Autoindustrija i nelogicnosti...

Autoindustrija i nelogicnosti...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Ponukan sa foruma bh skoda kluba, doslo mi da napisem koju pametnu i da vidim sta vi na to kazete...

Opcenito je poznato da autoindustrija uzima ogromne pare za "novotarije"...recimo zaokretna svijetla je imala Citroen "Ajkula" a odnedavno to je NOVO! u BMW-a, VW-a, Mercedesa i Skode...iako sam sklop kosta nekih 100€ maximalno sto se tice dijelova, posto je ta "novotarija" u dopunskoj opremi cijene ga par stotina Eura...ABS strasni koji se ajmo tek odnedavno poceo uvodit kao mjerilo i standard u auto isto jos uvijek pikaju kao novotarija, a dedo dok mi radio u njemackoj sredinom 60-ih na kranu, imao je ABS...nista od ovoga nije novi izum, samo upotreba starih izuma u novim autima...

Sto se tice autoindustrije, ona je dosegla vrhunac po cijenama, vise od ovih cijena u klasama ne moze ici, jer je ludost, takodjer je ludost da uvode stedljivije motore, koji su eto ekoloski i po normi Euro4, a u svrhu istog svaki novi remake auta je po klasi sve veci i tezi, sa slabijim motor, mislim gdje je tu stedljivost kad motorcic od 60 konja vuce auto tonu tesko, dok ej puno ekonomicniji sklop recimo 100-110 konja an tonu...

Tipicni zaostatak uvodjenja "zelenih" novotarija, ala na el.energiju, alternativna goriva jedino i samo jedino koci naftni lobi, jer u suprotnom cijena nafte bi toliko spala i upotreba da bi postalo skoro pa neisplativo upoce ih koristiti...suplje price da nisu usavrsene je glupost, zaboga imamo sondu Gallileo koja je izasla iz naseg solarnog sistema, letili smo na mjesec 60-ih energija bila na el.energiju iz akumulatora, imamo vlakove koji idu 500+km/h bazirano samo na elektromagnetskoj indukciji i supravodljivosti koji teze preko 1 000 tona, ali eto nismo dovoljno pametni da napravimo hebenu bateriju za auto da moze ici do 180km/h i da izdrzi kojih 500-600 kilometara...

Da ne govorimo kolika je prednost koristenje el.energij eu autu...nema gubitaka energije na kineticke sklopovo i prijenose snage, manje dijelova, manje ce se kvariti, dakle i daleko pouzdaniji energetski sustavi nego bilo koji danas dizel ili benzin motor. Okretni moment dostupan od najnizih "obrtaja" jaca ubrzanja, nepotreban mjenjac na kojem se skoro i najvise gubi snage, da ne govorimo koliko bi lakse auto bilo izbacivanjem 4x4 pogona i cijelog sklopa i reduktora, kad to zamjenjuju 4 elektro motora, po jedan na svaki tocak koji zasigurno ima ukupnu tezinu barem 2 puta manju nego mjenjac-reduktor-ostatak pogona...emisija ispusnih plinova je ravna nula, da ne govorim ucporedbu cijene po prevozenom kilometru el.energije i benzina/dizela/plina koja je upravo pa smijesna...

Takodjer ove moderne energy gume koje imaju na sebi manji gubitak snage, zbog manjeg koeficijenta otpora, da se hoce lako bi se moglo izbjeci upotrebnom aktivnih dijelova ovjesa koji bi mjenjali geometriju tockova, a same gume bi bile blago konusne, tako da vozeci po ravnom dira sa 30% gume, dok u krivinama vrsi se korekcija preko koje bi cijela guma imala trenje na asfalt, prijeko potrebno za drzanje putanje kroz krivine...

Za sve ima rijesenja, samo bitno jesu li lobiji odlucili da je vrijeme za njih, a pravo gledajuci, lobiji su oni koji ustvari upravljaju svijetom preko ekonomije...

Početnik
Nisu spremni, ocito..isplativije je ljudima mazati oci glupostima..zato ja nemam ABS-a i ne boli me glava, motor ima savrsen polozaj i potrosnju kao i ubrzanje, farovi bleje pravo kako i treba, i ne brinem hoce li mi auto postati razroko u nekoj krivini..sto se mene tice, nek okace te ''novine'' i izbijanje para iz dzepa macku o rep...

Početnik
e, moj tibore, nisu to nelogicnosti, nego naprotiv... sve je njima itekako logicno... mozda tebi, meni, drugom, petom bude nelogicno, ali u njihovim bi nam cipelama sve izgledalo isto kao njima... udjes u to odijelo i iste sekunde imas i potpuno drugi pogled na svijet...

