ja imam obicnu debitnu karticu Raiffeisen banke i uspeo sam da je registrujem na paypal. Navodno, potrebno je da ima onaj security code, dodatni trocifreni broj bledje stampe.
Sluzba registracije na u "paypalu" mi u pocetku nije odobravala verifikaciju kartice jer mi nije bila sposobna za inostrano placanje, nazvao sam centralu banke i oni su mi je osposobili i rekli da je pokusam ponovo ali da to radim na svoj rizik. Skinuli su mi nekih simbolicnih dva dolara, ne secam se tacno, ali uglavnom kroz par dana sam zgruvao gomilu love na bespotrebne gluposti sa e-Baya...
koliko sam upoznat, kartice ProCredit banke su takodje raspolozive za inostrano placanje, druge nisam koristio...
Kako god, najbolje resenje za online kupovinu je neka leva debitna kartica koja ce se koristiti samo za te svrhe, kada treba da se obavi soping samo polozite lovu na taj racun bez glavobolje. Iskreno, meni je malo suhva da gulim, na primer kreditnu karticu, ne zelim da mozgam da li ce neko da mi svuce kompletnu ustedjevinu koju nemam
.
Sto se tice provizije, paypal ne uzima nista osim ove simbolicne cifre kada se uclanite, posto je to oficijelno sredstvo poredovanja u kupovini na webu.
Pre kupovine obratiti paznju da li prodavac moze dostaviti artikal kod nas u Namibiju i koja je finalna cifra sto ce te odvaliti po dzepu.
Sto se tice kursa ino-valuta, to se radi bez provizije po vazecem tecaju. Ukoliko artikal nije kabast i ne prelazi vrednost od 200 eura (kod nas neki kazu i maraka), osim navedene finalne cene nece biti dodatnih troskova, medjutim, na nasoj carini se mogu praviti pametni pa da pregledaju robu (7-20KM) i jos po vlastitom ceifu mogu i racunati carinu od ne znam koliko % na vrednost.