Pitanje...

Pitanje...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Ovako, radi se o novom clanu porodice, psu.... bla bla... potrebno je napraviti mu kucicu te ograditi otprilike 3x3 m prostor oko kuce kako ne bi bio na lancu vec slobodno se kretao u tom prostoru, posto to sve planiram sam uraditi slijede pitanja....

Pitanje vezano za kucicu-manje bitno- kako je na najlaksi moguci nacin napraviti a ujedno i kako doci do materijala?

Pitanje vezano za ogradu-BITNO!-kako/gdje/sta nabaviti da se taj prostor ogradi, duzina i sirina je manje bitna posto se moze korigovati ali da visina ograde bude najmanje 1,2m, po mogucnosti 1,5m. I, jako bitno, da prodjem sto jeftinije prilikom nabavljanja te ograde i ostalih materijala.

Član
kao sto je deyo rekao vec....kupis za ogradu tanke armature..ofarbas ako hoces u neku boju i milina ;)

Član
Deyo je napisao(la):
Za ogradu možeš koristiti armaturu, poslije samo prefarbaj... a materijal za kućicu, drvo, šarafe, stiropor ( odozdo ) imaš u prodavnicama građevinskom materijala.

kucica manje bitna posto sam vec fakticki i skiciro i mislim da je sav materijal tu tako da je to manji problem, samo da se nakanim izac i zakucat/zasarafat sve kao i malo uljepsat-prefarbat i sl, a znam to oko armature, logicno, uzeo bih najtanju ali kolike su cijene i gdje nabaviti (u Sarajevu) - to je probl jer postoje i one tanke mrezaste ograde (po prirodi malo elasticne a inace metalne), ako bi one bile jeftinije od armature-njih bi uzeo al ne znam gdje provjeriti cijene ili da li ima neko sa foruma da zna, ili recimo da ima ovu odgovarajucu armaturnu pa da prodaje... niti jedna opcija nije iskljucena, poenta je da ne skrsim previse para na to, znaci na nekom minimalcu da zavrsim cijeli posao.

e ovako armatura skupa dosta jedna ona mreza 65 km ti je minimalno 3 x 3 metra u njoj ja mislim po meni bolje ti je uzmes bunt one celicne plastificirane zice 25 m duzina 1.2 visina a ima i po 1.5 m u njoj ti je oko 50 km cak i manje i samo dobre stubove zabijes ili betoniras i nema smrti ako se uradi kako treba licno to koristim za vucijaka 10 godina vec i miran sam samo dobro se zica mora zategnuti i to je to

p.s.

evo na sta mislim

11.jpg

foto10-s.jpg

Član
mirza_mali je napisao(la):
e ovako armatura skupa dosta jedna ona mreza 65 km ti je minimalno 3 x 3 metra u njoj ja mislim po meni bolje ti je uzmes bunt one celicne plastificirane zice 25 m duzina 1.2 visina a ima i po 1.5 m u njoj ti je oko 50 km cak i manje i samo dobre stubove zabijes ili betoniras i nema smrti ako se uradi kako treba licno to koristim za vucijaka 10 godina vec i miran sam samo dobro se zica mora zategnuti i to je to

na tu ogradu sam i mislio, reci mi ako nije problem koliko bi kostalo 10 metara duzine sa 1,5 m visine? ili kolika je cijena po metru duzine ta zica ? i gdje se moze nabaviti u Sarajevu ?

ibizasa je napisao(la):

na tu ogradu sam i mislio, reci mi ako nije problem koliko bi kostalo 10 metara duzine sa 1,5 m visine? ili kolika je cijena po metru duzine ta zica ? i gdje se moze nabaviti u Sarajevu ?

peni plus na stupu iza piace ne heca nego kod interexa tamo tamo sam i ja uzimo za vikendicu nije uglavnom skupa a i blizu da nejdes u kiseljak a cjene su priblizno iste probaj u peni plusu

Član
Semaitalian je napisao(la):
ibizasa je napisao(la):

peni plus na stupu iza piace ne heca nego kod interexa tamo tamo sam i ja uzimo za vikendicu nije uglavnom skupa a i blizu da nejdes u kiseljak a cjene su priblizno iste probaj u peni plusu

aha, peni plus cu valjda naci, reci mi koliko para da ponesem :D (cijena je bitna stvar)

ibizasa je napisao(la):
Semaitalian je napisao(la):
ibizasa je napisao(la):

aha, peni plus cu valjda naci, reci mi koliko para da ponesem :D (cijena je bitna stvar)

neznam jara stvad stvarno koliko je to moj stari placo ali ja sam dosad 3 kuce napravio i on je uvjek tu uzmo kaze da je najpovoljnija

Član
samo jos jedno pitanje, evo otvorio sam stranicu penny plusa i vidimo da im je na akciji neka ograda, 25 m / 1 m visine = 66 KM, to cu otici provjeriti dole samo na osnovu slike ne mogu bas da zakljucim jel to to al sigurno da imaju pa cu provjeriti i javiti, a bilo bi lijepo kad bi jos neko imao neki prijedlog :D

evo slike iz p-plusa (sa site-a)

17863150.jpg

Početnik
ko što ljudi kažu
a kaki teije pas?!

hoćelmu bit dovoljno tija 3 pta 3 metra

kućicu obloži sa stiropulom dvicom između dasaka damu nebide zima
tako sami ja uradijo namojoj

Član
merdecesW126 je napisao(la):
ko što ljudi kažu
a kaki teije pas?!