(ovo gore je bilo figurativno :icon_biggrin:)

Član
hocu bolan...namjerno ce me zaposliti kako bi usutkali ovaj glas revolucionizma :icon_biggrin::lol::lol:

Član
što neko reče to je sve posao,auta su posstala preskupa,gledam audi 4 oko 40000eur još je to kao manje auto,prije su proizvođači imali manje i modela,danas pretjeruju,nekad je vw imo passata,jetu,golfa,pola, kombi i široka to je et otprilike,al sad recimo svi prave po nekoliko verzija jednog auta
što mi je bezze totalno,imaš suv koji je ogroman i izgleda kao neki terenac,a
ustvari je to obično auto malo većih dimenzija koji nije ni začeg neg za asfalta, onda još naprave jedan manji suv pa neki razni verzija i gluposti...
još su više pošli pretjerivati sa gradskim autima,kao klasa gradski auta tu spada corsa,jaaz,polo,fabia... međutim opet imaju i manja gradska auta koja su samo tijesna i nepraktična i da stvar bude gora još koštaju puno a nisu ništa posebno,i još pored i tih manjih gradskih auta tu su još manja gradska auta
recimo toyota IQ i smart... još je tu razni klasa monovolumena neki manji monovolumena,pa svačega nečega ne zna čovjek šta bi kupio od toga svega,
da su makar cijene realne ako je auto duplo manje od nekog gradskog to ne znači da je i duplo jeftiniji naprotiv može biti skuplji...

Član
tibor987 je napisao(la):
hocu bolan...namjerno ce me zaposliti kako bi usutkali ovaj glas revolucionizma :icon_biggrin::lol::lol:

Doduše ako ništa ova kriza će dobro doć da i oni malo skinu cijene krševa :D

Član
fazon je tibore sto i taj el. pogon, sa motorom po tocku, vec odavno postoji...na Damperima (veliki kamioni na kamenolomima), samo sto oni nemaju bateriju, nego imaju diesel motor kao generator...velika prednost el. motora, jer sto oni mogu sluziti i kao kocnica, a da se ne "trose" skoro nista...dakle, eto jos jedne prednosti, nema plocica, diskova i sl. potrosnog materijala...baterija se ba moze razvit lako, eno vec razvijaju neke bolje i bolje...fazon u tome svemu je sto, kad bi oni izmislili odma vrh i bateriju koja moze izdrzat npr. 1000 km, onda ne bi imali sta dalje razvijat, i ne bi imali cime privuci narod i pozornost...to je bit svakog proizvodjaca...
imaju eno vec neka el. auta, al sve je to upitno kakvo je, i da li je samo reklama...mozda sta i bude od toga...

to za "nove" stvari neke, poput klime, serva, el. podizaca itd...to je sve izmislio amerikanac, da olaksa vozacu posao...americka auta su 60-ih imala klimu, el. podizace, sto danas dan opet nemaju sva auta serijski...

moze se o tome puno pricat, al nije to bas za foruma jbg...puno teksta :)

Član
Zanimljiv tekst... Po komentarima vidim da vas vecina gleda na stvari samo iz svog ugla... Rusi su davno jos smislili kocnice koje se ne trose, ulje koje se nikad ne mjenja, ali takve stvari ne dolaze na trziste... Svijet funkcionise po odredjenim pravilima, oni koji odlucuju su ta pravila podvrgli sebi, njima nije u interesu da se ista mijenja, zato imamo ovakvu situaciju i tu se na brzinu ne moze nista uraditi... Ako bi se nafta zamjenila strujom, onda bi mnogi danasnji bogatasi ostali bez love... Zato oni podmazu gdje skripi, pa se i dalje vozi na naftu... Jer boli njih briga sto ce za 100-200 godina ozon biti unisten... U sustini 98% nas odavde bi se isto ponasalo da su na mjestu tih ljudi... Kad udjes u njihovo kolo, moras igrati kako muzika svira.....

Nego da se mi organizujemo pa napravimo jednog golfanera na struju... Stavimo motor od ves masine, pa na 402m palimo samo centrifugu....:lol:

Član
@Sina
sve je tako :cool:

unas u bosni se manje zagađiva jer u gorivu ima dosta vode pa nema puno zagađenja :lol:

Član
tibor987 je napisao(la):
Moj sina da maknemo golfove dvice sa dizela, odma bi produzili zivot ozonu za 2 stoljeca :lol:

Ne znam jesam li ovdje vec negdje napisao, ali nedavno ja bio iza neke mazde, nije starija od 2-3 godine, karavan, lik stisnu gas, prvo oblak crnog dima, a kad se dim malo razisao, ostala linija na cesti, posto je auspuh savijen na dole...Strasno... Zato nam ne diraj dvice cadje, jer ima i gorih.....:cool:

Član
Sina je napisao(la):
Zanimljiv tekst... Po komentarima vidim da vas vecina gleda na stvari samo iz svog ugla... Rusi su davno jos smislili kocnice koje se ne trose, ulje koje se nikad ne mjenja, ali takve stvari ne dolaze na trziste... Svijet funkcionise po odredjenim pravilima, oni koji odlucuju su ta pravila podvrgli sebi, njima nije u interesu da se ista mijenja, zato imamo ovakvu situaciju i tu se na brzinu ne moze nista uraditi... Ako bi se nafta zamjenila strujom, onda bi mnogi danasnji bogatasi ostali bez love... Zato oni podmazu gdje skripi, pa se i dalje vozi na naftu... Jer boli njih briga sto ce za 100-200 godina ozon biti unisten... U sustini 98% nas odavde bi se isto ponasalo da su na mjestu tih ljudi... Kad udjes u njihovo kolo, moras igrati kako muzika svira.....

Nego da se mi organizujemo pa napravimo jednog golfanera na struju... Stavimo motor od ves masine, pa na 402m palimo samo centrifugu....:lol:

A bosanac je izmislio svijecice koje se ne trose kao i precistac sagorivih cestica iz motora! ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.