Motor se pregrijava? Razlozi?

Motor se pregrijava? Razlozi?

Poz narode , zamolio bi iskusne momke sa foruma da mi malo pomognu ovako na slijepo sa problemom jednog motora naravno ne mog :lol:
Zanima me sta mogu sve biti razlozi da se auto pregrijava tj motor ? Koje su poslijedice i sta moze biti najveci problem i kako ga sanirati? Da li je moguce da je samo do dihtnuga?

Član
zrak u sistemu za hladjene, dihtung glave, ne radi vodena pumpa, hladnjak zacepljen to su neki od razloga.
posljedice mogu biti blaze a moguce su i teze tipa krivljenje i pucanje glave motora

Član
emir je sve glavno naveo.Evo jedan meni poznati slucaj,prevelik omjer antifriza u sistemu,naime cista voda zbog manje viskoznosti brze predaje toplinu hladnjaku i bolje hladi motor tako da pretjerivanje sa antifrizom ,posebno ako vozac voli gas,i cesto jace opterecuje motor , moze dovesti do laganog pregrijavanja,ne bas kuhanja.

Aha e sad jos jedno pitanje , da li ima najbezbolniji nacin da se utvrdi sta je tacno kvar bez ulaganja puno para. Tacnije motor je izvadjen iz auta , v6 je masina , da li je najbolje ici odma na najveci problem pa ga rastaviti ili probati prvo rijesiti tim sitnim dzidzama kao dihtunzi i to

Član
ako je vec motor van auta ja bih prvo pregledao vodenu pumpu i te gluposti koje se mogu vidjeti golim okom, ukoliko se ne nadje uzrok otvarao bih ja taj motor dok je jos uvijek van auta, bolje nego ga spakovati pa onda ponovo otvarati, ovako je puno jednostavnije. mijenjati dihtung, glavu odnijeti na ispitivanje i ravnanje i to je to. ovo govorim jer sam se ja zajebao, 3 puta sam radio posao koji sam mogao rijesiti odjednom, ovako sam bezze 3x placao da se rijesi jedan jedini problem