Fiat 500 Topolino

Fiat 500 Topolino

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

IGY

Član
Još dva­de­se­tih go­di­na pro­šlog XX vi­je­ka vla­sni­ci Fi­ata, bra­ća Um­ber­to i Gi­ovan­ni Agnel­li, za­mi­sli­li su je­dno ma­lo vo­zi­lo nis­ke proi­zvo­dne ci­je­ne, pris­tu­pa­čno ši­ro­kom kru­gu po­ten­ci­jal­nih ku­pa­ca, ta­ko­đer, i u po­gle­du ta­daš­njeg ni­voa te­hni­čkog obra­zo­va­nja ku­pa­ca ko­ji su ga tre­ba­li ku­po­va­ti. Ovaj pro­jekt je odmah do­bio ime «500», te je već 1918. go­di­ne bio štam­pan pro­daj­ni pro­spekt za to vo­zi­lo. Ali, na žalost, vo­zi­lo ni­kad ni­je si­šlo sa proi­zvo­dnih tra­ka. Ide­ja o proi­zvo­dnji ma­log ma­so­vnog vo­zi­la os­ta­la je ipak du­bo­ko ure­za­na u sve proi­zvo­dne pla­no­ve gru­pa­ci­je Fi­at.

Ka­da su se ne­ko­li­ko go­di­na ka­sni­je ste­kli po­vo­ljni trži­šni uvje­ti (već je pro­šla svjet­ska eko­nom­ska kri­za) i iz­gra­đe­na zgra­da tvor­ni­ce «Fi­at» u Lin­go­tu, bra­ća Agnel­li su po­zva­li svog pro­vje­re­nog kon­stru­kto­ra Ro­ber­ta Fes­si­ja i izložili mu ide­ju o proi­zvo­dnji ma­log auto­mo­bi­la. Da­li su mu na vo­lju i izbor ti­ma ko­ji će ra­di­ti na toj ide­ji, te se Fes­si odlu­čio za mla­dog i per­spe­kti­vnog kon­stru­kto­ra Dan­tea Gi­ako­su. Ove dvi­je stra­te­ške odlu­ke od Fi­ata su stvo­ri­le da­naš­njeg ne­pri­ko­sno­ve­nog gi­gan­ta u svjet­skoj proi­zvo­dnji auto­mo­bi­la ma­lih i sre­dnjih kla­sa. Ro­ber­to Fes­si pro­to­tip vo­zi­la je za­vršio 1935. go­di­ne. Taj pro­to­tip je is­te go­di­ne sa us­pje­hom učes­tvo­vao i na trka­ma, a ka­ro­se­ri­ju mu je pro­je­kto­vao i u nje­mu se ta­kmi­čio li­čno Ber­to­ne. Na­kon proi­zvo­dnje pro­to­ti­pa sli­je­di­la je se­rij­ska proi­zvo­dnja ko­ja je po­če­la 1936. go­di­ne i sa iz­mje­na­ma tra­ja­la sve do 1955.go­di­ne. Već na prvi po­gled se vi­di da je ve­ći­na kon­stru­kci­onih rje­še­nja ovog ma­le­nog Fi­ato­vog auto­mo­bi­la bi­la pod ve­li­kim uti­ca­jem aero­inžinje­ra. Ko­na­čno, i sa­mo ime pro­to­ti­pa «Ze­ro A» do­slo­vno je uka­zi­va­lo na ve­oma us­pje­šan mo­del is­to­ime­nog FI­AT-ovog avi­ona iz 1912. go­di­ne, dok je slo­vo «A» aso­ci­ra­lo na nje­go­vu proi­zvo­dnju u gru­pi Avio Fi­at.

Vo­zi­lo «500» ima­lo je je­dnos­ta­vnu ša­si­ju u obli­ku tra­pe­za od pre­so­va­nog li­ma, sa ru­pa­ma ra­di ola­kša­nja ka­ro­se­ri­je. Mo­tor je imao za­pre­mi­nu od sa­mo 570 ccm i bio je uz­dužno pos­tav­ljen is­pred pre­dnje oso­vi­ne. To­po­li­no je imao ne­za­vi­sno pre­dnje vje­ša­nje na trou­glas­tim ra­me­ni­ma, če­tve­ro­brzin­ski mje­njač i hi­dra­uli­čne ko­čni­ce na sva če­ti­ri to­čka. Nje­go­va pro­daj­na ci­je­na je bi­la sve­ga 8900 li­ra, što je bi­lo ne­što ma­nje od ta­daš­nje pro­sje­čne pla­će ita­li­jan­skog ra­dni­ka i u kom­bi­na­ci­ji s mo­der­nom aero­di­na­mi­čkom ka­ro­se­ri­jom (sa otvo­re­nim kro­vom i sje­di­šti­ma pre­svu­če­nim ska­jem) bio je pra­vi pro­daj­ni hit tri­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka. Za­to ni ne ču­di što se ovaj auto­mo­bil proi­zvo­dio pu­nih 20 go­di­na i što je imao pre­ko 520 hi­lja­da ku­pa­ca. Na ovaj broj tre­ba do­da­ti i one ko­ji su se opre­dje­li­li za ne­ki od li­cen­cnih mo­de­la ko­je su izra­đi­va­li: fran­cus­ka Sim­ca, nje­ma­čki NSU-FI­AT, aus­trij­ski STEYR-FI­AT ili polj­ski FI­AT.

