Novi Audi R8 bez V8 motora i manuelnog menjača zbog malog interesovanja kupaca

Novi Audi R8 bez V8 motora i manuelnog menjača zbog malog interesovanja kupaca

Putovanja.ba
Administrator
127805-audi%20r8%202015.jpg

Audi je za mesto svetske premijere nove, druge generacije modela R8 izabrao ovogodišnji sajam automobila u Ženevi, a pored standardnog modela sa V10 benzincem u Švajcarskoj su izloženi i električni R8 e-tron kao i trkački R8 LMS.

Podsećanja radi, novi R8 će biti dostupan sa 5,2 litarskim V10 FSI motorom, i to u dve verzije. Bazna varijanta razvija 397 kW/540KS i 540 Nm, dok snažniji R8 V10 Plus ima 449 kW/610KS i 560 Nm. U ponudi će biti samo sedmostepeni S-Tronic menjač sa dvostrukim kvačilom, dok je pogon quattro na sva četiri točka.

Električni R8 e-tron raspolaže sa 462KS i 920 Nm, autonomija iznosi oko 450 km, a baterije su od 92 kWh (ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3,9 sekundi).
Šef quattro odeljenja Heinz Hollerweger je za medije objasnio i zašto druga generacija R8 modela nije dobila i V8 motor i manuelni menjač. Razlog je veoma jednostavan – premalo interesovanje kupaca koji su u prvoj generaciji preferirali veći V10 agregat (isto objašnjenje važi i zašto neće biti manuelnog menjača).

S druge strane, neke nezvanične vesti kažu da bi Audi kasnije mogao da ponudi i entry-level R8 sa V6 motorom, a jednog dana možda i varijantu sa TDI dizelašem.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Ma tako je, BRAVO, tdi i električni pogon je riješenje, nema interesovanja za V8 a za tdi će vjerovatno biti. I kako mi neće ići na k... novi "sportski" auti :cool:

A kako je konkurencija Lamborghiniju, skoro isti. :)

ps. Audi i Porsche su najveći konkurenti na dizelskoj razini :D

Član
Pa porse je veći prioritet od lamba.
To ne kupuju isti kupci dok porse i audi djele (znaš i sam na šta mislim oba auta su poznata kao upotrebljiva svakodnevno i kao veoma lagana za voziti i kakonuvjek rade)
Dok lambo kupis jer si mlad i lud i hoćeš da te gledaju :)