Kako spojiti ovaj RPM satić ?

Kako spojiti ovaj RPM satić ?

Član
Made in china :D
u pitanju je skuter sa 125 ccm 4 taktni takođe kinez
sta da radim s ovim žicama, gdje koju da spojim, crvena i plava je sijalica
a gdje da zakačim žutu, crnu i zelenu ?

IMG-20140124-WA0001.jpg IMG-20140124-WA0002.jpg IMG-20140124-WA0003.jpg IMG-20140124-WA0004.jpg IMG-20140124-WA0005.jpg IMG-20140124-WA0006.jpg IMG-20140124-WA0007.jpg

Član
Pa jesi dobio upustvo? Dvije žice su za napajanje 12 V, a treća je za signal. Spaja se na CDI samo neznam koji žicu. A moguće i da se spaja na žicu od napjanja(što izlaze iz mašine)

Član
hvala momci. sad treba da naucim sta su te elektrode i gdje se nala na motoru. a ova zuta se spaja na kontakt na kljucu jel tako ?

Član
Ma ti kinezi su zajebani crna može biti + i svašta je od njih očekivat. Žuta ti je za signal ne spaja se na kontakt. Ona ide na zavojnicu. Pošto tu piše da je crna pozitiv onda crna ide na + a zelena na -.

Druga stvar što mi pada napamet da crna ide na -, crvena na +. Zelena i crna idu na bobinu (na boini također imaš zelenu i crnu) a žuta na zavojnicu od svjetala.

U oba slučaja ni jedna od ovih predopstalvjenih shema mi se ne sviđa. Prva zato što je crna na plusu
A druga zato što se obrtomjer spoji na bobinu gdje napon može bit i preko 100V. A 100V + kineski obrtomjer je ubostvo.

Član
Ma ti kinezi su zajebani crna može biti + i svašta je od njih očekivat. Žuta ti je za signal ne spaja se na kontakt. Ona ide na zavojnicu. Pošto tu piše da je crna pozitiv onda crna ide na + a zelena na -.

Druga stvar što mi pada napamet da crna ide na -, crvena na +. Zelena i crna idu na bobinu (na boini također imaš zelenu i crnu) a žuta na zavojnicu od svjetala.

U oba slučaja ni jedna od ovih predopstalvjenih shema mi se ne sviđa. Prva zato što je crna na plusu
A druga zato što se obrtomjer spoji na bobinu gdje napon može bit i preko 100V. A 100V + kineski obrtomjer je ubostvo.

ne razumijem ti ovu zadnju rečenicu, jel to moze bit nekih nuspojava s ovim satićem ?

Član
Na bobini također imaš zelenu i crnu žicu. I moguće da se obrtomjer spaja na te žice. Stvar je u tome da je na toj bobini moguć visok napon.
To ti je isto kao da roniš sa kineskom šteklampom uključenu u utikač 220 V.

Član

Druže evo hoćul po ovoj šemi spojit , ostane samo crna sto kaze u upustvu da ide na pozitivnu elektrodu to jest na + na aku il na ključu ?
mogul ja zeznut motor ako koju zicu pogriješim oko elektronike, i da li bi mogao na svaku zicu po jedan osigurač stavit pa da ako dodje do kratkog spoja nek osigurač crkne a ne elektronika ?

wiring_stator_cdi_coil.jpg

Član
Jesi ti neku krivu shemu stavio? Ti si stavio originalnu shemu od napjanja tog motora

guglajuci sam naletio da se na semu od napajanja motora spaja ovaj taho,
zuto crna zica sa mojih gore slika ide na ovu zutocrnu na bobini
zelena zice ide na uzemljenje
crna zica ide na kontakt ključ, to jest kad okrenem kljuc da satić dobije struju

Član
Moguće, probaj tako. Spoji sve upali motor i ako ne radi odmah ga gasi da se nešto ne zapali