Golf 1 1.6d slabo vergla???

Golf 1 1.6d slabo vergla???

Član
Ljudi u zadnje vrijeme auto skroz slabo vergla, pali iz prve ali vergla kao mrtav, nekad mi desi da cak i ne cujem da zavergla i onda odjednom upali.Mene koji se slabije razumijem vuce na alternator jer ponoci cim su potrosaci ukljuceni onda jos slabije, ali mi kontrolne lampice govore da je punjenje uredu.I jos mi je u zadnje vrijeme treperila lampica od alternatora i nekad nije htjela da se ugasi ma koliko dodavao gas i sada je to prestalo cim upalim ona se ugasi i sve je uredu.Negdje kao da vuce struju, ovih dana sam spajo neke farove da nije tu kakva greska:icon_question: Akomulator je star 2 god. ali prikljucivali smo ga na onaj vrag sto mjeri kaze da je dobar.Ne znam sta mu je :icon_question:
Hvala unaprijed

Član
akku:icon_rolleyes:
obicno je slab akumulator kad tako sporo vergla
al ti je najlakse da izmejris punjenje,upalis auto,sopcas voltmetar,treba bit izmedju 11 i 14V
ako bude manje il vise,ne valja
ne znam sta bi moglo drugo bit

pogledaj ima li kiseline u akumulatoru,ako je mokri

Član
edoze je napisao(la):
akku:icon_rolleyes:
obicno je slab akumulator kad tako sporo vergla
al ti je najlakse da izmejris punjenje,upalis auto,sopcas voltmetar,treba bit izmedju 11 i 14V
ako bude manje il vise,ne valja
ne znam sta bi moglo drugo bit

pogledaj ima li kiseline u akumulatoru,ako je mokri
ispod 13.7 punjenje nije dobro. na kratkim relacijama nemoze stici napuniti. a ako fali tecnosti u akumulatoru samo destilovanu vodu dospi.

Član
@edoze ima tecnosti, samo da izmjerim punjenje opet ;)
@scorpio to mi se upravo desava tako na kratkim relacijama

Član
Ako slabo vergla tj. sporije nego inace moze biti: los akumulator, lose cetkice na anlaseru ili los anlaser ( los stator ili rotor). Sto se tice alternatora sto nece da ugasi lampicu, a nakon nekoliko je ugasi to su ti lose isto tako cetkice na regleru. Alternator mora da fila od 13.5 do 14 V, ako je ispod ne valja i ako je preko ne valja... Ako je obicni u dvice taj regler kosta 15 km kompletan sa cetkicama i nije ga tesko zamijenuti. Ispitati alternator mozes otkaciti kablove sa njega ili jednostavno uzeti unimer i izmjeriti na akumulatoru koliki je napon kad je auto upaljeno i vidjeti koliki je napon.... Ako mjeris tako preko akumulatora onda moze biti 13.5V (ne ispod).

Član
otisao sam da kupim taj regler, i covjek kaze cekaj malo da vidimo punjenje i izmjerio je kaze sve je uredu dobro puni ne treba ti regler.Bit ce da je do akomulatora, veceras cu da ga napunim ako sutra bude verglo kako treba mijenjat ga jbg :cool::cool::cool:
Hvala vam

Član
Nije ti mokri dugog vijeka,čim se jednom isprazni možeš ga napunit ali očekuj da će brzo riknut.

Član
ZELA GTI je napisao(la):
Nije ti mokri dugog vijeka,čim se jednom isprazni možeš ga napunit ali očekuj da će brzo riknut.

kakav je suhi??,traje li duze i koliko odprilike kosta:icon_question:

Član
Suhi ti je u prosjeku skuplji 20-30%

Nemaš nikakvog održavanja ni provjeravanja tekućine,jednom kada se isprazni je gotov za sva vremena.No traje mnogo duže od mokrog;)

Ja samo koristim bosh suhi akumulator u svakom autu.Nikada me nijedan nije izdao