Pro­zvo­dne mo­di­fi­ka­ci­je mo­de­la «500»
To­kom 20 go­di­na proi­zvo­dnje (od 1936. do 1955. go­di­ne) Fi­atov mo­del «500» pre­trpio je broj­ne mo­di­fi­ka­ci­je i doživio ne­ko­li­ko ver­zi­ja. Prva od njih bi­la je sti­ca­nje na­dim­ka To­po­li­no-miš ili po na­šem - Mi­ki Ma­us. Po­sli­je po­če­tnog us­pje­ha na auto-trži­štu Dru­gi svjet­ski rat go­to­vo je pa­ra­li­sao nje­go­vu proi­zvo­dnju, iako ona, pra­kti­čno, ni­ka­da ni­je ni bi­la za­us­tav­lje­na u pra­vom smi­slu te ri­je­či. Naj­ma­nja proi­zvo­dnja vo­zi­la za­bi­lježena je 1944. go­di­ne ka­da je sa proi­zvo­dne tra­ke si­šlo sve­ga 176 pri­mje­ra­ka. To­pli­no se ni­je po­ka­zao kao vo­zi­lo po­go­dno za ra­tne uvje­te, iako je ita­li­jan­ska voj­ska for­ma­cij­ski ima­la mo­to­ri­zo­va­ne mi­tra­ljes­ke če­te sa ovim vo­zi­lom kao po­kre­tnim mi­tra­ljes­kim gni­jez­dom. Po­go­dan je bio sa­mo kao for­ma­cij­sko ku­rir­sko vo­zi­lo i bio je zas­tu­pljen i u Afri­čkom kor­pu­su nje­ma­čkog ge­ne­ra­la Edwina Ro­mel­la (Pus­tinj­ske li­si­ce). Dok je ta­ko rat za­us­tav­ljao Fi­ato­ve proi­zvo­dne po­go­ne, kon­stru­kto­ri i inžinje­ri su vri­je­dno ra­di­li na no­vim po­bolj­ša­nji­ma ovog vo­zi­la. Ta­ko, već po za­vršet­ku Dru­gog svjet­skog ra­ta 1947. go­di­ne po­jav­lju­je se pri­je­la­zni mo­del «B», ko­ji je imao ka­ro­se­ri­ju i ša­si­ju pre­dra­tnog mo­de­la «500». Zbog to­ga je pre­dra­tni mo­del u Fi­ato­voj no­men­kla­tu­ri pre­ime­no­van kao mo­del «500 A». Naj­ve­ća no­vost bi­la je u kos­tru­kci­onom rje­še­nju gla­ve mo­to­ra sa ugra­đe­nim vi­se­ćim ven­ti­li­ma, što je bi­lo po­slje­di­ca odli­čnih is­kus­ta­va sa spor­tskom va­ri­jan­tom ko­ja se zva­la Si­ata Su­per­tes­ta. Kod ovje­sa po­lužni amor­ti­ze­ri su za­mi­je­nje­ni mo­der­nim te­les­kop­skim amor­ti­ze­ri­ma. Tvor­ni­čki je bio opre­mljen (umjes­to da­nas mo­der­nih žmi­ga­va­ca) «vin­kle­ri­ma», prič­vršće­nim na stu­bo­ve pre­dnje­ga vje­tro­bra­na. S ci­ljem po­jef­ti­nje­nja, To­po­li­no je proi­zvo­đen bez bra­ni­ka i sa ma­lo kro­mi­ra­nih di­je­lo­va. Na vrhu hla­dnja­ka na­la­zi­la se sti­li­zo­va­na fi­gu­ra s na­tpi­som Fi­at. Ovom pri­li­kom je re­di­zaj­ni­ra­na ko­man­dna ta­bla i uprav­ljač. Spo­lja no­vi mo­del se ra­zli­ko­vao od mo­de­la «A» sa­mo po no­vim kva­či­ca­ma ko­je su služile za prič­vršći­va­nje po­klop­ca mo­to­ra.

