Masa za ispunjavanje guma sa kojom nije potrebna rezervna guma... HELP

Masa za ispunjavanje guma sa kojom nije potrebna rezervna guma... HELP

Član
hvala brzom odgovoru, mozes li tacno naci negde deo zakona ili odredbe koji se konkretno odnosi na ovo...

Član
evo deez
PRAVILNIK O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTEREĆENJU VOZILA, O UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI UREĐAJI I OPREMA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA :

Član 145.
(1) Motorna i priključna vozila, osim bicikla s motorom, lahkog
motocikla, lahkog tricikla i četverocikla, motocikla, tricikla
i četverocikla, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s
jednom osovinom, autobusa za gradski saobraćaj i vozila
namijenjenih za komunalne usluge (pranje i čišćenje ulica,
odvoz smeća i fekalija i dr.), moraju imati rezervni točak s
pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti.
(2) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila
ako su gume ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim
sistemom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom.
(3) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila
ukupne mase do 3,5 t ako vozilo posjeduje odgovarajuće
sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume
(npr. sprej ili pjena u boci pod pritiskom, itd.).

Član
hvala brate, muzika onda ipak ostaje u gepeku, a isprintana stranica pravilnika u prednjem pretincu...

sutra odoh sebi da nabavim nesto ovako :D

Član
Alive. Ono o čem pričaš sipa se u gume koje su punjene azotom/dušikom. Prilikom stvaranja otvora(probušene gume) pod pritiskom izlaze gasovi koji istjeruju i ovu tekućinu koja u kontaktu sa atmosferskim zrakom(bogatiji kisikom/oksigenom) stvara čep. Ako u gumu napunjenu ovim ubaciš normalan vazduh(dopumpaš je na na pumpi/vulkanizeru) u najbolje slučaju batali ventil.
Falsifikati koji se rade kao zamjena za ovo rješenje znaju dovesti do eksploije gume(nagrizu srjenku gume).
Ovo iz Top Šop je možda dobro rješenje ali nemoj rizikovati.

Član
imam neki sprej abro, tyre fix nesto... probao ga jesenas, kisa, hladno, ja ispred zgrade legla guma na autu... pustalo na ventilu... sprej, sve plug@play, samo se "dize" auto, popuni gumu, malo krenu pustat na ventilu i samo zacepi, uhvati... ustvari sprej je neka vrsta ljepka...

aj posto sam u gradu bio, usput da testiram koliko to drzi, vozao se taj dan, malo i na otvorenoj... tek sutra vulkanizeru, samo skine gume, ocisti od spreja, sapere, popravi sta treba i pici dalje...

al koliko su mi govorili, ovo je ipak za laksa ostecenja, ako je nesto vece, djaba svi sprejevi...

zgodno, jer uglavnom kada se desi neko sranje sa gumom, ruzno je vrijeme, sav se isprljas, napatis dok zamjenis... ovako kultura :icon_smile:

al na duzem putu pored spreja, rezervna je ipak sigurnije rjesenje....

Član
Limpi koji si sprej uzeo? Gdje?

@ apostol Citao sam bas o tome, mislim da je najbolja solucija ovaj sprej kao sto Limpi kaze... Hvala svima

Član
http://www.abro.com/products/automotive/emergency-products/?product=40

ima ih u skoro u svakoj prodavnica autodijelova, zavisno od proizdjaca od 10tak do 15tak km... bude i u konzumu i tim marketima, samo gledat na datum proizvodnje, 2-3 godine mislim da je rok trajanja... pise sve...

ovo jeste zgodno, vrijedi imat u autu... pored rezervne gume na duzem putovanju, nije skupo a moze pomoci... a ovi sto voze bez rezervne, mogu samo zakonski sprej bez ikakvih problema ;)

naravno vece razderavanje, ako "pobjegne" guma sa felge, tu ove djidje ne pomazu...

Član
Ja imam isto tekućinu i kompresor umjesto rezervne doslo tako fabrički ;)+upustvo sve fino pise.
al ovo je bas samo do vulkanizera tj nije se preporučljivo tako voziti;)