Dakar 2009

Dakar 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Iz straha od terorista koji "operiraju" na zapadu Afrike, najčuvenija offroad utrka na svijetu "seli" u Južnu Ameriku. U subotu (2.1.2009.) revija hiljada i hiljada konjskih snaga bit će otvorena u argentinskoj prijestolnici Buenos Airesu. Nakon ukupno odvoženih 9.578 kilometara i jednog izleta u susjedni Čile najveća avantura automobilskog sporta 18. januara će završiti također u Buenos Airesu.

Čudo tehnike koje "guta" dizel

Nakon 12 mjeseci intenzivnih priprema njemački Volkswagen na prvom izdanju Rallyja Dakar na južnoameričkom kontinentu s čak četiri vozila tipa Race Touareg planira veliki pohod na pobjedu u ukupnom poretku. Ukoliko momčadi iz Wolfsburga to doista pođe za rukom, VW će ući u povijest dva puta: to će biti prvi trijumf na Dakaru u Južnoj Americi i istovremeno prvi trijumf jedne automobilske marke na najčuvenijoj offroad utrci svijeta s vozilom koje "guta" dizel.

U jednom od četiri Race Touarega s motorom jakim čak 280 konjskih snaga sjedit će i dvostruki svjetski prvak u rallyju, Španjolac Carlos Sainz, kojemu će društvo u kokpitu praviti suvozač Michel Perin iz Francuske. Sainz je jedan od glavnih favorita za osvajanje pobjede u ukupnom poretku. Glavni će mu konkurenti biti momčadi Mitsubishija i X-raid-BMW-a. "Mi želimo pisati historiju", izjavio je Sainz uoči puta u Južnu Ameriku.

Svjetski prvak za volanom VW-a

Najzanimljivije vozilo na Rallyju Dakar u 2009. bit će već spomenuti Race Touareg. Dizelaš s pogonom na sva četiri kotača u ranijim verzijama je zabilježio cijeli niz pobjeda na utrkama u cijelom svijetu. Od 2004. to je vozilo pobijedilo u devet rallyja, 29 puta se "popelo" na pobjednički podij te ostvarilo čak 79 od mogućih 170 etapnih pobjeda - od toga 20 etapa na ranijim izdanjima Rallyja Dakar.

Ruta Rallyja Dakar u 2009. od Buenos Airesa vodi preko 14 etapa od jednog (Atlantski) do drugog (Tihi) oceana, a sudionici moraju svladati i ekstremno visoke planine Andskog masiva (oko 6.000 metara nadmorske visine). Na rallyju se natječe 500 sudionika s autima, motociklima, quadovima i kamionima.Organizatori rallyja tvrde da je broj sudionika ostao otprilike isti kao i ranijih godina - unatoč preseljenju u Južnu Ameriku. Zbog terorističkih prijetnji prošlogodišnje izdanje rallyja je bilo otkazano samo par dana uoči početka utrke.(sid)

Član
Takode i ja za VW navijam,samo me interesuje na kojim kanalima u BiH ima ono ko pregled dana

Član
Chuza je napisao(la):
Takode i ja za VW navijam,samo me interesuje na kojim kanalima u BiH ima ono ko pregled dana

na eurosportu ima direktno ukljucenje u 19 i 15h i ima pregled svake veceri oko 23h, nekad je bilo na hayat ne znam sad..........

Član
eh jos da imam taj kanal,na hebenoj kablovskoj HS ukinuli taj kanal,uveli Sport Klub ili kako vec se zove

Član
U mene je kablovski sistem HS i oni su ukinuli totalno taj Eurosport,eh sad mene zanima koji kanal ima prenos,a da je taj kanal u HS sistemu :icon_question:

Član
neznam šta ima ta sad kablovska jer se kanali polako zaključavaju
kad se nemogu na digitalnoj odključati onda nestaju i na kablovskoj i računaj da če ti još uskoro kanala nestati jer sve polako prelazi na Nagru 3 a dok se taj novi način odključavanja ponadje potrajače još najmanje pola godine .

evo ti par kanala samo neznam dali kablovska ima

RTL 7
France Television
Supersport
RTBF sport
TVP Poland
TV2 Denmark

Član
I BMW "otpade" iz igre, velike su sanse da ce VW trijumfovat ove godine, kako sada stoje stvari...

http://auto.ba/new/index.php?option=com_content&view=article&id=352:dakar-2009-ss6&catid=37:f1-wrc&Itemid=57

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.