No­vi mo­del «B» bio je sa­mo pri­je­la­zna va­ri­jan­ta, po­što se u Fi­atu pri­pre­ma­la proi­zvo­dnja no­vog, već kon­stru­isa­nog mo­de­la «C». Za ne­što ma­nje od go­di­nu i pol da­na (i uz proi­zvo­dnju od oko 21 hi­lja­de pri­mje­ra­ka) sta­ri mo­del «B» de­fi­ni­ti­vno pres­ta­je da si­la­zi sa proi­zvo­dnih tra­ka. No­va va­ri­jan­ta mo­de­la «500» - mo­del «C» - pred­stav­ljen je ja­vnos­ti na Saj­mu auto­mo­bi­la u Žene­vi 19. mar­ta 1949.go­di­ne. Odmah je iza­zvao opću pažnju pri­su­tnih no­vi­na­ra, a po­tom i svjet­ske auto­mo­bil­ske ja­vnos­ti i to svo­jom no­vom mo­der­nom aero­di­na­mi­čkom ka­ro­se­ri­jom. Na auto­mo­bi­lu je os­ta­la po­uz­da­na ša­si­ja mo­de­la «A», ali je ugra­đen mo­tor mo­de­la «B». Do­pa­dlji­va aero­di­na­mi­čka ka­ro­se­ri­ja sa fa­ro­vi­ma, ko­ji su bi­li ugra­đe­ni u bla­to­bra­ne, i po­pre­čna mas­ka hla­dnja­ka svi­dje­la se ja­vnos­ti, zbog če­ga se proi­zvo­dnja vrlo brzo po­pe­la na čak 90 hi­lja­da vo­zi­la go­diš­nje. I pri­li­kom obus­tav­lja­nja proi­zvo­dnje 1955. go­di­ne na­kna­dno je proi­zve­de­no još ne­ko­li­ko hi­lja­da vo­zi­la. Sve va­ri­jan­te Fi­ata «500 To­po­li­no» ko­ris­ti­le su pne­uma­ti­ke di­men­zi­ja 4,25-15, ko­je su u ta­da bi­la naj­češ­ća di­men­zi­ja pne­uma­ti­ka, a i da­nas se mo­gu na­ba­vi­ti kod spe­ci­ja­li­zo­va­nih trgo­va­ca ol­dti­me­ra.

Od sa­mog po­čet­ka proi­zvo­dnje mo­de­la «A» ve­oma us­pje­šno se proi­zvo­di­la i pro­da­va­la i ma­la va­ri­jan­ta dos­ta­vnog vo­zi­la pod na­zi­vom Fur­go­ci­no. Ovu va­ri­jan­tu ima­li su svi na­re­dni mo­de­li To­po­li­na. Na mo­de­lu «B» bi­la je ugra­đe­na ka­ro­se­ri­ja pod na­zi­vom Gi­ar­di­net­ta, re­kla­mi­ra­na kao To­po­li­no če­tve­ro­sjed, ali je is­to­vre­me­no služila kao la­ko dos­ta­vno vo­zi­lo. Za­pra­vo, ra­di­lo se sa­mo o ne­koj vrsti ka­ra­va­na ko­ji je imao do­da­tna tre­ća vra­ta za uto­var te­re­ta. Ina­če, mo­del «B» je bio auto­mo­bil ko­ji bi se mo­gao ozna­či­ti ozna­kom: «2+2», jer je uis­ti­nu služio za pri­je­voz dvo­je odra­slih, dvo­je dje­ce i nji­ho­vog prtlja­ga. Iz ove izve­dbe ka­ro­se­ri­je, ko­ja je ima­la drve­nu opla­tu i plo­če od ma­so­ni­ta, po­slje­dnjih go­di­na proi­zvo­dnje izve­de­na je va­ri­jan­ta pod na­zi­vom Bel­ve­de­re, sa ma­lo res­ti­li­zo­va­nom ka­ro­se­ri­jom ko­ja je u po­tpu­nos­ti izra­đe­na od me­ta­la. U po­slje­dnjoj go­di­ni proi­zvo­dnje ovog auto­mo­bi­la proi­zvo­đen je sa­mo ovaj tip ka­ro­se­ri­je.

Ka­ko je prvo­bi­tna proi­zvo­dnja mo­de­la To­po­li­no uti­ca­la na ra­zvoj ma­lih auto­me­ha­ni­čar­skih ra­di­oni­ca, ta­ko su ka­sni­je ši­rom Ita­li­je ni­ca­le ma­le ra­di­oni­ce za proi­zvo­dnju ko­mer­ci­jal­nih vo­zi­la na ba­zi To­po­li­na. One su To­po­li­nu da­va­le naj­ma­što­vi­ti­je ka­ro­se­ri­je ko­je su bi­le pre­dvi­đe­ne za spe­ci­jal­nu na­mje­nu, kao i za brzu dos­ta­vu ra­znih ro­ba.

