Šta je novo?

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

  • Logo

EGT- pojam i vaznost mjerenja

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

nismo

Administrator
Učlanjen(a)
02.01.2007
Poruka
2.638
Reaction score
64
Poena
38
Starost
43
Lokacija
Sarajevo
Auto
a8, 200sx
EGT- pojam i važnost mjerenja

EGT- Exaust gas temperature ili Temperatura ispušnih plinova je vrlo lako razumljiv pojam već po svom nazivu.

Mnogo bitnije je gdje se mjeri ta temperatura , sa čime i kolika je.

Napominjem ovo dolje nije pisano vezano za wankel motore -koji imaju veći EGT kao ni za diesel motore kod kojih je mjerenje i praćenje EGT-a praktično jedini ispravni način tuning-a, ako želimo neke rezultate.

Idealno mjerenje bi bilo na izlazu iz svakog cilindra ali pošto je to dosta skupo prihvatljivo riješenje je na zajedničkom spoju cijevi ispušne grane tj. kod turbo automobila prije same turbine ( postavljanje iza turbine znači očitanja u manja u prosjeku za oko 100 C) .

Čime mjeriti? Najčešće i općenito najprihvaćenije kao pouzdane su one sonde koje se zasnivaju na tkz. K-tip termoelementu, napominjem kvalitetna sonda NIJE jeftina a pouzdati se u nešto što nije precizno je vrlo opasno.
Testirati preciznost sonde je ako želimo potpuno točne rezultate vrlo skupo jer su potrebni specijalni uređaji, ali moguće ju je i provjeriti DIY metodama kao recimo uspoređivanjem sa nekom u koju smo sigurni ili koristeći infracrveni termometar.

Koliki treba da je EGT?

E na to se isto nemože dati jednoznačan odgovor , obično se vrijednosti na kojima se postiže maksimalna snaga motora kreću između 700 do 800C za NA motore i 800 do 900C za turbo motore.
Svaka vrijednost iznad 925 od 1000C se smatra vrlo opasnom a veća od 1000C vodi skoro sigurnom oštećenju motora (ovo je citirano kod nekoliko proizvođača EGT sondi )

E sad kako postići maksimalnu snagu motora i koliko je ona u uzročno posljedičnoj vezi sa EGT vrijednosti?

OVO se sve dalje napisano odnosi na WOT stanje -tj. punog gasa...

Prvo maksimalna snaga motora ako imamo graf sa krivuljom EGT-a i snagom motra nije na maksimalnom EGT-u nego na nešto manjoj vrijednosti.

Drugo EGT vrijednosti su najveće ne kada je motor na najsiromašnijoj smjesi nego kad je AFR oko stoimetričkog tj oko 15 AFR, tj ako osiromašimo smjesu EGT će padati kao i kad obogatimo smjesu(mi ionako "ganjamo" 12-12,5 AFR jer je tu prava snaga i sigurnost rada motora). Zato je jako bitno da znamo na kojoj smo "strani" pada EGT-a jer ako pratimo EGT a AFR nam raste prema 17 motor će početi proizvoditi "missfire" . Opet napominjem govorimo o WOT uslovima.

Šta je onda najveći uzročnik rasta EGT-a? Nepravilno tj. previše retardirano paljenje je uvijek povezano sa abnormalnim rastom EGT-a te kod WOT režima rada motora vodi katastrofi.

Šta još značajno smanjuje EGT ako recimo ostane isti AFR? - Povećanje kompresijskog omjera.

Ukratko koji je najbolji način da budemo sigurni u očitanja naše sonde i dobru podešenost EFI sustava?

Praktično JEDINI (moguće je uz ogromno iskustvo i hrpu skupe opreme to učiniti i na cesti-ali to vjerojatno zna šacica ljudi na cijeom planetu) način je Dyno tune.

Dyno će nam očitati porast okretnog momenta i reći na kojoj točki on prestaje (naravno ovdje je bitan osjećaj i iskustvo operatera a ne samo znanje- kaže se da je ignition mapping tuning art not tuning science ) te ćemo uz praćenje AFR-a i EGT-a znati na kojoj vrijednosti EGT-a naš motor postiže najbolju snagu a koje su vrijednosti opasne kao i dali su nam ovi senzori ispravni - tj. naprimjer mi imamo veliku snagu a AFR nam pokazuje 10 - to je FIZIČKI I KEMIJSKI nemoguće pa ili to nije maksimalna snaga ili nam sonda nevalja, isti princip važi i za očitanja EGT-a koja su u bliskoj vezi sa očitanjima AFR-a i obrtnog momenta.

Naravno mi danas recimo izmjerimo na Dynou da nam je max. snaga na recimo 815 c a sutra smo na stazi i primjetimo da prilikom WOT režima EGT je drukčiji?
Naravno netreba odmah se primati laptop-a i mijenjati parametre "ganjajući" onu staru vrijednost jer je na njoj izmjerena najveća vrijednost nego treba znati da se vjerojatno promijenila i nadmorska visina i vanjska temperatura što su sve faktori koji utječu na EGT.

Koji je zaključak svega ovoga?
Dva najvažnija:

1.-Glavni uzroci prevelikog EGT-a u WOT uvjetima su:
a). previše retardirano paljenje - najveći neprijatelj motora
b). smjesa blizu 14,7 do 15 AFR

2.-EGT mjerač nam je vrlo koristan alat i kod tuning-a i kao alarm da nešto nije uredu te je preporučen svakome tko se želi upuštati u bilo kakav tuningcopy/paste
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Top