Gorivo - vase misljenje ?

Gorivo - vase misljenje ?

Vozdra raja,

Zanima me vas misljenje o tome da li je po vama bolje sipati po 10 - 20 KM goriva dnevno ili je bolje sipati vecu kolicinu goriva recimo pola ili citav rezervoar ?
Ja recimo skoro uvijek sipam 10 - 20 KM osim kad idem negdje na duzi put.
Meni tako odgovara , a i navikao sam tako ?
Ima li neke ustede kad se sipa veca kolicina i kako se vase auto ponasa na tim kolicinama goriva ? Kod mene kad naspem pola i vise rezervoara , auto se preporodi , cak , vjerovali ili ne bude stabilnije na cesti.

Član
ustede nema definitivno. ako ti auto trosi npr 8l on ce trositi isto imao 5 ili 10 l u rezervoaru. ako te buni sto je vozilo teze zbog kolicine goriva to ne igra toliko veliku ulogu u potrosnji (mozda je veca za 3-5% ali i to opada prema 0% sa kolicinom goriva).

ako te kradu na pumpi vise ce te pokrasti na vecoj kolicini goriva nego na manjoj. sto se tice stabilnosti ne vidim da je ista bolja ako je vise goriva u rezervoaru jer ce ti logicno vise bacati zadnji kraj kad je goriva u rezervoaru vise

BHT Ovisnik
ja uvijek sipam pun,jedino kad kazu da ce pojeftiniti pa kad cekam da pojeftini sipam 20-50km,isti mi vrag dođe bio pun ili svako drugi dan sipao 20,ovako kad je pun rahat sam oko pomjeseca,a bome imam osjecaj da manje trosi kada je pun,treba mu vremena dok dođe do pola rezervoara,kad dođe do pola onda ide dole ko manit,kad je pun jedno 2 dana stedim da probam spustit potrosnju pa ustedim sto god,cim mi ostane 10-15l goriva onda ga vecinom propusem dobro :icon_biggrin:
a i primjetio sam da auto ljepse radi kad je pun,kad je prazniji zna mi nekad zatrzat,kad je pun nikada,neznam zasto,ali uvijek,bas uvijek je tako

@emir
zar nece manje bacati ako je tezina nazad,vise mi to ima logike,i u starih auta sa zadnjom vucom stavljaju teret da ne baca

Član
osjetim i ja da zatrza nekad kad ima malo goriva...nemam nekog pravila, sipam po potrebi, duza putovanja 50-100 KM...
ovako inace sipam za 20 KM, 10 kad naspem moram opet naredni put kad idem gdje sipati...
ima razlike od benzinske do benzinske, ako sipam vise primjeti se...valjda neki vise kradu neki manje, a i kvalitet goriva nije svugdje isti ..
primjetio sam da kad naspem za 50 km, duze mi traje nego kad naspem za 20, cudno :icon_biggrin:

Član
i ja praktikujem uvijek da sipam manju kolicinu, nekih 20ak km
sipam na Hifi uvijek, i par puta sam provjeravao te sipao u kanister za 20km, bas da vidim koliko ce stati,nikad nije bilo vise nego sto je kanister, kao sto se znalo desavat na drugim pumpama

medjutim neki dan sam isao na odmor i sipam pun rezervoar, staje 5 litara vise nego sto moze u rezervoar
na maloj kolicini goriva manje ukradu i to je to:cool:

BHT Ovisnik
emirEX_sa je napisao(la):
vjerovatno kad se zatalasa gorivo ti zatrza. to je do prihvata goriva u rezervoaru

ne dođem nikad do rezerve,al se osjeti,sto kazes ipak se zatalasa,al ima ga u crijevima,neznam...

ja neki dan natocim punog i odem na more i vratim se,750km presao,dođem na pumpu odakle sam posao i naspem punog opet i izađe mi 116.xx km,uzmem digitron i sracunam po bordu kad izađe 116.xx km ,a vise sam puta testirao bord i tocan je,znaci ne lazu,tj. ne kradu:cool:

Član
CoL3 je napisao(la):
vjerovatno kad se zatalasa gorivo ti zatrza. to je do prihvata goriva u rezervoaru

ne dođem nikad do rezerve,al se osjeti,sto kazes ipak se zatalasa,al ima ga u crijevima,neznam...

ja neki dan natocim punog i odem na more i vratim se,750km presao,dođem na pumpu odakle sam posao i naspem punog opet i izađe mi 116.xx km,uzmem digitron i sracunam po bordu kad izađe 116.xx km ,a vise sam puta testirao bord i tocan je,znaci ne lazu,tj. ne kradu:cool:

:icon_question:

Ne kontam:icon_question:

Član
drzim iznad rezerve uvijek i sto je dobro zbog ajnspric pumpe a inace 20 sipam ...bezveze mi vozat vecu kolicinu goriva a manje relacije..:icon_smile:

BHT Ovisnik
OggyBoy je napisao(la):
CoL3 je napisao(la):

presao kilometrazu od 750kilometara,s punim rezervoarom posao i na povratku opet dosao da natocim na bezinsku odakle sam posao,ponovo pun rezervoar i izađe 116 maraka i nesto pfeninga,rekoh da vidim sta mi bord comp kaze,sracunam kilometrazu s potrosnjom,podjelim sa 100,pomnozim s cijenom goriva i dobijem 116 maraka i par feninga,znaci skoro u fening isto mi pokazao bord u autu i na pumpi

Član
CoL3 je napisao(la):
OggyBoy je napisao(la):
CoL3 je napisao(la):

presao kilometrazu od 750kilometara,s punim rezervoarom posao i na povratku opet dosao da natocim na bezinsku odakle sam posao,ponovo pun rezervoar i izađe 116 maraka i nesto pfeninga,rekoh da vidim sta mi bord comp kaze,sracunam kilometrazu s potrosnjom,podjelim sa 100,pomnozim s cijenom goriva i dobijem 116 maraka i par feninga,znaci skoro u fening isto mi pokazao bord u autu i na pumpi

;)

Reko, mog'o si nam reći tu potrošnju.

Član
Za vlasnike PUG vozila sa Fap filterom:
Uvijek tocite vece kolicine goriva jer prilikom svakog otvaranja rezervoara ubrizgava se odredjena kolicina fap tecnosti u rezervoar. Prilikom tankanja u rezervoar se ubace (recimo) 5 kapi tecnosti koje su dovoljne na pun rezervoar goriva, ali kada natocis 10 puta po 6 litara ubaci se i 10 puta po 5 kapi tecnosti sto je bespotrebno bacanje te skupe corbice, a efekat ciscenja fapa ostaje isti...:icon_smile:

Član
Duke_Of_Harlem je napisao(la):
Vozdra raja,

Zanima me vas misljenje o tome da li je po vama bolje sipati po 10 - 20 KM goriva dnevno ili je bolje sipati vecu kolicinu goriva recimo pola ili citav rezervoar ?
Dino poz,najbolje bi bilo sipati rezervoar pun dnevno,koja bi to gotiva bila :icon_biggrin:

CoL3 je napisao(la):
zar nece manje bacati ako je tezina nazad,vise mi to ima logike,i u starih auta sa zadnjom vucom stavljaju teret da ne baca

Sto je vozilo teze (ako ovjes ostaje isti) to je nestabilnije.Otezavanje npr zadnjeg kraja ima smisla samo da se postigne balans jer je u tih auta sva tezina naprijed a idealno je da teziste vozila bude sto blize sredini vozila .