Pitanja vezana za woofere

Pitanja vezana za woofere

Član
E vako, imam par nedoumica oko woofera pa rek oda pitam valjda ce mi biti objasnjeno.

- Kako velicina membrane utjece na zvuk?
- Kakva je razlika (valjda u zvuku) kada woofer radi kao free-air(naopacke :p) i kada je u kutiji?
-Jeli bolje kada su 2 woofera u jednoj velikoj kutiji ili odvojeni u dvije kutije?
- I da li npr. kada je woofer peak 1200w a RMS mu oko 400-500w, i kada se skopca na njega pojacalo sa snagom vecom od 500w, da li to lose utjece na woofer, ili moze se natjerat do 1200w? Ili mozda zavisi i od RMS-a pojacala?

Hvala unaprijed

sto veca membrana to je dublji zvuk, free-air znaci ne treba mu kutija vec recimo nabavis ga na policu zadnju od auta, tj on pretvara gepekni prostor u jednu veliku kutiju (ili ti cijelo auto), a u kutiji opet imas razlicite vrste kutija, i uglavnom proizvode "jaci" zvuk neko free-air, da li je bolje 2 u jednoj kutiji ili zasebno opet zavisi i od pojacala i od zvucnika, pojacalo bi trebalo da je jace od woofera (da ne bi islo u prezasicenje tranzistora pri pojacanju signala), ali GAIN ne bi smijeo ici na max, znaci otprilike ako je sub 500W RMS pojacalo od 600W RMS bi mu extra islo, a moze i jace naravno ako imas dovoljno kinte, samo se treba paziti da se ne sprzi sub

Član
@zen3dom: valjda je dublji zvuk zavisno od kutije? tj,na kolikp Hz se kutija podesi? bar ja tako mislim
peak ili maximalna snaga (vršna) oznacava koliko woofer moze izbacit jedan kratak period (sekundu ili manje) a da ne sprzi zavojnicu
RMS snaga je ona snaga do koje ne dolazi do distorzije (izoblicenja zvuka)

edoze je napisao(la):
@zen3dom: valjda je dublji zvuk zavisno od kutije? tj,na kolikp Hz se kutija podesi? bar ja tako mislim
peak ili maximalna snaga (vršna) oznacava koliko woofer moze izbacit jedan kratak period (sekundu ili manje) a da ne sprzi zavojnicu
RMS snaga je ona snaga do koje ne dolazi do distorzije (izoblicenja zvuka)

da do kutije ali momak je pitao da li velicina zvucnika igra ulogu, a veci zvucnik daje dublji zvuk, recimo uporedi zvuk 12" i 8"...... naravno da kutija igra veliku ulogu ;)

Član
vecom udarnom povrsinom dobijas dubinu a manjom brzi odziv,pa ko sta voli...
nije woofer u free airu ako je naopacke okrenut (ako si to mislio)...moze biti i naopacke ali ako je u kutiji to nije free air,free air ti je kad je na polici i sl. tj. bez kutije...
uvjek je bolje jedna kutija ali vredna sad moze biti okolnosti zbog kojih se mogu i dve praviti...
sto se ampa tice woofer slobodno optereti sa onoliko RMS-a koliko je to predvidjeno...npr ako je woofer 500W mozes ga slobodno spojiti na pojacalo od 1000W i drzati gejn na pola...vaznije ti je da ne nafrljas gejd do kraja vec da imas 500 zdravih watti a ne 500 watti distorzije i izoblicenja...

Član
Hvala na objasnjenju momci, skonto sam.;)

E imam sad jedan problem, imam kucni woofer (od kucnog kina) 6.5" Altec Lansing 50 w rms,100 w peak. E sad nabavio sam ga bio sa sprzenim pojacalom. I nadjem ja nakav stari PC woofer i uzmem njegovo pojacalo od ,ja mislim 25 watti,i svira on fino, ali kad ga drzim duze pojacanog sa tru-bassom, woofer pocne da krcka.
Ja mislim da se pojacalo zagrije (1 tranzistor), pa se to desava? Volio bih cuti i neko strucnije misljenje.
I mozeli se to kako popravit ili da mjenjam? Imam neko pojacalo sto sam pravio 45 watti, al mi fale titanijumska jezgra za trazistore.