Mazda Kazamai

Mazda Kazamai

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Niz konceptnih modela kojeg čine Nagare, Hakaze, Taiki i Ryuga očito je imao velikog uticaja na razvoj serijskih modela Mazde. Utisak je vrlo povoljan, tačnije sa novim generacijama modela 2 i 6 Mazda se svrstala među najatraktivnije u klasi. Nastavak evolucije uspješnog dizajna stiže u vidu novog koncepta. Stiže Kazamai.

080715110.1_mn.jpg

Nakon što su iz Mazde sa grubim skicama najavili da nisu odustali od razvoja uspješnog dizajna putem intrigirajućih konceptnih modela nije trebalo dugo čekati i na model od „krvi i mesa“. Prve fotografije Kazamai koncepta otkrivaju jednako zapanjujući dizajn kao i na prethodnicima, čije će fluidne linije, barem u maloj mjeri, uljepšavati predstojeće Mazdine modele.

S obzirom da je do zvanične premijere na sajmu automobila u Moskvi ostalo više odmjesec dana, Mazda nije htjela otkriti sve detalje novog koncepta, ali nekoliko fotografija i šturi podaci su dovoljni da se stvori početna slika vizije koju su imali japanski dizajneri. Prije svega treba početi sa činjenicom da Kazamai u slobodnom prevodu znači vrtložni bočni vjetar, što odmah objašnjava odakle je stigla inspiracija za raskošne fluidne linije. Ovim imenom ali i linijama konceptnog modela u Mazdi su željeli istaći snažan ali istovremeno i dinamičan dizajn okretnog automobila ne tako daleke budućnosti.

080715110.2_mn.jpg

U suštini Kazamai je crossover, te se poplava ovih karoserijskih formi i dalje nastavlja ali i potvrđuje svrsishodnost oblika koji je u stanju objediniti kompaktnost, udobnost i robusnost u jednom automobilu. Uprvo zbog ovoga već sada se počelo nagađati da bi Mazda već iduće godine mogla iznenaditi javnost sa predstavljanjem vrlo kompaktnog SUV-a koji bi upotpunio ponudu modela ovog proizvođača. U svakom slučaju, ako takav SUV i ugleda svijetlo dana, teško je da će biti atraktivan u mjeri Kamazaija.

Već poznate linije sada su našle još izraženiju primjeni, a kao i uvijek središte cijelog automobila je dominatna mazdina maska, oko koje se oblikuje doslovno cijeli model. Uz dramatičan prednji dio nemoguće je ne zapaziti kompaktnu bočnu projekciju koju opisuju valoviti nabori koji definišu povezanost sa vjetrom i samom inspiracijom. Uz pravo bogatstvo oblika i linija koje treba promatrati barem desetak minuta da bi ih se uopšte sve primjetilo, neizbježan je bio i završni detalj u obliku ogrnomnih 22-inčnih naplataka, čiji su krakovi u potpunom skladu sa ostatkom linija.

080715110.3_mn.jpg

Za pogon konceptnog Kazamija zadužen je novorazvijeni benzinski motor sa sistemom ubrizgavanja goriva direktno u cilindar, a tu su i detaljno razrađeni mjenjač i pogon na sve točkovi koji su posebno razvijani za ovaj model. Cilj sa pogonskom grupom je bio obezbjediti vrhunske performanse uz lakoću opsluživanja, ali ujedno i drastično smanjiti potoršnju goriva i emsiju CO2. U svakom slučaju dobro je vidjeti da su dizajneri u Mazdi i dalje puni inspiracije, te da i dalje nastavljaju obogaćivati svijet automobilskog dizajna.

njaa,tipican koncept,nikad (bar ne jos dugo) ovo nece vijdet svjetlost,pogle samo stopke,ebi ga ako ikad pocnu ovakve "funky" stopke praviti.:)

Član
ma nece ovo u proizvodnju nikad oni  će samo sa koncepta uzeti neke linije i to prenijeti na nove modele,moj je rođak kupio novu mazdu 6,auto je skroz posebno ima orginalan dizajn,nevjorovatno koliko je pažnje posvetito detaljima,a dosta toga dolazi sa koncepata poput ovog tako će i za koju godinu nove mazde imati nešto sa ovog koncepta

Član
Suti Trozicu ne spominji mi novu ( ma ni staru ) mazdu 6, to mi je bolna tocka ima godinama, a nikad para z anju.... :(

Član
oprostite za ot
da je i meni para pa da provozam to čudo ova od rođaka je turbo dizel oko 150 konja čini mi se

Član
Moskau Auto-Show

Vorstellung / Pressetage : 26./27.8.2008
Mazda Pressekonferenz : 26.8.2008 10:15h
Fachbesucher : 28.8.2008
Besuchertage : 29.8. - 7.9.2008

tad cemo znati vishe ;)

od "novih" mazdinih modela mi se svidja 7mica.
kod "nas" u forumu ima jedan bosanac sa bezobrazno lijepim modelom

p050708194001gd8.jpg

i ovdje su preuzeli dosta sa konzepta i ostvarili, nadajmo se.. ja se nadam
ovim felgama i stopama od kazamai

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.