Pitanje: Far - Usmjerenost svjetlosti

Pitanje: Far - Usmjerenost svjetlosti

Član
Dakle na pitanje oko one kazne koju sam neki dan postavio će biti odgovoreno kad je budem plaćao kao što je već Schumi rekao :)

A sad me zanima sljedeće, znači konstantno mi se dešava da ili zaboravim ili mi bude mrsko posvetiti pažnju stvari koja mi i ne smeta pretjerano ali primjetim nedostatak.
Naime radi se o desnom faru koji je usmjeren u lijevu stranu, mislim, svjetlost desnog fara je usmjerena u lijevu stranu.
U pitanju je najobičniji originalni far automobila marke Seat, model Ibiza mk3.

Zanima me kako tj na koji način je moguće ispraviti taj estetski nedostatak te da li se radi samo o sijalici (koja možda nije lijepo ukopljena i sl pošto nisam provjeravao) ili ima neki poseban trik za ovaj trip :)

Edit: Naravno, farove mogu automatski podesavati po visini odnosno po vertikali al horizontala je ebena stvar :)

ne znam kako je kod trebe, ali kod mene imaju s unutrasnje strane "sarafici" kojima regulisem odnos lijevo-desno u faru, tj kojima se pomejra sjenilo komplet....

pogledaj, vrlo vjerovatno da i kod tebe ima tako nesto......;)

Legend
sa unutrasnje strane fara,moraju biti točkići za podesavanje nagiba sjenila u faru (ako nema electro podizanje) i smjera lijevo/desno ....samo malo baci pogled,kad se smrkne,uz zid stani vrti točkiće i skontaces

Član
Ahaa, a imam unutra pored volana (pored prekidaca za paljenje svjetla) jedan kotur za jacinu svjetlosti u enterijeru i jedan za podesavanje nagiba snopa svjetlosti fara al to sluzi samo za vertikalno podesavanje odnosno visinu, a veceras cu vidjeti imal' tu negdje ispod haube na faru podesavanje ili nesto slicno za horizontalni polozaj svjetlosti (lijevo-desno :)) ako bi vec tu moglo da bude problem bi se mogao veoma brzo rijesit :)

Pogledat cu pa javim obavezno sta i kako a dotad moze jos prijedloga ili info iz iskustva ili... sta vam vec padne na um :)

Hvala momci na odgovorima :)

Član
ibizasa je napisao(la):
Ahaa, a imam unutra pored volana (pored prekidaca za paljenje svjetla) jedan kotur za jacinu svjetlosti u enterijeru i jedan za podesavanje nagiba snopa svjetlosti fara al to sluzi samo za vertikalno podesavanje odnosno visinu, a veceras cu vidjeti imal' tu negdje ispod haube na faru podesavanje ili nesto slicno za horizontalni polozaj svjetlosti (lijevo-desno :)) ako bi vec tu moglo da bude problem bi se mogao veoma brzo rijesit :)

Pogledat cu pa javim obavezno sta i kako a dotad moze jos prijedloga ili info iz iskustva ili... sta vam vec padne na um :)

Hvala momci na odgovorima :)

Moj ti je savjet da odes na bilo koji tehnicki pregled ili bolje opremljenu radionu, da ti podese farove sa uredajem za podesavanje. Skoro na svakom autu se farovi podesavaju po horizontali i vertikali direktno na farovima. Ne kosta puno 5-10 KM neki cak i besplatno podese.

Član
Jednostavno odes na tehnicki pregled ili negdje drugo da ti ustimaju farove kako treba..
To te dodje 5KM sto ti nastimaju farove i rahat si..
Ti rucno da stimas veoma tesko ide i nikad nece biti kako bi trebalo da bude...Uvjek ce jedan bjezati nisko, il smetati vozacima iz suprotnog smijera:cool::cool:

Član
Got2b je napisao(la):
Jednostavno odes na tehnicki pregled ili negdje drugo da ti ustimaju farove kako treba..
To te dodje 5KM sto ti nastimaju farove i rahat si..
Ti rucno da stimas veoma tesko ide i nikad nece biti kako bi trebalo da bude...Uvjek ce jedan bjezati nisko, il smetati vozacima iz suprotnog smijera:cool::cool:

jest jest pogotovo ako imas xenone =)