HONDA CIVIC

HONDA CIVIC

Član
Evo ovako. Posto razmisljam i najvjerovatnije i kupujem Hondu Civic, naravno ako sve bude islo onako kako sam zamislio, sad me intersuje koliko to auta vrijedi kod nas i koliko se isplati dati za nju. Razmisljao sam uzimati Civic seriju od 1991 do 1995, ili u najgorem slucaju od 1987 do 1991. Sta treba paziti kod njih, koje su im "boljke", koji motor preporucujete, koji motor nije nesto(iako sumljam da to moze faliti kod njih ), problemi s limarijom, gdje su najlosi i sve sto ide uz to...
Japanci izvolite...
Hvala! ;)

Ovako,ja imam Civica ed7,dakle 4. generacija (88.91.)

Odma da velim boljke,ne toliko dostupnosti dijelova koliko njihova skupoca,ali je zato kvalitet na nivou sa cijenom. Dalje,limarija skoro svake je trula na obrvama,moj primjerak je bio mozda najunisteniji civic u bosni,ali pod mu nije ni trunke truo :S Jos jedna ne mana,nego nedostatak kad zivis na nasem podrucju je nepoznavanje majstora ovih automobila,al je zato tu Honda community,tu smo da si pomazemo i ako nadjes nekog Hondasa majstora rijesio si sve muke ;)

Dalje,prednosti,prednosti su sve ostalo,ako volis sportski nastrojena auta Honda je onda za tebe,nizak polozaj sjedenja,odlicna ergonomija,jednostavno osjecaj vozit Hondu je meni osobno najbolji od svih auta tih godina i te klase,pa i sire (jer ja preferiram stara auta). Kvalitetni motori koji ako nisu ubijani mogu te sluzit koliko hoces,nedostatak hondinih motora je svakako slab okr moment,ali zato jednom kad nabijes obrtaje taj ne staje :) mala potrosnja cak i jacih motora,kod mene je bio d16a6 115 ks motor ,a uzimao mi je na ovorenoj 6-7 litara i to necemo rec da se stedilo nesto previse. A prije mi je d13b1 sa 75 ks i taj nije uzimao jbt nista,nevjerovatno.
Dalje,sto se tice vjesanja,duple vilice naprijed,nezavisan ovjes nazad,odlicno lezanje,cak i onog najslabijeg modela,tog 1.3.

Kazem ja kao ljubitelj sportske voznje i auta naklonjenih istoj sa Hondom sam malo je rec prezadovoljan,prosto je obozavam i svakom bih je toplo preporucio.

Ako imas kakvih konkretnih pitanja,pitaj brate ;)

Član
erol_brcak je napisao(la):
Ovako,ja imam Civica ed7,dakle 4. generacija (88.91.)

Odma da velim boljke,ne toliko dostupnosti dijelova koliko njihova skupoca,ali je zato kvalitet na nivou sa cijenom. Dalje,limarija skoro svake je trula na obrvama,moj primjerak je bio mozda najunisteniji civic u bosni,ali pod mu nije ni trunke truo :S Jos jedna ne mana,nego nedostatak kad zivis na nasem podrucju je nepoznavanje majstora ovih automobila,al je zato tu Honda community,tu smo da si pomazemo i ako nadjes nekog Hondasa majstora rijesio si sve muke ;)

Dalje,prednosti,prednosti su sve ostalo,ako volis sportski nastrojena auta Honda je onda za tebe,nizak polozaj sjedenja,odlicna ergonomija,jednostavno osjecaj vozit Hondu je meni osobno najbolji od svih auta tih godina i te klase,pa i sire (jer ja preferiram stara auta). Kvalitetni motori koji ako nisu ubijani mogu te sluzit koliko hoces,nedostatak hondinih motora je svakako slab okr moment,ali zato jednom kad nabijes obrtaje taj ne staje :) mala potrosnja cak i jacih motora,kod mene je bio d16a6 115 ks motor ,a uzimao mi je na ovorenoj 6-7 litara i to necemo rec da se stedilo nesto previse. A prije mi je d13b1 sa 75 ks i taj nije uzimao jbt nista,nevjerovatno.
Dalje,sto se tice vjesanja,duple vilice naprijed,nezavisan ovjes nazad,odlicno lezanje,cak i onog najslabijeg modela,tog 1.3.

Kazem ja kao ljubitelj sportske voznje i auta naklonjenih istoj sa Hondom sam malo je rec prezadovoljan,prosto je obozavam i svakom bih je toplo preporucio.

Ako imas kakvih konkretnih pitanja,pitaj brate ;)

Pogledo sam tvoju garazu, svaka ti cast na svemu sto si uradio, trudis se i sto je najbitnije volis ili bolje receno ludi si za tim autom. :cool:

Za problem dijelova znam, za majstore znam, za skupocu znam...:icon_cry:
Sto se tice auta kao auto, mene je odusevilo kao sto ti kazes polozaj sjedenja, polozaj za volanom, brzina auta, lezanje sportski osjecaj, ama bas sve mi se svidja naprosto sam se zaljubio u taj automobil. Sto se tice obrtnog momenta kome je to bitno kod honde, ta auta se vrte oko 7k-8krpm, i to auto i nije za penzjonere koje ce ga saltati do 2krpm.:icon_smile: Sto se potrosnje tice i ja sam cuo da je solidna, sve zavisi od nacina voznje i to je to.
Konkretnih pitanja nemam, znaci intersujeme sve jer moram priznati ne znam sad nesto pretjerano o tom autu, pa samim tim i ne znam sta bi konkretno i pitao. Evo npr. kakvo je tvoje misljenje o motoru 1.6 vtec 125ks, jer mi je to neka zelja da ga imam u svojoj abd Hondi. Kod tebe je koliko se sjecam onaj 1.5 sa 115ks(ispravi me ako grijesim) kako te sluzi i ostalo. Jos me intersuje da li je normalno da njihovi motori uzmu "malo" ulja od mjenjanja do mjenjanja ili je to vec znak dotrajalosti motora odnosno karika...? :icon_smile: