Fiat Punto Mk2 - Problem pregrijavanje

Fiat Punto Mk2 - Problem pregrijavanje

Član
Kao sto naslov kaze, problem je pregrijavanje tj dize se temparatura motora kada automobil miruje npr na semaforu, dok se vozi sve je ok.

Ove iste simptome sam imao ljeti, tada odem da kupim novi termostat u AS HONDAS na Ilidzi, promjenim i sve OK do veceras.

Sad mi je opet upitnik iznad glave, kako je moguce da je otisao termostat opet ili je nesto drugo u pitanju???

Rashladna tekucina je na nivou, ventilator radi, oba crijeva su vruca na hladnjaku sto znaci da u njima ima vode. Ovaj sto ide prema termostatu je jedna od njih i takodje vruca,al' moja pretpostavka je da je termostat zakovao...

Ima li nesto drugo da moze zezat???
Vodena pumpa???:icon_question::icon_question::icon_question:

Usput ako mislite da je termostat, gdje se moze uzet novi osim u AS HONDAS. Znaci da je pozudan,a ne nakon par mjeseci opet mjenjat.:icon_mad::icon_mad::icon_mad:

Član
kako se pregrije.....? uzbacuje li vodu, jel prokuha....? moguce da je i dihtung glave......

Član
Ne znam, ljudi, kad stojiš u mjestu i auto je na radnoj temperaturi, logično je da će da se grije. Zato i služe ventilatori na autu da se ne pregrije. Ako on spušta temperaturu kasnije, ne vidim u čemu je problem. Ista stvar i kad ugasiš auto, pa poslije 5 minuta dođeš, a temperatura u crvenom. Upališ, ona odmah spadne. To je jer se ventilator na nekim kolima ne pali poslije gašenja. Ja se ne bih brinuo mnogo ako se temperatura opet vrati u normalu.:icon_confused:

Član
e neznam bracika, od cega, drug danas imao istti belaj, crijevo bilo zacepljeno... ma pregledaj sva crijeva i vodenu, jbg vidi cirkulise li voda na boci... nekosta te nista

Član
OggyBoy je napisao(la):
Ne znam, ljudi, kad stojiš u mjestu i auto je na radnoj temperaturi, logično je da će da se grije. Zato i služe ventilatori na autu da se ne pregrije. Ako on spušta temperaturu kasnije, ne vidim u čemu je problem. Ista stvar i kad ugasiš auto, pa poslije 5 minuta dođeš, a temperatura u crvenom. Upališ, ona odmah spadne. To je jer se ventilator na nekim kolima ne pali poslije gašenja. Ja se ne bih brinuo mnogo ako se temperatura opet vrati u normalu.:icon_confused:

wala bash ako se sve vrati u normalu....samo goni:);)

Član
@Oggy da malo pojasnim...

Radna temparatura je kad je kazaljka tacno na sredini. Normalno se penje i kad dodje na sredinu tu stane i ne mice ma kako god vozio. Znaci ne bitno skroz, problem je sad sto kad stojim, temparatura se dize iznad pola, ventilator ukljuci al' i dalje ne spada, te gubim grijanje u automobilu.
Auto vozio brze ili sporije,uzbro il' nizbrdo meni je temparatura uvijek na sredini, nikada se niti milimetar nije pomjerila u voznji.

Sada kada stanem,dize se polako temparatura, pali ventilator ali ne reaguje na to... On i dalje radi,a temp se dize i primoran sam ugasit automobil da ne bi prokuhao.
Ako si pratio prvi post sta sam napisao, isti problem sam imao ljeti i kad sam zamjenio termostat sve se vratilo u normalu...do veceras???

Član
Nelle_G je napisao(la):
@Oggy da malo pojasnim...

Radna temparatura je kad je kazaljka tacno na sredini. Normalno se penje i kad dodje na sredinu tu stane i ne mice ma kako god vozio. Znaci ne bitno skroz, problem je sad sto kad stojim, temparatura se dize iznad pola, ventilator ukljuci al' i dalje ne spada, te gubim grijanje u automobilu.
Auto vozio brze ili sporije,uzbro il' nizbrdo meni je temparatura uvijek na sredini, nikada se niti milimetar nije pomjerila u voznji.

Sada kada stanem,dize se polako temparatura, pali ventilator ali ne reaguje na to... On i dalje radi,a temp se dize i primoran sam ugasit automobil da ne bi prokuhao.
Ako si pratio prvi post sta sam napisao, isti problem sam imao ljeti i kad sam zamjenio termostat sve se vratilo u normalu...do veceras???

Sad te razumijem, isti sam problem imao, kupio novi termostat koji je pišljivih 18KM i miran. Sumnjam da je do nečega drugog.
PS. Da si ovako detaljno napisao i prvi post, ne bi bilo zabune.:icon_biggrin:
E sad, fora je što kažeš da ti se to ne dešava na otvorenom putu. To mi je čudno jer je auto i tad pod nekim opterećenjem i radi pa makar išao nizbrdo. On bi se opet pregrijao jer termostat ne propušta vodu i bio bi ti isti belaj. Ovo me buni.

Član
Kakav je termo prekidac kod fiata? Jel ima vise brzina? Sa druge strane hladno je ne bi se smio tako grijati Otvori haubu i vidi jel cirkulise voda kad upali ventilator Pogledaj pritisak crijeva odvodnih i dovodnih - treba biti jednak ne previse tvrdo
Trece - moze biti banalna stvar pregledaj hladnjak da ti nije sta uletilo - operi ga ;)

Član
pa valjda ga hladi zrak kao 1945 godine pa se ohladi sam,al' cim stanem temp ide gore...
Znas sta je jos, kupio sam termostat sad na ljeto i promjenio. Sve je super bilo,do veceras. Pa koji mu je vrag stvarno???:D:D

Član
Nelle_G je napisao(la):
pa valjda ga hladi zrak kao 1945 godine pa se ohladi sam,al' cim stanem temp ide gore...
Znas sta je jos, kupio sam termostat sad na ljeto i promjenio. Sve je super bilo,do veceras. Pa koji mu je vrag stvarno???:D:D

Da, hladi ga, ali ga neće hladiti ako zakuje termostat. Tad je logično da će motor da se grije.

Član
pa kad ga vozi bolje se hladi od samog zraka provjeri ti vodenu mislim znas kad si je mjenjao to mi vuce na nju kad se vozi veci je protok nego u stanju mirovanja (1k rpm i 4,5,6k rpm kad se vozi).;)
A sto se tice ne orginalnih termostata hoce da zakuju i nije nimalo dobro.

Član
Prije ce bit da je termostat rikno,al' cudno mi jer sam ga na ljeto promjenio.
Kako se moze vodena pumpa provjeriti ??? Kolika je cijena,zna li neko?