Lambda sonda??

Lambda sonda??

Pitanjce, naime na svom autu nemam sondu, nebitno kako do toga dodje jednostavno je nema, ima instalacija na motoru za nju, tj konektor, e sad me interesuje da li mogu samo uzeti sondu ubaciti je, ili moram i katalizator traziti, jer sam na nekim sajtovima nalazio da i njega moram imati, a opet neki kazu ne, pa sta velite vi????
Radi se o VW 2E motoru, 2,0 8V....

P.S. Ukoliko neko ima sondu za prodati neka ponudi ;)

Član
Ne moraš imati katalizator, točnije rečeno, bolje da nemaš:D

Možeš naći polovnu na otpadu za 30-40 km.

Usput da postavim pitanje, kako ti se ponaša auto bez sonde? Potrošnja, rad motora...

sta da ti kazem, normala, nikada nisam ni primjetio problema nikakvih, jedno vrijeme sam imao problema sa ler gasom ali to mi je bilo do vakuuma, nije bilo spojeno pravilno, spojio to kako treba i sve ok, pa sam mislio sad nabaciti sondu da vidim hoce li se potrosnja smanjiti imalo, inace mi je 11-13l plina potrosnja, na benzinu jos nikada nisam testirao (jbg valja napuniti rezervar od 70l benzinom.....):icon_biggrin:

Član
Zela zasto je bolje da nema katalizator? Ja koliko znam sonda bez katalizatora ne ide, tako da ako planiras stavljati sondu, onda kupi i katalizator... I velike su su vjerojatnoce da ce ti auto bolje primat gas, mirnije radit, te manje trosit!

Član
ErRoR je napisao(la):
Zela zasto je bolje da nema katalizator? Ja koliko znam sonda bez katalizatora ne ide, tako da ako planiras stavljati sondu, onda kupi i katalizator... I velike su su vjerojatnoce da ce ti auto bolje primat gas, mirnije radit, te manje trosit!

Ide, ide, na starijim autima ces to normalno vidjeti...

Član
ErRoR je napisao(la):

Trizex ti je odgovorio. Nije pravilo, no auto bolje ide i mirnije radi nego sa katalizatorom (pogotovo ako je začepljen i star). Moje auto je 2000 godina pa ima lambdu samo na grani, kat je skinut i prodan.

Imaš li uopće ideju koliko košta nov katalizator? Ja sam katalizator star 20 godina prodao za 80 km.

Član
trizex je napisao(la):
ErRoR je napisao(la):

Ja koliko sam vidio ako ima sondu ima i katalizator, a ako ga nema, nekad je bio tu, pa je ga netko skinuo, a onda moze slobodno skinuti i sondu jer nema skoro pa nikakvu funkciju...

@Zela... Ne treba velis, a sta ako ne prodje tehnicki pregled, jer iduvni plinovi ne zadovoljavaju standarde, sta onda?
I imam jasnu ideju koliko kosta metalni, a koliko keramicki katalizator, zavisno od velicine, i stanja, jer radim sa istim... ;)

Član
Da, većinom je tako. Iako to nije pravilo. Samo zanemaruješ jednu razliku. Lambda ne mora biti na katalizatoru, kod starijih auta većinom i nije. Ne samo kod moga, nego je i kod dosta starijih auta takva situacija.

Kada već radiš s tim stvarima, trebao bi to znati. Lambda svojom funkcijom nije vitalno povezana za katalizator, nego za štelovanje smjese goriva i zraka.

U Hrvatskoj su zakoni i tehnički pregled mnogo stroži. Registriram auta već 7 godina, nikada mi nitko nije ni pogledao izduvne plinove.

Evo da se više na sasipaš, malo pročitaj

http://www.auto-mart.hr/serv02.htm

Član
ZELA GTI je napisao(la):
Da, većinom je tako. Iako to nije pravilo. Samo zanemaruješ jednu razliku. Lambda ne mora biti na katalizatoru, kod starijih auta većinom i nije. Ne samo kod moga, nego je i kod dosta starijih auta takva situacija.

Kada već radiš s tim stvarima, trebao bi to znati. Lambda svojom funkcijom nije vitalno povezana za katalizator, nego za štelovanje smjese goriva i zraka.

U Hrvatskoj su zakoni i tehnički pregled mnogo stroži. Registriram auta već 7 godina, nikada mi nitko nije ni pogledao izduvne plinove.

