Član

U Frankfurtu krajem leta smo se mogli diviti pozamašnom kupeu sa trokrakom zvezdnom na nosu, studija koja je najavljivala serijski primerak S klase Coupe, odnosno naslednika dosadašnje deklarisanog CL modela sa vrha Mercedesove ponude. Sada dobijamo informaciju od Jana Kaula, starijeg dizajnera Mercedesa zaduženog za kreiranje zanosnog eksterijera S klase Coupe koncepta, da je serijska verzija koncepta veoma blizu konačnom obliku.
Iako je sam koncept bio baziran na modifikovanoj osnovi prethodne S klase, koristio je mnoge komponente aktuelne krstarice Mercedesa a u serijskoj formi će se pojativi tokom sledeće godine. Kako Kaul navodi, serijski primerak će biti 10 mm viši i oko 20 mm uži, dok će sam “nos” automobila biti 30 mm viši, uspravniji i manje zašiljen. Takođe, serijski primerak će dobiti za jedan inč manje točkove, naspram 21 inča sa koncepta.
Kaul dodaje da je samo nastajanje kupea trajalo gotovo godinu dana, odnosno počelo septembra 2012. godine i sa gotovim prikazanim konceptom septembra 2013. u Frankfurtu.
“Ovakav automobil je deo Mercedesove istorije gradnje kuepa. Kada smo započeli projekat, zamislili smo automobil kakav bi bio vožen u James Bond filmovima. Iako je automobil deo porodice modela S klase, sa nekim prepoznaltjivim detaljima na bokovima, same izdužene proporcije su potpuno drugačije, sa krovnom sekcijom pomerenom ka nazad. Tako automobil donosi visoki rameni deo i zalazi duboko preko zadnje osovine”, navodi Kaul.
Međutim, sam enterijer serijskog primerka će biti vidno drugačiji od onog viđenog na konceptu. Osnova enterijera jeste uzeta sa serijskog primerka ali tu se svaka sličnost završava. Za oplemenjivanje enterijera su uzeti neki nekonvencionalni materijali, dok su upravljač, tasteri i polugice sa serijskog primerka.
No, jedno je sigurno. Kada se pojavi na tržištu, biće žestoka konkurencija Bentleyju GT. Ubrzo za kupeom će uslediti i kabriolet verzija.