Ja prokletinja nikad sretan ni zadovoljan ako nešto ne čačkam, opet se dam u ganjanje još konjića i njutnmetara...
Prvo Bi TDI MAF upgrade, custom verzija jer mi se ništa off the shelf nije svidjelo. Na slici jasno vidljiva razlika u dijametru cijevi izmedju single i Bi TDI MAF-a. Dio do turba je custom made i 3D printan zajedno sa uberlauf delete-om, tačnije uberlauf ide kroz catch can i venta se u atmosferu ispod auta (fully ekološki osviješten kao i uvijek xD)
Urađena i modifikacija samog kučišta zračnog filtera:
Eh, iza tog čitav cirkus... Nabavljena Bi Turbo R80 pumpa sa SQ5 modela, nabavljene dizne sa A6 Bi Turbo Competitiona, ukinuti svi ostatci EGR i DPF sistema na autu...
Taman sam to sve pošarafao i spremao se drugu Neni na valjke i napravim sam sebi pičvajz.. Svojim autom potpuno trijezan udarim svoje drugo auto, pred svojom kucom gdje sam se okrenuo milion puta zatvorenih očiju...
Pravac limaru na farbanje i iskoristim priliku da se modernizujem, cherry red facelift, dynamic, ***** materina style štopke...
Kod Nene smo navaljali 400 konja i 880 Nm momenta, ali je turbo počeo gubiti efikasnost i obarati pritisak iznad 4000 obrtaja.
Performanse sa stock launch-om.
4.8s do 100 kmh
2.8s 80-120 kmh
12.8s na 402m
13.5s 100-200 kmh
Vrijeme do 100 na sat bi trebalo biti jaaako plitkih 4s, i vrijeme 100-200 bi trebalo ici na skroz niskih 12s. Za prvo nam je potreban launch sa otprilike 3800 RPM a za drugo stabilan pritisak turba iznad 4000 obrtaja. Launch smo podizali da vidimo šta se može uraditi međutim mjenjač, tačnije kvačila, su bila jaaaaako nezadovoljna, pa smo se vratili na stock za sad.
Što se tiče turba nakon dosta mozganja i konsultacija sa bržim i sposobnijim od mene problem smo sveli na dva moguća scenarija: ili je usisno kolo maleno ili je izduvni dio turba malen... Kako god treba, je li, meĆati veće. Turbo skinut i poslan drugu Dejanu u Užice na korekciju kompresorskog dijela jer smo izduvni već ranije maxali za ovaj turbo.
Uradjen i servis mjenjača, obično se radi na 60k, obzirom kako ja vozim auto uradili smo ga na 30 za svaki slučaj xD
I otprilike smo trenutno tu, turbo je nazad na autu, trebamo logovati da vidimo šta smo napravili, ako išta. Sto se tiče mjenjača sve više razmišljam o ZF 8HP55 swapu, jednostavno za pravac kojim idem s autom dosta pouzdaniji, uglađeniji i bolji mjenjač, ali pošto je to poprilično velik projekat vidjet ćemo... Bilo je još dosta nekih stvari koje su u medjuvremenu uradjene, ambijentalno osvjetljenje, dosta nekih sitnica itd ne mogu se svega ni sjetiti.. Evo još par random fotki i jedan kratki clip do iduceg update-a...