Pitanje u vezi "rotacije guma"

Pitanje u vezi "rotacije guma"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Eh ovako, maloprije sam isao staviti zimske gume i sad kad sam dosao kuci u garazi vidim da su mi naprijed stavili bukvalno iste gume i lijevo i desno. na lijevoj je rotacija dobro okrenuta, tj. ka naprijed, medjutim na desnoj strani je kontra, tj. okrenuta prema nazad. tako da je i sara na jednoj gumi okrenuta ka naprijed, a na drugoj ka nazad...

konkretno pitanje, da li da idem da mi zamijene ili to nije bitno (pretpostavljam da jeste, al hajd da priupitam) ;)

hvala svima na odgovorima...

jeste bitno zbog same sare na gumi,neki proizvodjaci nemaju pravac rotacije jer im je simetricna sara,a neki kojima je asimetricna sara oni pisu pravac rotacije jer ako nije parvilan pravac rotacije onda slabije guma odvodi vodu/snijeg/blato ispod sebe,tj nemaju joj kanalice(sara)efekta tolikog kao sto bi trebalo,nece ti puci guma ,niti ce ti se sta pokvariti nego je guma oslabljena u funkciji...
idi nek ti zamjene...moj savjet...

Član
ko ti je to mjenjao bog te, konobarice? :D
ako tako pise onda tako treba, tj. ne trazi razlog bezze nego nek ti to zamjeni ko je postavio...iako ce ti reci da to nije bitno, takvi kazu da su ms gume zapravo all sesion (kad mozes zimi sto? nebi mogao na njim i ljeti kad nema snijega:D) ali ako je ikakav vulkanizer treba bar osnovu znati, i ispostvoati nekoliko prostih 'pravila' montaze guma.. :)

Član
ma svakako sam i planirao otici, jer sad sara nije ista, cekam malo da se ugrijem pa odoh :D hladovina vani... guzva neka bila, pa je vjerovatno u brzini zaboravio vidjet da je uzeo dvije iste...

Član
meni nista gore neg ic vracat neku robu kad pogrijese da zamjenim,sto rade kad neznaju,odem u auto dijelove trazim neki dio on nema pojma o cemu govorim,i dok mu ja objasnim kaze NEMA haha jbg,il mi daju al pogresan i ja dodjem sve rasklopim i da postavim nemoze,i hajmo nazad vracaj

Član
cuj mozes i ti obuci desnu patiku na lijevu nogu, isto i kod guma posebno sa takvim sarama, na "v" i sl, ako kontra stavis sare i kanali gube funkciju ;) kako pise tako i treba stavit, nisu djaba stavili strelicu rotacije

Član
reci da te ko fol policija zaustavila i peglala, i ovo ono, ako ti je bed reći da su oni glupi što to neznaju !

o jbte pa kakav je to vulkanizer, kad felgu montira na auto mogao je vidjet da je zeznuo i da je namontirao gumu naopako.. al hajd.. otidji i reklamiraj..

Član
situacija rijesena. otisao, rekao ljudima, pogresno ste mi okrenuli gumu, lik vidio, poce se izvinjavat. nije neznanje, jednostavno zurba, guzva je bila. kako kazu, ko radi taj i grijesi, moze se svakome desiti...

moze lock...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.