Change background image

GLAVA MOTORA

Rasprava u 'Osnove rada automobila' pokrenuta od nismo, 25. Siječanj 2007..

Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
 1. nismo

  nismo Administrator

  Pridružen(a):
  2. Siječanj 2007.
  Poruka:
  2,640
  Lajkova:
  52
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  a8, 200sx
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Glava motora
  [​IMG]
  [​IMG]
  Izgorjelo i nataloženo ulje koje se skuplja na stijenkama prostora za izgaranje u glavi motora, na klipovima i na ventilima očistit ćete najčešće onda kad glavu motora inače skidate radi brušenja zagorjelih ventila. Ipak, kod novijih motora ponekad treba glavu skinuti samo radi toga da se očisti čađa i izgorjelo ulje. Ti neizgorjeli ostaci zažare se u toku rada motora, tako da i kad motor već prestane raditi, oni uzrokuju samopaljenje. Za brušenje ventila treba imati: garnituru brtvila, grubu i finu brusnu pastu, poseban nastavak za brušenje ventila, poseban alat za skidanje ventila, garnituru natičnih ključeva, moment-ključ i dakako čiste krpe i plinsko ulje. Najprije skinite jedan od kablova (klemu) s akumulatora, jer u protivnome u toku rada možete vrlo brzo ključem ili bilo kojim drugim kovinskim alatom napraviti kratak spoj. Iz motora ispustite rashladnu tekućinu, s glave motora skinite sve priključke, odvijte svjećice, skinite osovinu s klackalicama i odvijte vijke usisnog razvodnika i ispušnog kolektora. Nakon što odvijete vijke glave motora i to onako kako piše u tvorničkom priručniku, skinite glavu. U motorima s mokrim cilindrima nakon te operacije ne smijete okretati motor, jer se košuljice cilindara mogu pomaknuti ili će ih klipovi potisnuti prema gore, a to znači da sami nećete učiniti ništa bez mehaničara. Dok čistite gornji dio svakog pojedinog klipa, začepite susjedne cilindre čistim krpama da u njih ne pada čađa. Dok radite, ne pravite risove na klipovima. Na vanjskom dijelu ostavite oko 5 mm neočišćenog ruba, jer se može dogoditi da nakon što sastavite motor, utvrdite da pretjerano troši ulje. Dok čistite glavu motora, ne smijete ravne, glatke površine oštetiti oštrim alatom, posebno ako je glava od lakog lijeva. Kad odstranite nataloženo, izgorjelo ulje, površinu očistite kistom zamočenim u benzin i čistom krpom.
   
 2. nismo

  nismo Administrator

  Pridružen(a):
  2. Siječanj 2007.
  Poruka:
  2,640
  Lajkova:
  52
  Grad:
  Sarajevo
  Auto:
  a8, 200sx
  Facebook PIK Garaza Privatna Poruka
  Glava motora je najsloženiji sklop mehaničkog dijela motora, obzirom na funkciju i opterećenja kojima je izložena. Toplinska i dinamička naprezanja iznimno su velika te i najmanje greške i oštećenja na ovom sklopu mogu izazvati ozbiljna oštećenja motora u cjelini, a posebice klipnog mehanizma. Neispravna ili oštećena glava motora pogoršava performanse i povećava potrošnju goriva, a može izazvati opasno miješanje rashladne tekućine i maziva. Zbog toga oštećenu glavu motora treba što prije kvalitetno popraviti (reparirati).

  U glavi motora nalaze se ventili (usisni i ispušni, ukupno 2 do 5 po cilindru), ventilske vodilice, dosjedi (sicevi) ventila, opruge ventila, podizači ventila (mehanički ili hidraulički), bregasto vratilo (jedno ili dva), svjećice (jedna ili dvije), brizgalice (benzinske ili dizelske) i pretkomore (kod starijih dizelskih motora). Osnovni dio ili baza izrađena od aluminijske legure ili lijevanog željeza. S vanjske strane glave nalaze se remenice bregastih vratila, kod motora s razvodom pomoću lanca lančanik je s unutarnje strane motora, usisni i ispušni kolektor, razvodnik paljenja (neki benzinski motori), pumpa za podtlak (dizelski motor).

