muzika i akomulator??

muzika i akomulator??

Član
Ljudi mislio sam spojiti neku muziku, a ide zima auto je dizel pa sam htio pitati trosi li akomulator puno, ne bih da imam problema s paljenjem.Snaga nemam pojma kolika je, radilo je kod komsije pa mu je dosadilo i rekao mi je da spojim ovako:Ovp crvenom oznaceno na akomulator, plava na woofer, a zuta na CD i jos imam onaj s CD-a na pojacalo.A kontao sam da mi ona 4 zvucnika sto su u autu ostanu raditi kako su i do sad.Jel ovo dobro ovako na oko?Hvala
[attachment=36798]
[attachment=36799]
[attachment=36800]

Prilozi

• Picture 407 [1600x1200].jpg
    Picture 407 [1600x1200].jpg
    66,8 KB · Pregleda: 38
  • Picture 405 [1600x1200].jpg
    Picture 405 [1600x1200].jpg
    85,5 KB · Pregleda: 15
  • Picture 406 [1600x1200].jpg
    Picture 406 [1600x1200].jpg
    104,7 KB · Pregleda: 6
Član
Tanko je to za akumulatora, mogao bi ti se grijati malo :lol: ako to stavis mogao bi se ti zapaliti. Odi kupi osigurac i kabl minimalno 10 kvadrata i to stavi na akumulator i odmah tu stavis osigurac i onda odvuces do gepeka i isto toliko debeo kabl za mase (nju mozes na sasiju u gepeku skopcati).Iisto kupi cinceve i njih provuci do gepeka gdje ce biti pojacalo i sa njima jos taj plavi povuci koji ce ti sluziti za pobudu (da pali i gasi pojacalo) on se kopca na plavi kabl na radiu (plus od antene) i ide na pojacalo (oznaka na pojacalu je RMT ako se ne varam). Onda taj kabl sto si uzeo od 10 kvadrata i provukao sa akumulatora ide na +B i onaj sa radia (+antena) na RMT i GND ti je masa sto vuces iz gepeka sa sasije. Onda cinceve normalno skopcas i taj kabl sa woofera u pojacalo i to je to...

Ako ti je ispravan akumulator i isto tako alternatnor ispravan (pogotovo regler i cetkice) onda ti muzika nece praviti problema ni zimi ni ljeti sto se tice paljenja auta...

Član
Slabo se ja razumijem u to, ali ovi kablovi izgledaju tanki na slici, puno su deblji, kako da provjerim kolika je ta debljina?2-3 god. komso koristi nista se nije desilo.

Član
Pa uzmi subler i vidi koliko je debeo, jbga za napajanje sa akumulatora mora bar biti precnik 10mm ako hoces da to bude kvalitetno i da ti se nebi grijao i topio kabl i normano da mozes dati pojacalu dovoljno struje da bi moglo raditi kako treba (da ima MAX snagu) isto vazi i za masu, mora biti isto minimalno 10 mm debljina kabla. Sto se tice osiguraca min 20A ili 30A. Ovaj kabl sto ide sa CD playera (sa + antene) za pobudu pojacala ti ne mora nesto ekstra biti debeo, moze od pola kvadrata do kvadrat biti, i cinceve imas kupiti i to je to...

Član
RS TURBO je napisao(la):
Pa uzmi subler i vidi koliko je debeo, jbga za napajanje sa akumulatora mora bar biti precnik 10mm ako hoces da to bude kvalitetno i da ti se nebi grijao i topio kabl i normano da mozes dati pojacalu dovoljno struje da bi moglo raditi kako treba (da ima MAX snagu) isto vazi i za masu, mora biti isto minimalno 10 mm debljina kabla. Sto se tice osiguraca min 20A ili 30A. Ovaj kabl sto ide sa CD playera (sa + antene) za pobudu pojacala ti ne mora nesto ekstra biti debeo, moze od pola kvadrata do kvadrat biti, i cinceve imas kupiti i to je to...

