osvjetljenje prekidaca od podizaca :)

osvjetljenje prekidaca od podizaca :)

Član
naime ubacio sam podizace i trenutno su spojeni direktno, osvjetljenje prekidaca sam htio spojiti na kontakt, dakle kad dam kontakt da se upali i osvjetljenje, e sad problem je u tome da ako ja tako to spojim poludi mi podizac, upali mi se kontakt iako nije kljuc ni u bravi :D znaci havarija nastane :D
a kad iskljucim zicu od osvjetljenja onda rade perfektno podizaci, znaci nikakvih problema, cim spojim osvjetljenje belaj :)
pokusavao sam sa relejima, nista...
imali neko pametan i strucan da bi to mogao objasniti ? kako ih spojiti, sta im raditi da sve funkcionise kako treba :) ?
Hvala :)

jbg, kod mene su mase zajednicke, a paljenje lampica u prekidacima ide sa davanjem kontakta kljucem,,,,,

dakle trebala bi jedna zica da ide na sijalcicu, + najvjerovatnije, a masu uzima od zajednicke mase u prekidacu..... e sad ako tako spajas kako bi i trebalo (ne bitno kontakt ili pozicija) i da ti se tako ponasa, onda nesto nije ok, rastavi jedan prekidac pa pogledaj sta je sta, koja je ulazna zica i od cega, kako sta ide unutra, pa pokusaj nekako diodama iskombinovati...

Član
zen3dom je napisao(la):
jbg, kod mene su mase zajednicke, a paljenje lampica u prekidacima ide sa davanjem kontakta kljucem,,,,,

dakle trebala bi jedna zica da ide na sijalcicu, + najvjerovatnije, a masu uzima od zajednicke mase u prekidacu..... e sad ako tako spajas kako bi i trebalo (ne bitno kontakt ili pozicija) i da ti se tako ponasa, onda nesto nije ok, rastavi jedan prekidac pa pogledaj sta je sta, koja je ulazna zica i od cega, kako sta ide unutra, pa pokusaj nekako diodama iskombinovati...

znam gdje ide koja zica, nista opet isto.. mozda je trik u ovome sto mi podizace rade bez kontakta, a osvjetljenje u njima samo sa kontaktom... :/

Član
Kod mene je fabrika, i osvjetljenje se pali sa kontaktom... podizaci ne rade bez kontakta, znaci kad dadnes kontakt upale se lampice i prekidaci su u funkciji...

Probaj nesto drugo, nebi smjeli raditi bez kontakta jer je plus lampice (cini mi se) povezan sa jos dva pina, tako da kad das kontakt mora da poludi :)

kod mene su orginalni takodjer spojeni na kontakt i nerade bez kontakta al isto ne svijetle vjerovatno su pocrkale sijalice