Kriza stigla do Dubaija

Kriza stigla do Dubaija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Namjerno postavljam ovaj topic jer su bile neke teme o Dubaiju,o njihovim autima i građevinskim poduhvatima i raznim preseravanjima,a evo i druge strane medalje:

Kriza je stigla i u najveći šoping centar na svijetu i, mnogi bi rekli, hram neobuzdanog kapitalizma - Dubai, piše Guardian.

Šestogodišnji bum koji je pustinjski pijesak pretvorio u blještavu metropolu je gotov, konstatira Guardian, a kriza je ozbiljno počela da narušava živote nekoliko stotina hiljada zapadnjaka koji su očekivali da će se u Dubaiju obogatiti i lagodno živjeti rame uz rame s fudbalerima, glumcima, manekenkama i inim oligarsima.

Tržište nekretnina koje je bilo pokretačka snaga frenetične ekspanzije Dubaija je krahiralo, polovina građevinskih projekata je stala i obode grada, u pustinji, prekrivaju kosturi do pola izgrađenih solitera.

U Dubaiju nije neobično vidjeti Ferari parkiran pored "rolls royce", ali jeste neobično kada oba u prozorima imaju cedulje na kojima piše: Prodaje se.

Butici bilježe pad prometa, noćni klubovi se zatvaraju, ali možda najbolja ilustracija krize su cijene nekretnina u ekskluzivnom naselju Palm Jumeirah, vještačkom otoku koje su u vidu palme širi u Perzijski zaljev - u svega nekoliko mjeseci, vrijednost stanova i kuća pala je i do 60 posto, bilježi Guardian.

No, uz bogataše, kriza je teško pogodila i nevidljivu većinu u Dubaiju - taksiste iz Jemena, Egipta i Iraka, građevinske radnike iz Indije, sobarice sa Filipina - svi oni su prisiljeni da se vraćaju kući, bez zarade koju su očekivali, često opterećeni dugom prema agentima koji su ih doveli u Dubai.

Pitanje koje se sada nameće glasi: da li će Abu Dabi, naftom bogata prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata kojima pripada i Dubai, priteći u pomoć svom lakomislenom rođaku.

Oni koji dobro poznaju prilike u Emiratima kažu da pravo pitanje glasi ne da li će pomoć biti upućena, već kada i koliko javno.

Izvor koji je upućen u razgovore vladajućih porodica dvaju emirata Independentu je rekao da je pomoć izvjesna: "Abu Dabi ne smije dozvoliti da Dubai potone."

Član
nije istina..... evo da vam mahnem iz dubaia.... sve je isto... i dalje su nenormalni... kranova triliona... auta bilion... ovde di sam ja ima ima masserati neki... bentley... i cooper mocan do bola....... :cool:

Član
Evo sta kaže i čovjek koji živi tamo :D :

Pa juce su sisli sa kamila i usli u Lexuse i Ferarije i mislili su da ce tako lova da pristize iz svjeta jos 500 godina. E pa nema ni toga vise.
Navodno vise od 50% projekata koje su planirali su zaustavljeni. Abu Dhabi je kupio Emirates airlines. Kupili su i Hotel Burj Dubai i Madinat Jumeriah. Cak i metro u izgradji je takodje prodat Abu Dhabiju.
Ni u jednoj normalnoj drzavi cjene nisu ovako visoke.
Ja za 2soban stan placam 30000 eura godisnje kiriju.
Sto se tice kuca, najeftinija sto se moze iznajmiti je 45000 eura godisnje.
Na sve ove cjene se jos doda placanje za klimu, struja, gas, voda i navodno cuvanje stana.
Sto je stan bio 8000 eura godisnje prije 4 godine, sada kosta 32000 eura.
Pivo se slabo vise moze kupiti za manje od 6 eura.
Osiguranje za auto 2000 Eura godisnje.
Jedino jos sto je gorivo jeftino u odnosu na mnoge ostale drzave.
1 Litar je 0.35 Eura.

Naravno da je moralo doci kraj ovim cjenama.

Član
eh ne znam za to... ja samo onako sho vidim... okom... u par sati sto provedem... kranova je i dalje milion... i budalastinja... njihovih... vidio sam metro... da se pravi.... a dubai - abu dhabi... same shit just different emirat... princ ***** palac

Član
Nebojim se ja za njih,dok je nafta pod guzicom nema lahko krize izvuce se oni........selam za Dubaj.......;)

Član
Schumi je napisao(la):
Evo sta kaže i čovjek koji živi tamo :D :

Pa juce su sisli sa kamila i usli u Lexuse i Ferarije i mislili su da ce tako lova da pristize iz svjeta jos 500 godina. E pa nema ni toga vise.
Navodno vise od 50% projekata koje su planirali su zaustavljeni. Abu Dhabi je kupio Emirates airlines. Kupili su i Hotel Burj Dubai i Madinat Jumeriah. Cak i metro u izgradji je takodje prodat Abu Dhabiju.
Ni u jednoj normalnoj drzavi cjene nisu ovako visoke.
Ja za 2soban stan placam 30000 eura godisnje kiriju.
Sto se tice kuca, najeftinija sto se moze iznajmiti je 45000 eura godisnje.
Na sve ove cjene se jos doda placanje za klimu, struja, gas, voda i navodno cuvanje stana.
Sto je stan bio 8000 eura godisnje prije 4 godine, sada kosta 32000 eura.
Pivo se slabo vise moze kupiti za manje od 6 eura.
Osiguranje za auto 2000 Eura godisnje.
Jedino jos sto je gorivo jeftino u odnosu na mnoge ostale drzave.
1 Litar je 0.35 Eura.

Naravno da je moralo doci kraj ovim cjenama.

Prijateljica mi prica isto ;) bez posla radnici ostaju naveliko.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.