Auu nema 10, 5 ima sigurno i ovaj plavi mi je iste debljine, cinceve imam, samo te nisam razumio gdje osigurac da stavim???
Druze da te jos nesto priupitam; neki dan sam prikljucio woofer bez pojacala na 1 izlaz, pojacam i radi tako mozda 10-15 min. i onda mi pocnu stekat zvucnici naprijed a prije nisu, e veceras sam woofer spojio na 2 izlaza, jednu zicu s jednog, drugu s drugog i vozao sam se dugo, pojacano poprilicno i nije nista trokiralo.Smije li tako ostati dok ovo spojim po propisu??
Hvala
PS: Sad se sjetih, kad smo skidali ovo s komsijnog auta, ove zice sto su isle na akomulator, ona sto je isla na + sve je po njoj nesto bijelo bilo skoro pojelo klemu, jl moze biti da je do debljine tog kabla?

Član
Kod tebe na slici ovdje ni jedan kabl nije ni blizu 10 kvadrata vjeruj :) moda su oko 5-6 kvadrata max...
Trazi 10 kvadrata kabl i to ti je najminimalnije sto ide za + sa baterije i isto tako za masu vrijedi. To imas kupiti u svakoj firmi koja prodaje instalacije za kucu i ostalo za kucu. To sto kazes da ti zvucnici to rade nako odredjenog vremena je zato sto ti se pregrije pojacalo u cd playeru i zato pocinje to raditi tj. prekidati i pucketati, a to kako si uradio sa dva izlaza si vjerovatno uzeo "+" sa jednom, a "-" sa drugog mada ti to na kraju dodje isto kao da si uzeo sa jednog izlaza jer u radiu pojacalo koristi 4 "+" i jedan "-" (minus) koji se dijeli na 4 zvucnika, osim ako nije mosfet pojacalo u radiu...

Član
@RS kad sam spojio woofer na 1 izlaz prednji su nakon nekog vremena trokirali bas onako kao sto ti rece, a prije se nije desavalo, sad kad sam woofer spojio na 2 nista sve normalno.Kupit cu taj od 10 i sve fino slozit da sam siguran :cool:

Član
RS TURBO je napisao(la):
Kako si skopcao na 2 kanala? i koji je cd player u tebe?

Imam 2 zvucnika u vratima i 2 na dasci, svi na zasebnim izlazima i ove na dasci iskljucim i uzmem jednu zicu s jednog i drugu s drugog i ustekam u kutiju, one 2 ostale slobodne.Player je Panasonic 4x50W.

Član
da a koje si dvije uzeo zice? jel "+" sa jednog zvucnika, a "-" sa drugog zvucnika?
Ako ti je stariji radio bez mosfet pojacala to ti dodje isto :) kao da si uzeo minus sa istog zvucnika jer koriste istu masu. Cak ako nije mosfet onda mozes plus dovesti sa radia, a minus sa sasije auta. :icon_smile: Dok kod mosfet pojacala ima efekta ako uzmes "+" sa jednog, a tzv."-" minus sa drugog.

Član
RS TURBO je napisao(la):
da a koje si dvije uzeo zice? jel + sa jednog zvucnika, a - sa drugog zvucnika?
Ako ti je stariji radio bez mosfet pojacala to ti dodje isto :) kao da si uzeo minus sa istog zvucnika jer koriste istu masu. Cak ako nije mosfet onda mozes plus dovesti sa radia, a minus sa sasije auta. :icon_smile: Dok kod mosfet pojacala ima efekta.

nemam pojma koja je +, a koja -, samo uzeo i skopcao, evo ovakav je CD
[attachment=36807]

Prilozi

• CQRX400U_270x204.JPG
    CQRX400U_270x204.JPG
    13,3 KB · Pregleda: 8
Član
Taj ima najvjerovatnije mosfet pojacalo jer je noviej proizvodnje. na mosfet pojacalu to i ne igra toliku ulogu koja je + a koja - jer u njega su ustavri sve plusevi i on onda obrce u pojacalu samo ako ides sve minuse onda moraju svi svucnici biti isto okrenuti...

Početnik
a de vi meni recite ..

ja sam kontao onaj aku od skutera stavit u gepek i preko njega skopcat muziku dal to moze