Sve va­ri­jan­te To­po­li­na ima­le su re­la­ti­vno ma­lu težinu vo­zi­la (535-610 kg), dok je mo­tor ra­zvi­jao od 13-16 KS uz re­la­ti­vno ne­po­vo­ljan odnos di­fe­ren­ci­ja­la od 8:39. Zbog to­ga se mo­tor To­po­li­na, jer je imao ugra­đe­no ter­mo­si­fon­sko hla­đe­nje (bez pum­pe za vo­du) i hla­dnjak pos­tav­ljen iza mo­to­ra, la­ko pre­gri­ja­vao na ve­ćim uz­brdi­ca­ma. Ta­ko­đer, zbog la­kog «re­pa» pri vožnji ve­ćim brzi­na­ma, na lo­ši­jem ma­ka­dam­skom pu­tu, bio je sklon pos­ka­ki­va­nju, što je čes­to uzro­ko­va­lo ošte­ći­va­nja gra­ni­čni­ka ras­te­za­nja amor­ti­ze­ra.

Pri­su­tnost To­po­li­na na ex YU pros­to­ri­ma
Za us­pje­šnu na­bav­ku To­po­li­na na ex YU pros­to­ri­ma po­bri­nu­la se tvor­ni­ca «Fi­at» ko­ja je an­gažova­la je­dnog od naj­sta­ri­jih beo­grad­skih trgo­va­ca auto­mo­bi­la Čor­đa Vla­sen­ka, prvog zva­ni­čnog zas­tu­pni­ka za Ju­go­sla­vi­ju. Na­kon Dru­gog svjet­skog ra­ta je­dan broj pri­mje­ra­ka To­po­li­na uve­zen je pre­ko pre­du­ze­ća «Auto Srbi­ja» iz Beo­gra­da ko­je je u ta­da bi­lo zva­ni­čni zas­tu­pnik Fi­ata. Ve­ći broj To­po­li­na, me­đu­tim, po­ti­če iz po­sli­je­ra­tnog po­lu­zva­ni­čnog uvo­za pre­ko Zo­na A i B iz Trsta, dok je zna­tan broj ovih vo­zi­la sti­zao u Ju­go­sla­vi­ju sve do po­čet­ka se­dam­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka. Ve­ći­na ovih vo­zi­la je pre­trpje­la broj­ne iznu­đe­ne mo­di­fi­ka­ci­je iz ra­zlo­ga što su im ugra­đi­va­ni mo­to­ri Fi­ata 126, Re­na­ul­ta 4, pa čak i od Opel Ka­det­ta B, ta­ko da ih je te­ško vra­ti­ti u or­gi­nal­no sta­nje.

Spor­tski us­pje­si To­po­li­na
Još je pro­to­tip ovog vo­zi­la, ko­jim je uprav­ljao sam Ber­to­ne, po­ka­zi­vao ve­li­ke spor­tske mo­gu­ćnos­ti. To­po­li­no je tek na­kon ve­li­kih us­pje­ha na po­zna­toj trci Mil­le Mi­glia bio je­dan od naj­ma­so­vni­jih uče­sni­ka ta­kmi­če­nja. Tri pu­ta uzas­to­pno (od 1937. do 1939. go­di­ne) po­bje­đi­vao je u svo­joj kla­si na ču­ve­noj trci «24 sa­ta Le Ma­na». Us­pjeh To­po­li­na Fi­at je po­no­vio sa svo­jim dru­gim us­pje­šnim mo­de­lom 508 Ba­lil­la.

Član
Novi render budućeg Topolina

O budućem fiatovom mališanu smo već pisali u nekoliko navrata, a danas vam donosimo najnovije informacije sa jednim novim renderom eventualnog konačnog izgleda budućeg Topolina.

Prije svega podsjetimo kako će se Topolino gotovo sigurno proizvoditi u modernizovanoj zastavinoj tvornici u Kragujevcu, u Srbiji.

23%20fiat%20topolino%20render%201.jpg

Takođe recimo i kako ime Topolino još nije službeno potvrđeno, ali prema sadašnjim saznanjima i trendu vraćanja popularnih starih imena... Nadalje, Topolino bi na tržište trebao stići 2010.

Insajderi javljaju kako će se ukupna dužina automobila kretati oko tri metra, a u njega će se moći smjestiti četvoro putnika.

Topolino će pokretati novi 2-cilindrični benzinski motor koji će biti dostupan u dvije izvedbe, atmosferskoj snage 64 KS te onoj sa turbopunjačem snage 90 KS (raniji izvještaji su upućivala na snagu od 105 KS).

Uz vrlo nisku potrošnju ovaj bi se motor trebao odlikovati i niskom emisijom ugljičnog dioksida. Konkretnije manjom od 90 g/km.

IGY

Član
oj ovo je prije skoro godinu dana bilo
ali opet kaca svaka cast potrudio se nasao temu pa je dopunio

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.