Pitanje za Elektricare?

Pitanje za Elektricare?

Zanima me koliko stvari se smije prikopcati na jedan plus i minus , tacnije uzeo sam plus i minus sa upaljaca i na njemu mi je sada ekran , upaljaca naravno vise nema samo te zice preko kojih napajam ekran pa me zanima smijem li jos na njih staviti npr diode na isti plus i minus?

Član
Mislim da mozes. A i ako previse opteretis provodnike trebalo bi samo da ti pregori osigurac, mozes stavit veci ako su ti debele zice pa mogu podnijeti da one ne izgore. Ali mislim da tu nije prevelika struja pa bi trebalo da moze ;)

vidi u osiguracima koliki ti je osigurac od upaljaca, uglavnom moze to raditi jer ni taj ekran nije neki potrosac, a diode pogotovo.

ma ja evo diode spojim na 9V na bateriju pa svijetle ko lude , samo me jos zanima smijem li staviti i prekidac izmedju jer necu da mi ove diode stalno gore hocu da ih palim po potrebi i takodje kad pustim malo jacu muziku ekran mi titra sad me zanima jel od basa ili sam sta lose prikopcao? Inace kad sam spajao ekran imao je sliku i radio normalno i bez spojenog minusa

Član
Slobodno spajaj, nista nece izgoriti. Sve to sto hoces da spojis da poduplas, opet je upaljac jaci potrosac, tako da nista nece biti. ;)

Mada je puno "profesionalnije" dovesti novi "+" tamo od kutije sa osiguracima i spojiti to sve na njega. Masu mozes zasrafiti bilo gdje. To sto ti titra ekran moze biti do toga sto je kabal od upaljaca tanak, pa kad pojacas muziku, ekran kroz njega ne moze sebi povuci dovoljno struje, pa zato titra.

Odvoji malo vremena, kupi kabal 2.5 mm2, zakaci ga na neki od debljih "pluseva" iza osuguraca, stavi na njega osigurac cca 10 A i miran si

mudro zboris Topicu to cu i da uradim , smijem li npr uzeti onaj mali napojni kabl za muziku onaj crveni sto dodje u setu i da njeg dovucem hajmo reci na mjesto koje mi najvise odgovara i onda s njega da djelim dalje sta mi treba? Trebat ce mi znaci za ekran , cukicu , diode i ono za otvaranje gepeka znas sto si mi poslao

Član
Little Dragon je napisao(la):
mudro zboris Topicu to cu i da uradim , smijem li npr uzeti onaj mali napojni kabl za muziku onaj crveni sto dodje u setu i da njeg dovucem hajmo reci na mjesto koje mi najvise odgovara i onda s njega da djelim dalje sta mi treba? Trebat ce mi znaci za ekran , cukicu , diode i ono za otvaranje gepeka znas sto si mi poslao

Ma nema potrebe da uzimas toliko debel kabal. Sve to mozes na 2.5 mm2 i osigurac od 10 A da spojis bez brige.