Octavia - otpor kotrljanju na prednjoj osovini???

Octavia - otpor kotrljanju na prednjoj osovini???

Član
Na tehnickom pregledu utvrdjeno da Octavia ima otpor kotrljanja od 60 KN na oba tocka (bez da sam i dohvatio kocnicu) i kada pocnem da kocim, otpor nestaje.
Pri tom se cuje nekakav zvuk na autu kada se pokrenu valjci, prije pritiska na kocnicu. Zvuk se gubi nakon prvog dodira na papucu kocnice. Dizao sam auto na dizalicu, tockovi se normalno okrecu rukom, nema nikakav zvuk dok je na dizalici.
Momak na tehnickom kaze da je naisao na par oktavia sa slicnim problemom, samo sto je njima bilo samo na jednom tocku.
Zna li neko sta bi moglo da bude, diferencijal ili sta vec?
2v0ojdf.jpg

Član
interesantno.

rekao bih lezaji, ali kazes da kad je auto dignuto da nema otpora...

Član
Mozda i nema veze sa ovim, ali..
U principu tokom voznje ne primjecujem nista, ali mi auto ne ide onako dobro kako je isao, i desilo mi se u par navrata pri polasku iz stanja mirovanja (nagazio malo vise gasa, a pustio kvacilo ne pazeci) da sam osjetio tendenciju kao da auto cucne u desnu stranu umjesto da krene cisto ravno (da ne kazem da imam osjecaj da krene ukoso). Da ne bude zabune, ne radi se tu o divljanju i proklizavanju tockova, vec je u pitanju stotinka sekunde (samo malo vise preko "vage"). Poslije kada sam to primjetio, probao sam jos nekoliko puta svjesno, i uvijek mi se cini kao da povuce ukoso (pravo i desno, istovremeno).
Danas dok sam bio kod drugara u servisu provjeravali smo kocnice (samo vizuelno), i kad ono hoce, odemo na tehnicki da provjerim stanje kocione tecnosti i ajde reko da vidimo da li ima razlike po cilindrima, i saznam za ovo. Uglavnom, cuje se neki zvuk pod haubom kad krenu valjci, jasno se vidi da aparat ocitava otpor, a jos nema apsolutno nikoga u autu. Cim prvi put pipnem kocnicu, zvuk nestaje. Gledali smo da li ima ESP ili ASR cisto da mozda tu nesto nije ok, ali ja ne vidim nigdje prekidac u autu, niti smo igdje primjetili senzore, osim ABS senzora na tockovima.
Mirise na diferencijal ili nesto oko njega, ali, ali..
Po 60 kg otpora kotrljanju na svakom prednjem tocku..nesto tu nije ok :icon_confused:

Legend
Koliko ti auto trosi ? Ako postoji otpor na tocku, moralo bi se prije svega odraziti na zagrijavanje (felge, gume, diskova - ako je do njih, diferencijal ce poceti pravit neki cudni zvuk)..
Druga stvar, ako je do diferencijala, onda obicno bude jedan tocak, tako da je moguce da je to, druga stvar provjeri klijesta, prednja, da li ti odvajaju kako treba, zna se desit da u nekim slucajevima ne odvoje skroz, pa imas problem (doduse to se recimo meni znalo desit sa zadnjim klijestima na mom leonu) kad idem rikvercom cujem struganje nazad, tj kako plocica dodiruje disk..

Član
Potrosnja 11.5l u gradu.
Dizali smo auto, tockove mozes rukom (pa cak i sa dva prsta) da okrenes kad je auto na dizalici.
Nisam provjeravao da li se griju tockovi, ali cu obratiti panju, posto tek od juce znam za ovo.
Jos da se ispravim, u prvom postu sam napisao 60KN, a treba 60dN=60kg, cisto da ne ispadne da se gadjam tramvajima :)

Član
Digni auto na dizalicu opet, izbaci iz brzine i vidi jednog kolegu da probate istovremeno okretat prednje tockove u istom smjeru, jer kad su tockovi odvojeni od zemlje i okreces samo jednu stranu npr naprijed, druga strana bi trebala da se okrece nazad i obrnuto, a vi probajte okretat oboica naprijed i vidi imal otpora, malo bi trebalo da bude al ne previse.