Kvar na PC .. CMOS checksum bad

Kvar na PC .. CMOS checksum bad

Član
vec nekoliko mi dana neradi PC jer mi se pojavila od jednom greska CMOS checksum bad ... evo slike sta se desava [attachment=35267]

Da objasnim kako je to nastalo....
Prije nekoliko dana poceo da mi se kuler cuje kako ruzno radi...i uzmem otvorim centralnu i sve to lijepo obrisem bude kao novo( cesto puta brisao) i nakon togs upslim komp i pocinje normalno sve i samo nakon pola sta rada se sam ugasi i ja upalim ponovo racunar i nakon 10 min s ponovo ugasi....i ja reko da nije slaba struja pa da ga nepalim sutra cu...i da upalim racunar kada odjenom se pojavio ova slika sto sam postavio....trazio sam po netu kako da popravim ...vadio sam onu bateriju i vracao ali ponovo , premjestao sam jummperonu plastiku sa 1,2 na 2,3 pin i vratio ali ponovo isto tako da nisam uspio restartovati CMOS , prijatelj mi kaze da bi trebao uraditi update BIOSA ... stvarno bi bio puno zahvalan bilo kome da mi objasni kako to napraviti sta uraditi i kako od mene ima plus i kahvu i veliku zahvalu.... tako da molim sve vas koji ste upuceni i mislitte da bi mogli pomoci da to uradite.... hvala jos jednom znam da je tekst dug ali je pravo hitno ....hvalaa:icon_smile:

Prilozi

• 14082010016.jpg
    14082010016.jpg
    73,5 KB · Pregleda: 19
Član
samo da ti napomenem u par crtica za flash biosa...

BEZ UPS-a NE POČINJI TU RADNJU, ukoliko se desi da ti struje nestane, slučajno resetuješ, isključi ti se kabal... i sl... jednom riječu, ako ostane BEZ struje u toku instalacije, možeš bacit ploču u smeće... ;)

ukratko...

- zapiši naziv biosa trenutnog na papirić... za svaki slučaj.
- skini sebi novi bios sa stranice od proizvođača matične ploče
- vjerojatno će biti arhiviran bios kad skineš i obavezno ga ekstraktuj, ne pokretati direktno iz .zip ili .rar dokumenta, otvori uputstvo i prati, jednostavno je, vidjet ćeš...

ovo je najjednostavnije, ima još par opcija kako se može uraditi... bez UPSa ja nebih počinjao tu radnju, ako se odlučiš za to, tvoja odgovornost... pa sad vidi :)

pozz.

da dopunim, ako imao problema sa očitavanjem trenutnog biosa, koristi Everest program... http://www.lavalys.com/ jednostavno sa njim očitaš.

heheh momak ne moze ni upaliti komp sad za sad cini mi se...

Vidi, update biosa ti ne gine, ne kuzi ti procu iz nekog razloga, ali ti isto tako javlja gresku da ti je kuciste otvoreno pa zato i nece da pici dalje, tj da se upali, to sa nepoznatim procom mozda i prodje ali proca nece raditi punom parom.
Kad skines poklopac, potrazi na ploci konektore pored kojih pise CHAISIS, na njih bi ti trebao biti spojen neki prekidac koji registruje je li stranica zatvorena ili nije, taj prekidac raskaci i stavi umjesto njega jumper kakav, tj kratko ih spoji (mozes i od prekidaca isjeci te dvije zice pa njih kratko spojiti, isti je efekat) ili pokusaj prekidac napraviti, sta ti lakse.

Nakon toga bi se komp trebao upaliti pa se baci na update BIOSa, nije bas spansko selo kao ni opasno toliko, da ti se desi od nesto pomenutog gore, tipa nestane struje u procesu koji traje cirka 20sec, trebas biti ama bas "srecan"....

Član
evo trazi sam CHASIS nasao sam blizu batrije one ali nema uopste konektora ili mozda postoji jos jedan.. :D znaci kada to uradim sa CHASIS trebao bi se racunar upaliti tj moci cu uci u bios ...eh sada sta je UPS ?? i kakao flesovati Bios tj. update biosa kako to odraditi jer stvarno prvi put vidim da se ovo desava bilo kome... i da koliko bi kostala ova popravka u servisu .. i treba skinuti sa ove stranice tj proizodaca novi bios na usb ili?? nadam se da nepeglam previse :D hvalaa;)

evo ih slike od CHASIS ato sam ja pronasao na m ploci

Prilozi

• 17082010023.jpg
    17082010023.jpg
    127,8 KB · Pregleda: 9
  • 17082010024.jpg
    17082010024.jpg
    225 KB · Pregleda: 10
  • 17082010025.jpg
    17082010025.jpg
    195,9 KB · Pregleda: 7
Član
UPS ti je ona "stvarcica" koja ti pomaze ukoliko nestane struje. dodje ti kao akumulator laicki receno :D uglavnom, ako nestane struje, komp ti jos neko vrijeme radi uz pomoc te stvarcice, tj iz nje crpi struju...

e da, ovo ti je CHASIS, spoji kratko i miran, trebao bi upaliti komp.....

