Šta je novo?

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

  • Logo

kućno pojačalo,kvar,osigurači

Trozic

Član
Učlanjen(a)
27.03.2008
Poruka
3.681
Reaction score
215
Poena
63
Imam problem sa kućnim pojačalom sve je radilo ok i jednom upalim muziku kad pojačalo se nije upalilo ne radi,dotad je sve radilo super bez ikakvih problema više od pola god kako je pojačalo kod mene...
na zadnjoj strani pojačala ima kućište i u njemu
osigurač onaj mali stakleni i on je izgorio,ja sam imao nekih sa istim oznakam kao i taj stari osigurač al sve i jedan je opet pregorio ,
na zadnjoj strani pojačala više osigurača piše
POWER FUSE
T2A

a ispod

AC INPUT
~220V/50Hz 340W MAX

kad se skine lim sa pojačala imaju još dva ista osigurača oni su mi bili ok mislim
da je jedan bio ošo nisam siguran jer se raspao čim sam ga izvadio,
nemam kabla za mob da uslikam pa da vidite o čemu se radi al valjda sam objasnio kolko tolko :D
gdje bi ja mogao nabaviti osigurače i kakvih specifikacija i ako opet crkne zbog čega bi moglo to biti...
hvala :cool: ;)
 

zen_3dom

Član
Učlanjen(a)
07.06.2009
Poruka
3.420
Reaction score
1
Poena
38
Starost
36
Lokacija
Sarajevo
Veb sajt
www.2e-consulting.com
Auto
::_>>\\ W //<<_::
ako ti crkava osigurac vanjski (koji si naveo gore) onda ti nesto nije ok sa transformatorom u pojacalu, ili je negdje nesto u kratkom spoju, uglavnom ulazni stepen je u pitanju.
Ukoliko ti gore ti unutra osiguraci onda je u pitanju izlazni stepen, trenzistori pojacavacki i komplet izlazno kolo moze da zeza.
 

edoze

Član
Učlanjen(a)
04.08.2008
Poruka
13.586
Reaction score
1.385
Poena
113
Lokacija
Zenica, BiH
ja nabavio "pokvareno" pojacalo,a ustvari sumnjao na osigurac i molio Boga da je u tome kvar
izvadim,crko,onaj stakleni kraj trafoa
nazovem lika,kaze stavi 1A
odem ja,kupim par komada
izgore mi svi
odem i kupim 2,5A ,mislim,stavim,pa sta bude,bude :D
radi vec 3-4 mjeseca,i to uvijek na max,nikad nista
eh sad,ak hoces rizikovat....:D

btw,osiguraci mozes kupit u svakoj elektro-radnji,mislim na servise,oko 20-30kf je komad,bar ovih za slabu struju:cool:
 

Trozic

Član
Učlanjen(a)
27.03.2008
Poruka
3.681
Reaction score
215
Poena
63
hvala na pomoći ,našao sam novi osigurač 2A toliki i ide vanjski i opet je pregorio,
onda je do transformatora nešto jbg. nema izgleda ništa od pojačala jer neću popravljati ne isplati se
što god se popravlja ne radi dugo,prije sam imao tv tako neki pa majsotri naprave samo gore...
 

zen_3dom

Član
Učlanjen(a)
07.06.2009
Poruka
3.420
Reaction score
1
Poena
38
Starost
36
Lokacija
Sarajevo
Veb sajt
www.2e-consulting.com
Auto
::_>>\\ W //<<_::
moze se napraviti naravno ko se razumije i ko hoce uraditi kako treba, a guranje jacih osiguraca nece pomoci nikako, samo odmoci, ja sam tako "istopio" pojacalo igrajuci se, gurnuo jace osiguraci radilo, nije mi ga bilo zao i ostavio, kroz mjesec pojacalo se istopilo ali doslovno, tako da ....
 

