Hitnoj i vatrogascima kazne za prolazak kroz crveno i jurnjavu

Hitnoj i vatrogascima kazne za prolazak kroz crveno i jurnjavu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Žureći sarajevskim ulicama da spase nečiji život ili da negdje ugase rasplamsani požar, ekipe Profesionalne vatrogasne brigade i Hitne pomoći često su primorane proći kroz crveno svjetlo na semaforu. Nagrada za njihovo požrtvovanje, kako kažu, ponekad bude i kazna za nepoštivanje signalizacije ili brzu vožnju.

- I pored dobre volje da za kratko vrijeme stignemo na odredište, zakon nas primorava da zajedno sa ostalim učesnicima u saobraćaju čekamo zeleno na semaforu. To jedino ne važi kada je uz nas policijska patrola. Za sve ostalo plaćamo kazne - kaže Mahir Halilović, komandir PVB, dodajući da u ovoj službi radi 68 profesionalnih vozača.

Bez obzira na to da li je u pitanju manja ili veća intervencija, ista pravila važe i za ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

- Pravila moramo poštovati kako novac ne bismo bacali na kazne. Sreća je što vozači, kada čuju i vide zvučne i svjetlosne signale koje koristimo samo u hitnim slučajevima, reagiraju na pravi način. Bilo je i momenata kada nas je zbog prekoračenja brzine snimila radarska kamera. Nakon toga smo dobivali obavijest o prekršaju. Ruku na srce, kada u policiji objasnimo da je u pitanju bio nečiji život, progledaju nam kroz prste - rekao nam je Alija Mulaomerović, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Policija tolerira prolaske

Komandir saobraćajne policije Nusret Selimović tvrdi da vatrogasne i ekipe Hitne pomoći nikad ne dobivaju kazne.

- Zna se da kroz crveno niko ne smije proći, pa ni policija. To jedino ne važi ako saobraćaj regulira policija. Međutim, Hitnoj i vatrogascima maksimalno toleriramo prolaske, s tim da moraju voziti oprezno te da ne ugroze ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju. Sva ta pravila važe i za nas - istakao je Selimović.

Član
Ko je ovdje normalan i ko laze:icon_question:
Ovi pricaju jedno, a SMRADOVI PANDURSKI drugo:icon_mad:
Opstenarodno je poznato da prolaze kuda i kako hoce, da se parkiraju kako hoce, da se bahate u svakom mogucem momentu (mislim na drotove), a ovdje prodaju muda za bubrege kako postuju propise:icon_mad:

Član
Najveci problem sa policijom kod nas je da se nemas kome zaliti i da tu zalbu neko stvarno i pogleda. Oni stite sebe jedni izmedju drugih i to je to. Mozda jedino da ih sve snimamo u prekrsajima pa postamo na internet, sa tacnim datumima i svim ostalim. Al sumnjam da bi i to ikoga interesovalo. Najvise me nervira kad me zaustavi policajac koji krsi xx pripisa, a meni pise kaznu. I naravno, to sto on krsi propise je normalno, al moje nije - iako po tom istom zakonu i on bi ih morao postovati. Ne kazem za neke zakone tipa crveno sa rotacijom, ako neko prodje kroz crveno i treba ga uhvatiti naravno da ce i on proci kroz crveno - iako po zakonu nebi smio. To mi je nekako i ok. Nego govorim za stvari tipa da voze redovno nevezani, pricaju na mobitel u voznji i sl. I njih naravno za to niko nece kazniti, nit ih imas kome prijaviti da i oni plate za to. Kad to bude moguce, mozda ce nam onda i policija liciti na nesto...

Kako fino napisa "Sva ta pravila važe i za nas - istakao je Selimović."

A bi li taj isti lik da mu posaljes slike policajaca u prekrsaju sa svim ostalim podacima o mjestu i vremenu, ista poduzeo. Cisto sumnjam...