Evo da se više na sasipaš, malo pročitaj

http://www.auto-mart.hr/serv02.htm
Vidim da si opet posjetio kod svog ucitelja! GOOGLE! Ajde mi sad quot-aj citat gdje sam ja naveo da se sonda nalazi na katalizatoru, i ja te poljubim u dupe!
I ne planiram odgovarati vise na tvoje quot-ove, jer znam da ces ionak gurat po svome, nekomu lakse metar dolje, nego cent gore! Adio!

Član
Google koristim da druge naučim i nešto dokažem, meni nije potreban, bar ne kod osnovnih stvari koje bi svatko TKO SE TIME BAVI trebao znati:D

Tvoja uvjerenje je da sonda gubi svoju funkciju skidanjem katalizatora. To je potpuno netočno.

Nije mi ni bitno, ne moraš me ni čitati. Iako ti ne bi bilo loše, već si danas nešto naučio:D

Član
ErRoR je napisao(la):
trizex je napisao(la):
ErRoR je napisao(la):

Ja koliko sam vidio ako ima sondu ima i katalizator, a ako ga nema, nekad je bio tu, pa je ga netko skinuo, a onda moze slobodno skinuti i sondu jer nema skoro pa nikakvu funkciju...

@Zela... Ne treba velis, a sta ako ne prodje tehnicki pregled, jer iduvni plinovi ne zadovoljavaju standarde, sta onda?
I imam jasnu ideju koliko kosta metalni, a koliko keramicki katalizator, zavisno od velicine, i stanja, jer radim sa istim... ;)

Netacno starac, dva razlicita svijeta i namjene. Lambda sonda je uredjaj koji regulise smjesu, a katalizator je dio izduva cija je jedina svrha "ekoloska". Ako je lambda sonda prije(ispred, kakogod) katalizatora, kako postojanje odn nepostojanje doticnog moze utjecati na njen rad? E kad imas lambdu spojenu U katalizator, ili NAKON njega, ili jednu prije, a drugu poslije e onda imas problem....

Član
Boldirate text i opet ga ne vidite jasno procitati! Jesam mozda napisao da nema nikakvu funkciju, ili skoro pa nikakvu funkciju? Ajde ako treba i ovo cu vam boldirati i koristiti size text opciju...

A ti ZELA Online Inzinjer Mehanike, odi malo u servis pa pokazi sto znas i umijes... Mani se GOOGLE-a.... Bas se pitam jel kao i ostali slicni tebi, zoves vucnu sluzbu kad ti pukne guma...

Član
Ajoj njega, sta si neurozan. Ponoviti cu ti opet, ako je lambda sonda ispred, nema APSOLUTNO NIKAKVOG uticaja na NJEN RAD da li ima kat ili ne, a ne "skoro pa nikakvu funkciju".

Uostalom evo real life primjer posto si trazio jedan, Fiat Tipo 1.4 i.e., dakle monopoint injection s lambda sondom fabricki dolazi u dvije varijante, sa katalizatorom i bez. Znam jer imam doticnog BEZ :)

Član
Nisam mehanike nego građevine. No nema veze;)Hvala na komplimentu.

Neka mene na googlu, možda bi i trebao malo prosurfati. Jadni oni kojima ti radiš oko auta:D

Član
trizex je napisao(la):
Ajoj njega, sta si neurozan. Ponoviti cu ti opet, ako je lambda sonda ispred, nema APSOLUTNO NIKAKVOG uticaja na NJEN RAD da li ima kat ili ne, a ne "skoro pa nikakvu funkciju".

Uostalom evo real life primjer posto si trazio jedan, Fiat Tipo 1.4 i.e., dakle monopoint injection s lambda sondom fabricki dolazi u dvije varijante, sa katalizatorom i bez. Znam jer imam doticnog BEZ :)
Dobro nisam rekao da nema, ako nisam vidio, pogresno si protumacio ;)

@ZELA, dobro, dobro samo ti googlaj, i sine opet ti trebaju naocale, ili pak imas al je slaba dioptrija? Jel pise gdje povis da ja servisiram auta? I ako ti slucajno pukne guma na autu i ne bude ti ucitelj GOOGLE pri ruci, javi mi se imam jednog lika sa vucnom sluzbom, nece te oderat ;)