  Najčešći kvarovi glave motora su istrošenja ventila i ventilskih vodilica, oštećenja brtvila glave, oštećenja i lokalna puknuća unutar same glave, deformacije glave motora, izgaranje jednog ili više ventila, oštećenje glave motora uslijed detonantnog izgaranja i ostala nepredviđena oštećenja. Najpogubnija pojava, koja redovito ostavlja posljedice, jest pregrijavanje motora. Svi mehanički dijelovi, kod kojih je prijeđena kritična temperatura mijenja se struktura i ubrzava trošenje.

  Pregaranje ventila najčešće posljedica je zanemarivanja postupka podešavanja ventila kod motora koji imaju mehaničke podizače ventila (imaju ih i stari i novi tipovi motora). Podešavanjem ventila omogućava se da svi ventili normalno zatvaraju usisne i ispušne kanale, kako bi se izmjena plinova u cilindru odvijala bez gubitaka. Kad nestane potrebne zračnosti između ventila i bregastog vratila (radi trošenja ventila), ventil više ne zatvara dosjed. Tada plinovi u cilindru temperature 600 do 800°C, koji struje kroz nastali otvor, spaljuju rub ventila. Nakon toga nastaje pad i potpuni gubitak tlaka kompresije i taj cilindar prestaje raditi.

  Prestankom rada cilindra uz gubitak snage i neravnomjeran rad motora nastaje vrlo opasno stanje za motor - ispiranje stjenke cilindra, pucanje uljnog filma, suho trenje, ekstremno visoke temperature (lokalno), taljenje klipa i veliko oštećenje bloka motora, sa skupim posljedicama. Rizik se povećava s vremenom vožnje u takvom stanju. Uz navedeno oštećenje nastaje i nepopravljiva šteta na katalizatoru, u koji intenzivno ulaze neizgorjeli ugljikovodici (HxCy).

  Kada se prepozna ovakvo stanje, motor treba odmah ugasiti i automobil dovući u servis.
  Uz spomenute izvanredne pojave na glavi motora događaju se i redovita funkcionalna istrošenja, na ventilima, vodilicama ventila i dosjedima ventila. Promjene u negativnom smislu nastaju na usisnim i ispušnim kanalima i stjenkama glave. Posebice su opasne mikro pukotine između usisnih i ispušnih kanala, oštećenja pretkomora (stariji dizelski motori).


  Najzahtjevniji i najskuplji su popravci kod viševentilskih, snažnih motora. Temeljit i kvalitetan popravak može stajati i više od tisuću eura

  Kada nastane bilo koja vrsta oštećenja na sklopu glave motora, nema alternative nago obaviti potrebnu reparaturu glave motora. Postupak uređenja glave motora ima svoju logiku i svako odstupanje od toga je improvizacija, suprotna pravilima struke, a za vlasnika vozila je kontraproduktivna. U postupku uređenja radi se:

  • demontaža glave motora
  • revizija glave motora
  • čišćenje i pranje svih dijelova glave motora
  • snimak stanja, mjerenje istrošenja
  • metalizacija, zavarivanje
  • zamjena istrošenih i neispravnih komponenata na glavi motora
  • strojna obrada dosjeda ventila
  • strojna obrada glave motora
  • brušenje ventila (po potrebi)
  • ispitivanje glave motora hidrauličkim tlakom

  Nakon ovako uređene i ispitane glave motora potrebno je pažljivo složiti ventilsku grupu, točno podesiti ventile (tamo gdje je to potrebno) ili odrediti razmak između vrha ventila i bregastog vratila (ventili s hidropodizačima). Kod većine motora trebaju se, uz potrebna brtvila, mijenjati i vijci glave motora. S uređenom glavom motora kako je navedeno dobiva se višestruko na kvaliteti i to:

  • motor više ne troši ulje preko vodilica ventila
  • povećava se tlak kompresije
  • povećava se količina usisanog zraka u cilindre
  • motor ima veću snagu i bolje performanse
  • smanjuje se potrošnja goriva
  • eko-test se poboljšava

  Navedeni radovi mogu trajati od dva do pet dana, a prije početka zahvata u grubo se može izračunati i ukupna cijena zahvata. Kreće se od oko 180 eura, kod najmanjih motora s dva ventila po cilindru, do više od 1000 eura, kod snažnijih 4-ventilskih i V-motora
   
Status teme:
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Podijelite ovu stranicu