Ford Mondeo 2001. godina Dizel - Savjet oko kupovine

Ford Mondeo 2001. godina Dizel - Savjet oko kupovine

Član
Imam prijatelja koji se profesionalno bavi prevozom ljudi, nesto kao taksi za duze relacije. Posto je veoma zadovoljan Fordom koji trenutno poseduje a budzet mu je ogranicen planirao je da iz Nemacke uveze sebi Mondea, model 2001. sa dizelskim motorom. E sada, zanima me koji je dizelski motor najpouzdaniji i najekonomicniji bez "decijih" bolesti i serijskih greski, snaga nije bitna, pitanje se odnosi samo na odnos "dobijeno-ulozeno".

Zamolio bih da mi odgovore samo oni koji su konkretno upoznati, suzdzite se spama jer mi je potrebna informacija. :D

Član
RE: Pitanje za Fordovce

Nema dječijih bolesti. Oduvijek mondeo ima nepoderive motore. TDDi je stari model motora, a TDCi noviji. I gaze 500 000km bez problema. Šta te tačno zanima?

Član
RE: Pitanje za Fordovce

TDCI koje radne zapremine... vozio sam Focusa sa 1,6 litarskim dizelasem, znaci mene konkretno zanima koji agregat je "best buy", kod vecine automobila znam koji motor se izdvaja u paleti, ali s obzirom da ne vozim Ford i nikada ga nisam posedovao, tu nisam siguran.

Nece pogrijesiti s 2.0 TDCi ili TDDi, samo s TDCi nek ne sipa gorivo svugdje. Plivajuci zamajas se mijenja od 150-230k kilometara, pa nek i na to obrati paznju. S vremena na vrijeme nasuti aditiv ako je TDCi i nema frke.

Naravno, auto je novije pa su i potrosni materijali skuplji, ali svakako daje najvise dobiveno/ulozeno u toj klasi auta.

Generalno za odrzavanje mu je jeftiniji TDDi, te bih mu ja preporucio da ganja tu varijantu u svakom slucaju. Jeste malo sporiji, ali mislim da njemu brzina i nije toliko bitna.

Za veliki servis, nek gleda remenice i ostalo sto ide uz to od proizvodjaca Dayco, i ni jednog drugog, a djecijih bolesti nema. Sipaj, odrzavaj i vozi ;)

Član
technoGeek je napisao(la):
Nece pogrijesiti s 2.0 TDCi ili TDDi, samo s TDCi nek ne sipa gorivo svugdje. Plivajuci zamajas se mijenja od 150-230k kilometara, pa nek i na to obrati paznju. S vremena na vrijeme nasuti aditiv ako je TDCi i nema frke.

Naravno, auto je novije pa su i potrosni materijali skuplji, ali svakako daje najvise dobiveno/ulozeno u toj klasi auta.

Generalno za odrzavanje mu je jeftiniji TDDi, te bih mu ja preporucio da ganja tu varijantu u svakom slucaju. Jeste malo sporiji, ali mislim da njemu brzina i nije toliko bitna.

Za veliki servis, nek gleda remenice i ostalo sto ide uz to od proizvodjaca Dayco, i ni jednog drugog, a djecijih bolesti nema. Sipaj, odrzavaj i vozi ;)
U mene je 2003god. Plivajući zamajac. Našao sam njega, druk ležaj, lamelu i korpu za 500€. Zupčasti i ta sranja nema, nego ide lanac. Imaš nešto sitno remenja od klime i alternatora, a to je sveukpno 100ak marama.

Član
u firmi imamo 2 mondea s TDCI motorima,cini mi se CI da je crveno i nikad nemamo problema redovan servis a sto se tice goriva tankamo samo na PETROL (Slo) benzinskama i nikad nesmrzava nit sipamo aditive nista,auta nisu garazirana,sad neka dobro pregleda u kakvom je stanju motor,ovi nasi imaju po 220 hiljada,al idu ko metak :lol: ;)

Ma to je to, naci odrzavan i s historijom, mislim da nema brige. Jedina skupa stvar kod TDCi-a kad ode je niskotlacna pumpa i dizne koje su nove 350€ komad, i reparirati je moguce, ali je onda potrebno prvi put naci kvalitetnog majstora. Uglavnom na prijatelju je da izvaga sebi sta ce i da ne zuri ;)