Član
VR6Boki je napisao(la):
Najveci problem sa policijom kod nas je da se nemas kome zaliti i da tu zalbu neko stvarno i pogleda. Oni stite sebe jedni izmedju drugih i to je to. Mozda jedino da ih sve snimamo u prekrsajima pa postamo na internet, sa tacnim datumima i svim ostalim. Al sumnjam da bi i to ikoga interesovalo. Najvise me nervira kad me zaustavi policajac koji krsi xx pripisa, a meni pise kaznu. I naravno, to sto on krsi propise je normalno, al moje nije - iako po tom istom zakonu i on bi ih morao postovati. Ne kazem za neke zakone tipa crveno sa rotacijom, ako neko prodje kroz crveno i treba ga uhvatiti naravno da ce i on proci kroz crveno - iako po zakonu nebi smio. To mi je nekako i ok. Nego govorim za stvari tipa da voze redovno nevezani, pricaju na mobitel u voznji i sl. I njih naravno za to niko nece kazniti, nit ih imas kome prijaviti da i oni plate za to. Kad to bude moguce, mozda ce nam onda i policija liciti na nesto...

A bi li taj isti lik da mu posaljes slike policajaca u prekrsaju sa svim ostalim podacima o mjestu i vremenu, ista poduzeo. Cisto sumnjam...

šuti, trpi :lol: uglavnom se slažem s tobom ali riba smrdi od glave , dok nam državu vode kriminalci i pljačkaši kojima paše ovaj nerad u organima uprave mi samo vidimo neodgovorno ponašanje ovlaštenih službenih lica (pojedinih) na ulici.

Član
rinaldo je napisao(la):
VR6Boki je napisao(la):

šuti, trpi :lol: uglavnom se slažem s tobom ali riba smrdi od glave , dok nam državu vode kriminalci i pljačkaši kojima paše ovaj nerad u organima uprave mi samo vidimo neodgovorno ponašanje ovlaštenih službenih lica (pojedinih) na ulici.
POTPIS

BiT

Član
Bas zbog toga sto sutimo i trpimo i jesmo u takvim govnima. :icon_mad::icon_mad:
Treba narod da se digne i potjera lopove i kriminalce, a ne da budu ovce i cute i trpe.:icon_confused:

MTR

Član
ja suplje bog te , znaci hitna ne moze proc a ona krmad ministarska moze , da bog da njima hitna isla u pomoc i stajala na crvenom :D

BiT

Član
Da, da to je najgore. Hitna i vatrogasci ne mogu proci kroz crveno, sto je za nekoga pitanje zivota i smrti, a ona govna od politicara mogu.
Sjecam se da sam to pitanje imao na testu kad sam polagao i nisam hteo namjerno da zaokruzim tacno(a ostalo sam znao da sam nulirao:D). Mamu im j*em onu poganu.:icon_evil::icon_evil:

znate sta je meni bilo najteze naucit u zivotu :icon_question:
pa to da hitna,vatrogasci...ne smiju proci kroz crveno kada ima rotaciju :icon_twisted:

Član
ovo je jedan od najglupljih zakona koja je nasa ko naime drzava izmislila.nek u mostaru neko treba hitnu a vozac stane na svako crveno treba mu 15min vise voznje.kreteni:icon_mad::icon_mad::icon_mad::icon_mad:

Član
BiT je napisao(la):
Bas zbog toga sto sutimo i trpimo i jesmo u takvim govnima. :icon_mad::icon_mad:
Treba narod da se digne i potjera lopove i kriminalce, a ne da budu ovce i cute i trpe.:icon_confused:

ne zaboravi da smo ih mi izabrali, pošto se isti vrte od rata , samo mjenjaju pozicije nevidim nešto svijetliju budućnost, tako će oni i dalje hapati dok mi sve dublje socialno tonemo i kad nemadnemo više gdje opet će nam ti isti buditi nacionalnu svijest a mi ćemo naravno to popušiti i eto opet nemira (nedo Bog) praćenih jadom i čemerom i abnormalnim bogaćenjem naših lidera i tako se Balkansko kolo vrti, ali da nebi skrenuo sa teme mislim da je zakon o saobraćajnim propisima dobro napisan i da je u 95% država isti ali je činjenica da svaki funkcioner zloupotrebljava svoj položaj pa kad žuri na ručak nazove nekog svog iz MUP-a pa mu ovaj osigura na svakoj raskrsnici policajca da nesmetano prođe dok neki bolesnik mora čekati u vozilu hitne pomoći dok ovaj prođe, to vrlo dobro mogu Sarajlije posvjedočiti , jer dole neznaš više koliko VIP ličnosti prođe dnevno , samo vidiš ogroman eskort praćen rotacijama i sirenama a što je najgore sve naki dunjalučki ministri kojih kod nas ima više nego u njemačkoj, zakon je dobar ali zloupotrebe ima puno i to je ono što nas sve iritira :icon_sad:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.