Optika me gnjavi

Optika me gnjavi

Znaci,mozgam sta bi moglo biti i sjeti se da bi mogo i ovdje postavit pitanje pa da mozgamo zajedno :)

Znaci,kupio neki dan nove krajnice i spone i lijeve i desne,uradio optiku u Tz kod nekog navodno dobrog "opticara",kreno kuci nazda u Brckom kad ufatim pravca pustim volan da testiram optiku i nevjerovtano jednom ide pravo,sve super,jedno vuce u lijevo :S Konto sam da nije do udubljenja u cesti pa zato povuce nekad u stranu,al nije do toga,pokusao kasnije i na pisti,ista stvar.

Kasnije izadjem iz auta i imam sta vidjet,jedan tocak stoji pravo,drugi bjezi u svoju stranu :S
Da napomenem,da mi je tako bilo i prije,ali sam konto da ce mi nakon novih krajinica i spona i uradjene optike sve biti izravnato i kako treba.

Desni tocak inace sem sto bjezi u stranu ima i blagi negativni nagib. Auto ima duple vilice naprijed i spusteno je za nekih 4,5 cm.

Pomagajte!

Gume dobre,a na karoseriju ne sumnjam,jer dok su na njoj bili 1.3 trapovi sve je bilo uredu,tek kad prebaci ove 1.6 trapove pocela su sranja :/

Da.

I moram napomenut da je letva bila kriva i da su se gume pocele trosit otkako sam prebacio ovjes sa 1.6,ali i letvu takodje.

Sad sam stavio drugu letvu koja je imala lufta,kupio krajnice i spone nove i otisao na optiku,doso do kuce desni tocak bjezi u svoju stranu ili lijevi ,zavisi kako ostavis namotano :) a tokom voznje auto vuce u lijevo i to nekad kad pustim volan povuce,a nekad ide pravo :S

Neki dan sam reparirao letvu,nema lufta vise,samo kugla lijeva lupa na rupama,navodno ona dok je namontirana ima lutfa,a kad se skina u redu je,ako ce i taj podatak sta pomoc u odgonetanju ove misterije :D

nemoze se podesiti optika trapa ako ima i najmanjeg lufta u istom,moze otprilike,ali nista precizno,drugo,kazes letva bila kriva,mozda od udesa ili sl,jos ako si stavio lafete ,rukavce s tog vozila...koliko mi je poznato na tom ovjesu nema stelovanje nagiba kotaca,tako da se nagib pokvari ili popravi samo zamjenom djelova...iz prakse,takav slucaj,kad nekada vuce u jednu,pa u drugu stranu,pa bude ok,imao samo iz tri razloga..seleni lafeta neispravni,kugle ili naravnomjerno potrosen gazeci sloj na gumama...pa sad...mozemo nagadjati i pisati,al nista dok se nepogleda i utvrdi

neravnomjerna potrosenost guma nije,jer sam ih stavio dobre i nakon samo mjesec dana vozanja se izlizale i jedna i druga sa unutrasnje strane,desna mozda zeru vise od lijeve,unistio mi je trap dvije prilicno nove gume. Moze znaci biti ili kugle ili seleni na lafetu,nista valja odvest auto kakvom dobro "opticaru" , steta sto si ti Aldine daleko,inace bi ti sutra doso,al sta je tu je ;)

Hvala svakako,lijepo bi bilo kad bi imali ovako strucnjaka za svaki dio auta na forumu ;)

opet ja haha nemogu da odolim...

pregledaj trap,ovjes,to mozes i sam,ako nebude nikakvog lufta,znaci ni najmanje kuckanje,zglob spone (spona) ,piksna u letvi volana (plasticna,ako ima lufta spura se u voznji otvara zatvara te vozilo nestabilno) ,krajnice,kugle,lezajevi da budu dotegnuti,axijalni na amortizerima (nosaci amortizera) da nemaju lufta,seleni na lafetama...ako je ovo sve uredu,ostaje samo da optika trapa nije podesena kako treba,tj.nagib desnog tocka u minusu (gornji kraj unutra),i spura otvorena,tj u minusu pa trosi gumke tako kako si rekao...nestabilan na vagasima i neravninama radi spure,a vuce u lijevu stranu na pravcu radi negativnog nagiba

za krajnice i spone mogu garantirat bez gledanja da su dobre,lijeve su stare 3 mjeseca,nisu fus marka,nego japanski,a desne stare jedva dvije sedmice. Za kugle,napisah gore sta majtsor rece za lijevu kuglu,kad je na auto ima lufta,kad je skine sa auta nema nista. Seleni na lafetima ne znam,nekoi mi rece da su dobri al nako povrsno pregledani.

Eh sad sto se tice letve,kaze mi majstor koju mi ju je reparirao da je bila katastrofa,puno lufta i dao sam mu onu krivu sto je dobra,al je kriva i od te dvije je iskombinovo nesto,vise ne lupa nista po rupama ,.zapravo dolazi lupkanje iz lijevog tocka,al mi rece da je to ta kugla koja kaka i to nije previse,samo na makadamu i tako tim manjim,ali "serijskim" rupama :D

Volan inace kad stojim i uzmem ga cimat lijevo desno brzo cuje se lupkanje neko.

Ma jeban je meni ovjes ,to je sigurno,samo da mi je skontat sta je to u pitanju,pa da znam za sta da stedim lovu ;)