Koje gorivo sipati u auto????

Koje gorivo sipati u auto????

Član
Vozim Seata Toleda 2000 godina 1.9 tdi sa 81 kw, motor mislim da ispunjava euro 3 normu.

Ono što me buni je koje gorivo sipati u auto?

Pojavilo se more nekakvih dizela pa je čovjek u nedoumici...svratim na pumpu i pumpadžija mi sipa euro 4 hajde ok, svratim ponovo na istu pumpu drugi mi sipa euro 5, ja ga pitam za euro 4 on kaže da je to za stara auta tipa golf 2 i sl.:icon_question:

Šta sipati u moj auto a da ne našteti pumpi, turbini i šta ja znam već?

D2
ECO DIESEL
EURO 4
EURO 5
ITD.......

MTR

Član
sto je veca norma , gorivo bi "trebalo" biti cisce zbog implementirane tehnologije na motorima ( common rail pumpe , piezo injektori ....)

Član
a valjaj sipati onaj eurosuper 98", u fabiu 1.4 mpi- bezolovna 95 je "standardna" za nju... pa reko valjal da mu naspem ovo sa vise oktana, bez posljedica??

i bem" ti inu u raspotocju, vise nikad tamo, doduse uvijek sipao tamo, a zadnja tura nikakva, sve "trokiralo" auto, meni i jos dvojici jarana isto se desilo :icon_mad: :icon_mad:....

a za dizele, sto je novije auto treba sipati kao taj euro 5 dizel, kao najcisci... i da pitam, na petrolu i ini u ze, ima samo jedan eurodizel, jel to euro 4 norme?

Nece ti nista biti od viseg oktanskog broja. Ja vec godinu i pol (dakle preko 30.000 predjenih Km) sipam u pezoa samo OMV Super 100 (umjesto 95-tice). Radi bez problema. Nema nekih poboljsanja u performansama niti potrosnji, ali ja se ljepse osjecam, kad barem mislim da je "cisce", i da je bez sumpora, itd... :D

Član
peugeot206 je napisao(la):
Nece ti nista biti od viseg oktanskog broja. Ja vec godinu i pol (dakle preko 30.000 predjenih Km) sipam u pezoa samo OMV Super 100 (umjesto 95-tice). Radi bez problema. Nema nekih poboljsanja u performansama niti potrosnji, ali ja se ljepse osjecam, kad barem mislim da je "cisce", i da je bez sumpora, itd... :D

U 95- ici nema sumpora. Veća je mogućnost da je 100-oktansko gorivo prljavije i bogatije vodom jer se manje koristi nego 95-ica.

Neće doći do nikakakve štete ako sipaš "bogatije" gorivo.

Član
a sto ce vam na tako malim motorima gorivo sa vecom oktanskom vrijednoscu :icon_question:

Član
a sto onda,na vecini auta,koja trose 95icu,pise unleaded fuel only,ili nur bleifrei tanken:icon_rolleyes:

Član
nevalja sipat eurosuper 98 u auta koja imaju katalizator zato sto sadrze olovo u sebi, dok je 95 BMB- bezolovni motorni benzin kao i omv 100 koji je isto bezolovni samo sa vishe oktana. ako sipas gorivo vece oktanske vrijednosti nece skodit autu.

Član
DuloX_ je napisao(la):
nevalja sipat eurosuper 98 u auta koja imaju katalizator zato sto sadrze olovo u sebi, dok je 95 BMB- bezolovni motorni benzin kao i omv 100 koji je isto bezolovni samo sa vishe oktana. ako sipas gorivo vece oktanske vrijednosti nece skodit autu.

Ne samo zbog katalizatora, veći je problem rad motora, slabije podmazivanje...A i zašto bi netko sipao skuplje gorivo koje je usput štetno za njegov motor, te nije preporučeno. Bezolovno gorivo jače vrijednosti ne šteti ali nema neke svrhe na autima s slabijim motorima