hoćelmu bit dovoljno tija 3 pta 3 metra

kućicu obloži sa stiropulom dvicom između dasaka damu nebide zima
tako sami ja uradijo namojoj

sibirski husky, ne vjerujem da ce mu biti zima (vise im odgovara temperatura ispod nule nego ona iznad), jos sam u fazi razmisljanja da li 3x3 ostaviti ili pak 4x4 da stavim, ugl dovoljno mu je i jedno i drugo a nisam u mogucnosti drzati ga u kuci tako da je ovo jedina opcija a zao bi mi bilo da bude na lancu oko kucice tako da je mali box puno bolja opcija, bar po meni i po onom sto sam citao o tim psima

Član
napravi ti njemu dobru kucicu,da nema propuha i tak to,a njemu kad bude vruce lako ce on izaci i leci na snijeg.
i box kad budes pravio ako budes betoniro,planiraj mali nagib da mozes lakse ocistiti i saprati.
zicu uzmi slobodno cvrstu da je ne pojede...

eo kako sam ja uradio scooby-u
scooby.jpg

s tim da se box sad prosiruje za jos 4 metra,jer cuko raste a treba mu veci box,iako je svaki dan vise puta vani :)
kucica je jako dobro uradjena iz razloga sto je cuko s kracom dlakom i treba mu toplote zimi :)

Član
Bolje pravi od armature, nego od te zice na slici, ta se zica vise savija, bolje nesto jace, i radi 4x4 jer njemu treba vise prostora, pogotovo husky, on treba dnevno oko 15 km preci,tako sam cuo... ;)

Kao sto rekose zavisi koliki je i kakav je pas...Ja imam 2 psa, snautzer jazavicar koji je pravo nestasan grize itd i 'talijanski lovac koji grize i skace strasno visoko pa tako da mu je box skroz zatvoren...Kucice imas gotove da kupis i pravo su fine...Sto se tice boxa moj savjet ti je armaturna mreza recimo 8 mm sa kvadratnim poljima 10 x 10...Napraviti neku poplocanu povrsinu i staviti recimo 4 metalna stuba i povariti tu armaturnu mrezu itd..

Član
bilo mi je mrsko citati temu al sam procito samo prvi post...tj tvoj post....ovako ja sam to jednom htio da pravim....kucicu pravis u dimenzijama zavisno od tvog psa....obavezno kucicu odvoji od zemlje znaci stavis dvije grede sa strane samo da kucica nije na zemlji jer zna biti belaja sa tim....ako ces nesto dobro koristi neko drvo mozda od 1 cm al unutra tj izmedju drveta stavis stiropor...bude psu bolje zimi i ljeti...kad budes takodjer pravio krov..najbolje ga je pokriti onim hrapavim neznam kako se to zove al je najcesce u zelenoj i crvenoj boji kao neki krov....crijep je opasan barem po meni onaj pravi....i kad budes da sklepas krov napravi neki mehanizam da se moze da odvoji ili otvori da bi se kucica mogla lakse da cisti..s....drvo za vani najljepse je po meni one polovicne grede...mislim na ono polukruzno drvece a za unutra stavis obicnu dasku...stiropor obavezno...sad za vani..rodjak je uradio veoma lijepo....nasao lik jedan stari okvir od prozora, prozor je jednokrilni, na taj prozor on stavi mrezicu i malo je naravno ojaca, prozor je poveci pa on sad veoma dobro ulazi i izlazi u boks a vrata se lahko otvaraju....okolo stavis onu zelenu mrezicu vidio sam slike u postovima iznad....to je najizglednije...ako je veci pas najbolje je staviti armaturu jer je ona najcvrsca i zavariti je za stubove za koje ces da je prcvrstis....eto ako bude jos sta trebalo javi....negdje sam ja imo i tacne velicine kucica za svakog psa....valjda sam pomogao...bizi mogo sam knjigu o ovom napisati

GOLF TZ je napisao(la):
bilo mi je mrsko citati temu al sam procito samo prvi post...tj tvoj post....ovako ja sam to jednom htio da pravim....kucicu pravis u dimenzijama zavisno od tvog psa....obavezno kucicu odvoji od zemlje znaci stavis dvije grede sa strane samo da kucica nije na zemlji jer zna biti belaja sa tim....ako ces nesto dobro koristi neko drvo mozda od 1 cm al unutra tj izmedju drveta stavis stiropor...bude psu bolje zimi i ljeti...kad budes takodjer pravio krov..najbolje ga je pokriti onim hrapavim neznam kako se to zove al je najcesce u zelenoj i crvenoj boji kao neki krov....crijep je opasan barem po meni onaj pravi....i kad budes da sklepas krov napravi neki mehanizam da se moze da odvoji ili otvori da bi se kucica mogla lakse da cisti..s....drvo za vani najljepse je po meni one polovicne grede...mislim na ono polukruzno drvece a za unutra stavis obicnu dasku...stiropor obavezno...sad za vani..rodjak je uradio veoma lijepo....nasao lik jedan stari okvir od prozora, prozor je jednokrilni, na taj prozor on stavi mrezicu i malo je naravno ojaca, prozor je poveci pa on sad veoma dobro ulazi i izlazi u boks a vrata se lahko otvaraju....okolo stavis onu zelenu mrezicu vidio sam slike u postovima iznad....to je najizglednije...ako je veci pas najbolje je staviti armaturu jer je ona najcvrsca i zavariti je za stubove za koje ces da je prcvrstis....eto ako bude jos sta trebalo javi....negdje sam ja imo i tacne velicine kucica za svakog psa....valjda sam pomogao...bizi mogo sam knjigu o ovom napisati

i jos nesto kucicu za psa ne fuseri...ako ces da je fuseris nisi trebo ni psa da nabavljas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.