kutiju u gepek,al nazalost nemam pojacala,pa svira preko player-a,,al opet fino udara,,barem za skromnijeg slusanja...al ovih dana uzimam i pojacalo,pa cemo vidjet dalje,,,,) sve u svemu hvala vam..:) drago mi je sto se imam kome obratit za pomoc..:)

:D:D:D:D

stani ba..."nema fajde port stavljati..." :lol:......jel to znaci da ga ne stavljam nikako ili...? :icon_rolleyes:

Član
Alen-dB je napisao(la):
eddo je napisao(la):
Alen-dB je napisao(la):
muha je napisao(la):

stani ba..."nema fajde port stavljati..." :lol:......jel to znaci da ga ne stavljam nikako ili...? :icon_rolleyes:

znaci ako ti je port kraci od 20cm nema ga fajde stavljati "doslovno" i jos nesto "vodovodna cijev" nije port, kroz vodovodnu cijev ces imati samo zvizdanje... port je stvarcica koja je zakrivljena na krajevima tako da smanjuje zvizdanje kroz isti...

Član
Bekir_SA je napisao(la):
Alen-dB je napisao(la):
eddo je napisao(la):
Alen-dB je napisao(la):
muha je napisao(la):

znaci ako ti je port kraci od 20cm nema ga fajde stavljati "doslovno" i jos nesto "vodovodna cijev" nije port, kroz vodovodnu cijev ces imati samo zvizdanje... port je stvarcica koja je zakrivljena na krajevima tako da smanjuje zvizdanje kroz isti...

aha,ok...znaci valja nac pravi port...a kod nas tesko ima gdje da se kupi jbti..pff..:icon_mad:

marko_v je napisao(la):
zavisi od zvucnika,posto je taj tvoj `no name` probas pa vidis...

haha...nije bas "no name" xD... Stealth je..:D:D:D
nesto kao SAL...:p

Član
Stealth je za SPLa a ne za slusanja ( :lol: )
Kao sto bi rekao moj prijatelj:"Jami ba sranja"
Poslusaj ti te savjete o portu pa odmjeri sta valja sta ne valja za tebe i tvoj woofer

Član
Davor_ je napisao(la):
Stealth je za SPLa a ne za slusanja ( :lol: )
Kao sto bi rekao moj prijatelj:"Jami ba sranja"
Poslusaj ti te savjete o portu pa odmjeri sta valja sta ne valja za tebe i tvoj woofer

pa evo Davore,kako bi ti sad uradio da si na mom mjestu...et ti sto kazes ja cu tako uradit..:):smajli29::smajli28::pranje: :hydro:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.