E sad, BIOS skidas sa weba, sa stranice proizvodjaca maticne ploce, u odsijeku drajvera i Biosa, a update mozes odraditi na par nacina, prvi, najstariji i najopasniji je preko flopy diskete, znaci skine se sa sajta BIOS (relativno mali fajl) pokrene se i on napravi boot disketu, ubacis, rest komp i namjestis da boota sa diskete, on boota, pita hoces li upgrade BIOSa da radis, odradis, kad zavrsi izvadis disketu i restart komp, miran...
e tu je mana sto su diskete osjetljive, ako krene i zapne na pola gotov si.... na USB ne moze :icon_mad: (a mozda proizvodjac nudi i tu mogucnost, kako koji...)

E sad, jedan manje opasan nacin je flash iz WINDOWSa, vecina proizvodjaca danas nudi software (koji je takodje na sajtu u onom odjelku software) koji omogucava to, mogucnost da se ne uspije flashovati ili da zapne na pola postooji i dalje, ali fora je sto ima zastita da ako sta podje po zlu on vrne sve nazad (recovery....) tako da bih ti ja tu opciju preporucio.....
Znaci skines sa sajta program za update BIOSa iz Windowsa, skines BIOS sa sajta i pokrenes program, izaberes BIOS i klik na UPGRADE, nista lakse, proces traje nekih 2min (sa instalacijom, izborom i Upgradeom-koji traje oko 20sec)

Naravno, mozes odnijeti i do servisa da to srede, vecina ih to radi, a ne bi trebali uzeti vise od 20KM (realna cijena je oko 10KM) ali to sve zavisi i od servisa, ne dozvoli da te po usima klepaju....

Ako treba preporuciti i servis javi na PM ;)

i da, radio sam update BIOSa na preko 200 masina, nikad nisam koristio UPS :icon_biggrin:

Član
eh da pitam ponovo znaci sta treba spojiti na chasis ( ako ti nije prob da oznacis na zadnjoj slici) da bi se racunar upalio aa u vezi update biosa to mi drug zna tako da cemo to odraditi.... i da jos pitam moze li se boot sa CD-a znaci da sprzim cd i da preko njega to odradim,...i jos nesto nakon svega toga hoce li mi sistem ostati normala ili cu morati formatirati i dizati novi ?? hvala :123:

koliko vidim na slici tebi je to i spojeno za chasis, probaj ovaj plavi jumper prebaciti na drugu sreanu pa upali, pa onda opet vratiti..... nidje logike ali zna proraditi nekada, svakakvih gluposti se sretne, sa kakvim sam se ja sretao bolje i da ne nabrajam...

neces moci narezati na cd, mora flopy biti

i sistem ce ostati netaknut (izuzev ako i on nije pao....

Član
pa premjestao sam ja ovaj jummper ili kako se zove tj ovu plavu plastiku sa 1,2 na 2,3 pin
ali nije htjelo da upali kada je na 2,3 pin kada vratim na 1.2 onda upali ali se ponovo pojavi ona prva slika sto sam postavio.... i reci mi gdje ima u sarajevu dobar servis koji ti preporucujes ili si i ti iz sarajeva pa da ti to odradis...pozz

Član
zen3dom je napisao(la):
koliko vidim na slici tebi je to i spojeno za chasis, probaj ovaj plavi jumper prebaciti na drugu sreanu pa upali, pa onda opet vratiti..... nidje logike ali zna proraditi nekada, svakakvih gluposti se sretne, sa kakvim sam se ja sretao bolje i da ne nabrajam...

neces moci narezati na cd, mora flopy biti

i sistem ce ostati netaknut (izuzev ako i on nije pao....

Griješiš kolega... zašto nebih moglo sa CD-a ? :)

Flashanje sa bootabilnog cd-a

- kinuti iso image
- spržiti na cd
- stavi cdrom kao boot device
- pokrenuti
- nakon flashovanja restartovati pc
- ući u bios i odabrati LOAD OPTIMITED DEFAULTS

Ukratko, tako ide... uglavnom može se, i jednostavno je kao i iz eksplorera ;)

pozz.

Član
oces ti da ti ja posaljem br servisera nekoga samno reci odakel si da ti se to yavrsi ok

Član
hvala tesa na ponudi... hvala antrax , z3ndom i ostali na pomoci sutra racunar ide na servis u jednu radnju.... znao bih ja to sve odraditi ali je problem u tome sto racunar nikako nece da ide dalje od one slike CMOS .... ugl ppokusao na vise nacinina i nije islo tako da ovo prepustam strucnnijim osbama....pozz i hvala jos jednom tako da tema moze LOCK;)

Član
Danas racunar nosio u media market kao sto je z3ndom preporucio ali kazu da oni nemogu to odraditi... eh sada tesa postavlja servise koji to sigurno rade...i ostlai ili z3ndom ako imas jos pouzdanih servisa stavljaj...heh pozz