PITANJE - TERMOSTAT

PITANJE - TERMOSTAT

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Imao sam problema sa proslim termostatom pa je bio probijen,tako da nije imao nikakvu funkciju i to je tako moglo raditi dok je ljeto,medjutim sad je potreban termostat.Isao sam kod majstora i on mi je postavio novi termostat,medjutim valjda nesta treba ozraciti a sta i kako on nema pojma?! Tako da nije siguran jel novi termostat otvara ?!?! Tako da ja imam dva pitanja za vas..

1.Da li je moguce da auto konstantno radi na povisenoj temperaturi,ili je to nemoguce te bi moralo prokuhati? A onda bi naravno morala krenuti para kao siguran znak da je prokuhalo...

2.Kako znati da li je termostat otvorio tj. na prilozenoj slici ovo crijevo iz termostata sto je oznaceno crvenim,to je crijevo koje ide u hladnjak i ono je hladnije,tj nije vruce..Da li to tako treba ?

34pexbo.jpg

Član
1. Moguce je, jer termostat ne otvara do kraja jer ima zraka u sistemu
2. Imas zraka u sistemu, ne treba biti tako.

Promijeni majstora

Član
U tebe sam najvise polagao nade da ces odgovoriti :cool: Je li to previse komplikovano,mogu li ja to srediti sam ili da vozim majstoru ?

Član
A cuj, termostat je najobicni ventil. Otvara na odredjenu temp na koju je napravljen u fabrici, najobicniji ventil s oprugom. Kad je u potpunosti otvoren, voda tece slobodno, i sva crijeva trebaju biti isto topla.Ako je auto na radnoj temperaturi, 90c, termostat bi trebao biti u potpunosti otvoren, i ako ti se tada desava da je crijevo koje vodi OD motora na termostat toplo, a dalje od termostata da je hladnije - odgovor ti se sam namece - termostat ne otvara do kraja. Ili je termostat los, ili imas zraka u sistemu. Zavisno od auta, ne znam kako je kod tebe, pogledaj na hladnjaku, ili na nekom od crijeva, uglavnom obicno na najvisoj tacci nekoj sistema, ima li mali ventil plasticni, ili nesto slicno sto bi moglo posluziti da se ispusti zrak. Imas i neke sisteme gdje je posuda od vode postavljena najvise (kao kod mene recimo sad) i gdje se sistem sam odzracuje. Uglavnom, upalis motor, kad se prigrije, upalis ventilaciju na max grijanje (voda mora kolati i unutarnjim hladnjakom, i tu moze biti zraka), otvori posudu i pricekaj, vidi hoce li povuci jos vode. Kad dodje do 90 zatvori posudu i vidi hoce li dizati temp iznad. Termostat je obicno vec na 80tak stepeni u potpunosti otvoren, i tada bi temp crijeva na obje njegove strane trebala biti ista. Potrazi tada onaj ventil ili nesto sl. pa pokusaj da ispustis zrak iz sistema.

U svakom slucaju, ako nista nadji nekog majstora koji se razumije malo u bmw nek ti pomogne gdje je ventil za odzraku itd., po svemu sto si naveo meni se cini da je bas to - da nije odzracen pravilno.

Član
Problem je sto sam ja isao kod majstora koji glasi za jednog od najboljih za BMW,kod Rame..Ne otvara onda 100%,otici cu kod drugog majstora da se on pozabavi sa tim..Ima i druga caka,kad sam kupovao termostat rece mi covjek da se i on nesta treba ozraciti..Ja sam to rekao majstoru kad sam isao da mi postavi medjutim to je bilo ono kao ''haj suti mali sta ti znas..''

Član
Zrak se ispušta na tri mjesta - preko malog crnog čepa na desnoj strani kilera, preko vijka na termostatu i preko malog čepića na ulazu u kiler kabine. Radi se kada je motor hladan, na ravnoj podlozi.

1. Otvore se sva tri mjesta odzračivanja, skine se čep posude hladnjaka i izvuče se mala gumena cjevčica koja polazi sa čepa i služi za odvođenje vode koju pusti čep (preljev).

2. Uspe se voda u posudu tako da dođe do ruba posude. Malu cjevčicu namjestiti (podići) tako da kroz nju ne curi voda. Kada procuri voda na vijku termostata, vratiti vijak nazad.

3. Ako se smanji nivo vode, opet doliti do ruba. Kada izađe zrak i počne curiti voda na otvor sa desne strane kilera, vratiti mali crni čep na otvor.

4. Vratiti čep posude kilera i puhati zrak ustima na malu cjevčicu za preljev. Kada izađe zrak i počne curiti voda na odzraku ulaza u kiler kabine, vratiti čepić nazad na mjesto.

5. Skinuti čep sa posude hladnjaka i provjeriti nivo. Po potrebi doliti još vode. Ovime je postupak odzračivanja završen.

POZZZZZZZZZZ

Član
Eh,auto mi se samo popravilo,termostat sam otvorio :lol::lol::lol:
Hajde ljudi kupujte ovo,vidite da se sam popravlja :lol:

moRe lock

Član
Bekir_SA je napisao(la):
Zrak se ispušta na tri mjesta - preko malog crnog čepa na desnoj strani kilera, preko vijka na termostatu i preko malog čepića na ulazu u kiler kabine. Radi se kada je motor hladan, na ravnoj podlozi.

1. Otvore se sva tri mjesta odzračivanja, skine se čep posude hladnjaka i izvuče se mala gumena cjevčica koja polazi sa čepa i služi za odvođenje vode koju pusti čep (preljev).

2. Uspe se voda u posudu tako da dođe do ruba posude. Malu cjevčicu namjestiti (podići) tako da kroz nju ne curi voda. Kada procuri voda na vijku termostata, vratiti vijak nazad.

3. Ako se smanji nivo vode, opet doliti do ruba. Kada izađe zrak i počne curiti voda na otvor sa desne strane kilera, vratiti mali crni čep na otvor.

4. Vratiti čep posude kilera i puhati zrak ustima na malu cjevčicu za preljev. Kada izađe zrak i počne curiti voda na odzraku ulaza u kiler kabine, vratiti čepić nazad na mjesto.

5. Skinuti čep sa posude hladnjaka i provjeriti nivo. Po potrebi doliti još vode. Ovime je postupak odzračivanja završen.

POZZZZZZZZZZ

samo da jos dodam na sve ovo da treba pustiti da se ventilator upali i ugasi i onda provjeriti nivo vode. ako ima imalo zraka zna se desiti da se ventilator nece upaliti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.