Fabia, problemi -lupkanje...

Fabia, problemi -lupkanje...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Zadnjih mjesec dana, kao da mi auto trosi vise nego inace...
evo danas taman prije rezerve, board pokazuje jos kao 100km, naspem za
20KM na ep, do kacuna i nazad 60km, jos nesto otvorene bilo i koji krug po gradu, na bordu pokazuje da sam presao 98km... i da moze jos nekih 100km, samo sto nije rezerva... nije nikakvog gasanja bilo, sasvim normalna voznja cetvrta-peta, lagano....

za koliko ga sipam ispadne da trosi nekih 10 litara, otvorene 80 i vise % a ostatak grad, lagano skroz....
filteri, svjecice, ulja mjenjano nedavno, gume napuhane.... jedino sto lonac nikada nije mjenjan, prducka i to...

uglavnom, za cvaju je prije prelazo vise nekih 40-50kilometara, a sada je barem toliko "kraci"....

i da, desi se, da mu obrtaji nekad padnu, kao da se "zagrcne" auto, hocu stat na semaforu, kvacilo i puf propadnu obrtaji, pa se vrate, ali ne desava se bas cesto...

Član
RE: Povecana potrosnja?

mislim da do svjecica i filtera nije, u junu zamjenio sve, nove svjecice, svi moguci filteri i ulja nova...

po bordu laze sa prosjecnom, na otvorenoj pokazuje npr. 6.2-6.4, nema sanse, taman za nekih bar 50-tak km laze, kazaljka bila skoro na pola rezervoara, evo je sad na rezervi maltene, a presao 100km, od koje je 80% bilo otvorene i djir po gradu, sve lagano... :icon_sad:

a kada je lamba, zar ne javlja gresku ili nesto :icon_question:

i da radi se o fabiji 1.4 mpi, 68ks, trenutno stanje 135.000+ km.... pitam jer pojma nemam do cega sve moze biti, do ovih "sitnijih" stvari, svjecica filtera 99% nije... :icon_sad:

lambda, lonci, ugl. te "vece" skuplje stvari nikada nisu mjenjane....

Član

Ne mora prijaviti grešku ako je do lambde. Nemoj gledati board, uspi ga do vrha i pređi 100 km, te nakon toga opet sipaj do vrha. Tako ćeš jedino biti siguran za točnu potrošnju.

Nekada bude i do goriva, s lošim gorivom prelaziš manje kilometara. Može biti i do auspuha, duši motor. Sve u svemu, možda se par faktora poklopilo, iako ja vjerujem da je do lambde. Probaj negdje naći polovnu, paše i sa drugih auta. Stavi i probaj;)

Imao sam isti problem, auto mi je trošilo 13-14 litara bez stiskanja. Za 30 km sam uzeo polovnu lambdu, te sada troši kao 1.4 tdi:D

Nemoj se brinuti:icon_smile:

Član

racunao sam po sipanju, naspem za cvaju ne moze ni 80km gradske bez stiskanja, i to ne po guzvi... prema novcaniku, po gradu trosi nekih 13litara...

ima vec mjesec dana kako je tako, vidim ja malo pa malo i na benzinsku... :lol:

a javljal gresku lambde kada bi se skopcao na dijagnostiku :icon_question:

nemam na sta drugo sumnjat, ili lambda, ili je i auspuh, zacepljen i sasut, pa ga tusi... zadnji je i malo progoren, a kada ga lupim nogom ko da klikeri skacu unutra :lol:

Član

Ma bola trosi i moja 10 na 14skama, ako ej lambda izbaci na dijagnostici, a u kabini ti pocne po jajima smrdit, ja 2 puta mjenjao...to sto se tice da propadnu obrtaji to se i meni dogadja, to je tako...ali ako zelis za potrosnju biti siguran idi u servis nek ti leptir usisa ociste i provjere maf senzor... ;)

Član

Pa kažu da ti 1.4 MPI motori troše 10l bez ikakvih problema..tako da ako ide do 10l to bi trebala biti normala :cool:

Član
RE: Povecana potrosnja? i drugi problemi

Joj nakupilo se belaja koje treba rijesiti... ima tu jos i volan, smotan nekih 20 stepeni lijevo, a auto ide pravo... pa seleni, nisam zagledao ali su se garant vec rasuli... pa vidim dakle i za potrosnju da skopcaju na dijagnostiku, vide maf senzor.... zadnji lonac, cuje se ko dizel :lol: :lol:

dobro jeste 1.4 raskosan i hoce popit, mada znam koliko sam ranije trosio i sipao, jos sam sada cak i laksi na gasu... a zenica nije u brdu, guzva jedino na mostovima i to samo od 15-do ni 16 sati... ostalo sve lagano voznja u cetvrtoj :cool:

Član

Ocisceno sta se moglo, zadnji lonac malo zakrpljen, sredjena spura koja je bila skroz u banani, ne smrdi nista u kabini...pa vidimo...

ma jasno da hoce popit, znam i sam :lol: ali eto u zadnje vrijeme nesto vise nego inace....
mada najvise sumnjam na gorivo, valjda se potrefilo losije nego inace... evo sada kada sam se vracao iz sa nasuo omv stotke, skoro da nije sletila kazaljka goriva, ugl, racunam i vidim :icon_smile:

Član
RE: Fabia, problemi

od danas mi pocelo nesto "lupkati" u autu... duboki zvuk slicno kao "tak- tak", kao da nesto "preskace", dolazi najvise sa prednje desne strane...
a prosle sedmice zamijenio lezaj nazad, naprijed(desni), selene... a jutros bas pravo lupalo, kako ubrzam sve vise i vise, stao gledao da sta ne visi, u voznji nista ne osjetim, samo sto se "cuje" i nervira... a evo sada smirilo se, slabije, ali cuje se i dalje, ne previse, ali prisutno i dalje...

Član
fazon je sto mi je tesko cuti ta lupkanja, ako su tisa, moraju biti nesto jaca :icon_rolleyes:... jer lagano "cvrci" sva konzola i plastika naprijed, pogotovo kada su ovakve promjene temperature, pa tesko primijetit da vani nesto lupka... :lol:

lupkalo i prije, ali je vise skripalo... ali sedmicu je bilo sve ok, nakon sto sam bio u servisu, zamijenili te lezaje, nazad lijevi lezaj, desni naprijed lezaj sa glavcinom, "piksne" na lafeti, te spur... mada i tu ima problema, jer zadnji lijevi tocak, na kojem je bio i lezaj u banani, stoji u "x" na geometriji, naget prema unutra blago... kazu moguce do polu" i necega nazad,...

vise mi zivce vadi i auto, pocelo da skripi, zavija, sve mu "heravo"... :icon_mad:

a od tih mogucih uzrocnika, jesul to stvari prihvatljive cijene ili ono ne bas.... :icon_question:

Član
Rijesen problem lupkanja... mutavi kamencic upao kod prednjih diskova, zavukao se i zaglavio, pa ni tamo ni vamo... samo gore dole skakutao :lol: :lol:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.