tareee

Član
Učlanjen(a)
30.01.2009
Poruka
77
Reaction score
0
Poena
0
Starost
34
Lokacija
tuzla
Auto
Punto Mk1
koje je pojacalo? marka i serija? :icon_smile:
 

edoze

Član
Učlanjen(a)
04.08.2008
Poruka
13.586
Reaction score
1.385
Poena
113
Lokacija
Zenica, BiH
zen3dom je napisao(la):
moze se napraviti naravno ko se razumije i ko hoce uraditi kako treba, a guranje jacih osiguraca nece pomoci nikako, samo odmoci, ja sam tako "istopio" pojacalo igrajuci se, gurnuo jace osiguraci radilo, nije mi ga bilo zao i ostavio, kroz mjesec pojacalo se istopilo ali doslovno, tako da ....

ma nek se topi:lol:
a sala,ovo moje je jako 170W,2x85,i najcesce je pojacano na nekih 75%
vec dugo vremena ga gazim i nista mu:icon_smile:
mozda je neko prije stavio manji osigurac pa se istopio
 

edoze

Član
Učlanjen(a)
04.08.2008
Poruka
13.586
Reaction score
1.385
Poena
113
Lokacija
Zenica, BiH
Parachute_300.jpg
 

aca.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2021
Poruka
3
Reaction score
0
Poena
1
Starost
16
Lokacija
svrljig
imam pitanje dali smem da stavim jaci osigurac u pojacalo za izlaze za zvucnike non stop izgore dali to ima veze sto su zvucnici 8 oma a pojacalo 4 oma a zvucnici su dosta jaci od pojacalo do ceka je ja nzm ja sam resi ovako stavio sam prvo jednu licnu pa i ona se istopi pa sam sad stavio 2 licne i sad nema da se tope licne toje kao da sam stavio jaci osigurac i evo nema nista da je crklo vec godinu dana sta vi mislite dali je pametno sto sam ovo napravio.
 

RS TURBO

Član
Učlanjen(a)
25.01.2008
Poruka
5.379
Reaction score
1.209
Poena
113
Starost
35
Lokacija
Bihac
Auto
BMW E30
Stavi 15A osigurac i nemas brige. 15A osigurac moze durati bez problema 215W RMS-a, ne gledaj ono sto pise 500-600W to je peak power, rms (stvarna snaga) bude nesto ispod pola od toga, a cesto trecina od toga sto pise. Tako sa nemas brige i stavi 15A osigurac. Kod mene na pojacalu je bio 60A osigurac oko 800W rms, ili te njihove peak power oko 1600-1800W, 40A izgarao nakon 5min rada kad se pojaca.
 

RS TURBO

Član
Učlanjen(a)
25.01.2008
Poruka
5.379
Reaction score
1.209
Poena
113
Starost
35
Lokacija
Bihac
Auto
BMW E30
Ovo sto sam napisao je za auto pojacalo, za kucno ti ide manja amperaza, mozes ostaviti dvije licne, to ti je oko 10-ak ampera. Nece mu nista biti ako je gosinu dana radilo tako... Sto se tice otpora zvucnika. Sto ides na manje oma to vise opterecujes pojacalo ali izvlacis vise snage, sto ides na vise oma imaces manje snage ali manje opterecenje na pojacalo. Ako stpji 4ohm a ti stavio 8ohm, nece mu nista biti, da je obrnuto onda nw bi bilo dobro za tranzistore...
 

aca.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2021
Poruka
3
Reaction score
0
Poena
1
Starost
16
Lokacija
svrljig
Ovo sto sam napisao je za auto pojacalo, za kucno ti ide manja amperaza, mozes ostaviti dvije licne, to ti je oko 10-ak ampera. Nece mu nista biti ako je gosinu dana radilo tako... Sto se tice otpora zvucnika. Sto ides na manje oma to vise opterecujes pojacalo ali izvlacis vise snage, sto ides na vise oma imaces manje snage ali manje opterecenje na pojacalo. Ako stpji 4ohm a ti stavio 8ohm, nece mu nista biti, da je obrnuto onda nw bi bilo dobro za tranzistore...
Hvala na odgovoru
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Top